Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

«Γενετικό θέμα... »

Πρόκειται για τον ΓΓ του υπουργείου Παιδείας... Και όμως!!! Οι απόψεις του, έτσι όπως τις διατύπωσε στην προχτεσινή του συνάντηση με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, είναι τέτοιες, που αμφιβάλουμε, αν κάνουμε καλά, που τις επαναλαμβάνουμε, αφού και αντεπιστημονικές είναι, και απ' αυτές οι οποίες κανονικά κάνουν κακό και μόνο, που ακούγονται. Είναι επικίνδυνες. Είναι απ' αυτές, που δεν ανοίγεις διάλογο γιατί τρέμεις ακόμα και την έμμεση διάδοσή τους. Τρέμεις να μην πάνε και φυτευτούν σε τίποτα παιδικές συνειδήσεις και σου ξαναβγούν «προμεσαιωνικά» κοινωνικά τέρατα. Και ακριβώς γι' αυτό χρειάζονται χτύπημα στη ρίζα τους. Καμιά ανοχή.

Πρόκειται για τον ΓΓ του υπουργείου Παιδείας που ισχυρίστηκε κυνικά πως... «οι επιδόσεις των μαθητών είναι και γενετικό θέμα»!!! Κανένας δεν του μίλησε ποτέ για τη διαδικασία της κοινωνικοποίησης στον πολιτισμένο κόσμο των κοινωνιών; 'Η μήπως του μίλησε και ακριβώς επιθυμεί την επιστροφή στο «από πού κρατάει η σκούφια σου...». Μήπως του μίλησε και υποβιβάζει τους μαθητές σε άλογα κούρσας, γιατί ο ταξικός φραγμός είναι έξω από το λεξιλόγιό του; Μήπως του μίλησε και στα οράματά του βρίσκεται καμιά εφαρμογή του αγγλοσαξονικού «IQ Τεστ» (τεστ ευφυίας), που ακριβώς χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη βιομηχανική καπιταλιστική χώρα για να κρατάει τα παιδιά της εργατικής τάξης στη θέση των εργατών και τους γόνους των πλούσιων στη θέση των πλουσίων; Μήπως του μίλησε και νοστάλγησε άλλες γενετικές εξετάσεις...

Πρόκειται για τον ΓΓ του υπουργείου Παιδείας που ακόμη και αν του ξέφυγαν κάποιες φράσεις, έστω και από αδεξιότητα, ήταν ακριβώς, γιατί τις είχε μέσα του. Ετσι, όταν επίσης ισχυρίστηκε πως «υπάρχει ανταγωνισμός, θα ανταγωνιστούν άλλα παιδιά, ο γονιός θα ντοπάρει το παιδί του για να μπει στη σχολή πρώτης επιλογής». Μπορεί να μην ήθελε να είναι τόσο ωμός, αλλά ειλικρινής σίγουρα ήταν. Σίγουρα του έχουν πει πως ανταγωνισμός και μόρφωση είναι έννοιες παράλληλες και δε συναντιούνται ποτέ. Ομως τον άνθρωπο δεν τον ενδιαφέρει η μόρφωση, αλλά ο ανταγωνισμός. Που του έχει πάρει το κεφάλι και τον κολλάει παντού... Ετσι τον έμαθε το σύστημα που υπηρετεί και αυτά μολογάει...

Δε μας ενδιαφέρει το πρόσωπο, αλλά το γεγονός ότι είναι γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας. Δε θα είχε καμιά σημασία αν δεν αντανακλούσε έστω και αδέξια έναν κόσμο ολόκληρο. Μια νοοτροπία που οδηγεί ή δίνει το δικαίωμα σε τέτοιες απόψεις να ξεστομίζονται και άρα να διαδίδονται -ζυμώνονται προκειμένου να υπερασπιστούν ένα άρρωστο εγκληματικό σύστημα που καταστρέφει όχι μόνο την Παιδεία και τους μαθητές, αλλά ολόκληρη την ανθρώπινη υπόσταση.

Στον κατήφορο η φόρα σε πάει ανεξέλεγκτα και δεν έχουμε σκοπό να τους ακολουθήσουμε. Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους. Που δε χωρά στο σημερινό σάπιο σύστημα των ανταγωνισμών, αλλά στην κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση που ο ανταγωνισμός θα αντικατασταθεί από το «όλοι για τον έναν και ο ένας για όλους». Για να μην ξανα-ακουστούν ποτέ απόψεις που οδηγούν στη μη-Παιδεία και στον μη-Ανθρωπο.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ