Τετάρτη 6 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Τι δουλιά έχουμε σε Σουδάν, Αφγανιστάν, Κόσσοβο και αλλού;

Δεν υπάρχει «νεοταξικό» πολεμικό μέτωπο, ιμπεριαλιστική επέμβαση, που να μη συμμετέχει ή να μη στηρίζει η Ελλάδα - δηλαδή οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Σήμερα η Ελλάδα, λένε με υπερηφάνεια οι κήρυκες της υποτέλειας, είναι παρούσα στο Αφγανιστάν, μάλιστα από το Δεκέμβρη αναμένεται ν' αναλάβει και τη διοίκηση του Αεροδρομίου της Καμπούλ! Τρία ενισχυμένα τάγματα βρίσκονται εδώ και μερικά χρόνια στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο (χτες έγινε στο Λιτόχωρο η εκδήλωση αναχώρησης της δύναμης που θα πάει ν' αντικαταστήσει τους εκεί υπηρετούντες)! Με λιγότερες δυνάμεις ή παρατηρητές είναι παρούσα σε Αλβανία, ΠΓΔΜ και αλλού, ενώ ετοιμάζεται και για το Σουδάν αναλαμβάνοντας τμήμα των αερομεταφορών του ΝΑΤΟ! Επίσης, είναι από την πρώτη στιγμή παρούσα στον παγκόσμιο «αντιτρομοκρατικό πόλεμο» των ΗΠΑ, με στήριξη της αμερικανικής εισβολής σε Αφγανιστάν και Ιράκ, με πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο, στον Περσικό Κόλπο και στην Αραβική Θάλασσα, αλλά και με επιτελείς στα αντίστοιχα πολεμικά στρατηγεία.

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι, ποιον εξυπηρετεί αυτή η παρουσία και τι παραπέρα σηματοδοτεί; Το γεγονός αυτό, βέβαια, είναι διπλής ανάγνωσης:

Γι' αυτούς που προσδοκούν διαπιστευτήρια «προσαρμογής» της χώρας μας από τις ΗΠΑ και γενικότερα από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ώστε και η ελληνική πλουτοκρατία να έχει κάποιο μερίδιο ή μερικά ψίχουλα από τη μοιρασιά της λείας, σίγουρα καταγράφεται στα υπέρ. Ομως, για τα πραγματικά εθνικά συμφέροντα, δηλαδή τα λαϊκά συμφέροντα, για την υπόθεση της ειρήνης, για το μέλλον και την ασφάλεια του ελληνικού λαού, τίποτε καλό δεν προμηνύεται από τέτοιου είδους εμπλοκές.

Το ΝΑΤΟ, όπως έδειξε και η πρόσφατη συμπεριφορά του στα Βαλκάνια και στο Αφγανιστάν, είναι μια στρατιωτική μηχανή, η σιδερένια γροθιά της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Οι ανά τον κόσμο επεμβάσεις του ούτε στην ειρήνη στοχεύουν ούτε στην ασφάλεια κανενός λαού, αλλά εξυπηρετούν τα πιο επιθετικά από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για παγκόσμια επιβολή της κυριαρχίας του κεφαλαίου και των μονοπωλίων. Η παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ελλήνων στρατιωτικών, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τον όρκο που έχουν δώσει, για υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.

Η ανυπακοή και απειθαρχία στα ιμπεριαλιστικά σχέδια δεν είναι απλά δικαίωμα κάθε Ελληνα πολίτη αλλά και υποχρέωσή του. Αυτό είναι και το συμβολικό μήνυμα που έστειλαν χτες οι διαδηλωτές από το Λιτόχωρο, έξω από το στρατόπεδο που γινόταν η επίσημη τελετή αναχώρησης του τάγματος για το Κοσσυφοπέδιο. Το μήνυμα αυτό πέρασε και τις κλειστές, για το «Ρ», πύλες του στρατοπέδου και αργά ή γρήγορα οι αποδέκτες του θα το καταλάβουν. Η λαϊκή αντίσταση και ανυπακοή στη «νέα τάξη» είναι προϋπόθεση για την ειρήνη και την προοπτική. Είναι έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης στους λαούς που υφίστανται την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ