Τρίτη 12 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Κρεατομηχανή...

Πάνω από το 90% των Ελλήνων ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών, που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα, δεν υπόκεινται σε κανέναν ιατρικό έλεγχο! Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν σημειωθεί 9 θάνατοι αθλητών... Και απ' ό,τι φαίνεται ο κατάλογος θα συνεχίσει να μακραίνει. Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που κατατέθηκαν τις τελευταίες μέρες στην αρμόδια Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, με αποκορύφωμα την προσωπική μαρτυρία της προέδρου των Ελλήνων Ολυμπιονικών, Νίκης Μπακογιάννη. Οπως είπε η ίδια, ενώ ήταν πρωταθλήτρια με μεγάλες επιδόσεις, δεν είχε κάνει ποτέ ιατρικές εξετάσεις, παρά μόνο όταν έμεινε έγκυος.

Από την άλλη, η χρήση αναβολικών ουσιών συνεχώς αυξάνεται. Σε πρόσφατη σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, 3.500.000 νέοι απάντησαν ότι έκαναν χρήση αυτών των ουσιών. Σε έρευνα που έγινε στην Ελλάδα μεταξύ Ελλήνων αθλητών, σε ποσοστό 58% βεβαιώνουν ότι αν και γνωρίζουν το νόμο και τις συνέπειές του σε περίπτωση χρήσης απαγορευμένων ουσιών, παρά ταύτα δεν τους ενδιαφέρει η ποινή και η ηθική μείωση που θα υποστούν, αρκεί να ανέβουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και να μην έχουν οικονομική βλάβη... Ενώ στα πορίσματα του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου Αθλητικού Δικαίου καταγράφηκε ότι οι αθλητές, αν και γνωρίζουν τις σημαντικές βλάβες για την υγεία τους με πιθανή συνέπεια τον πρόωρο θάνατο σε ηλικία 40 ετών, δηλώνουν ότι αυτό δεν τους ενδιαφέρει προκειμένου να γευτούν τη μέγιστη δόξα κατάκτησης Ολυμπιακής νίκης (σ.σ.: στοιχεία από το 15ο Πανελλήνιο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας - Γενάρης 2005).

Η πραγματικότητα στο χώρο του αθλητισμού είναι ανατριχιαστική. Το οικοδόμημα που έχουν διαμορφώσει οι πολυεθνικές, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, οι Ολυμπιακές Επιτροπές, οι Ομοσπονδίες, οι κυβερνήσεις των καπιταλιστικών χωρών, αλέθει ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Και είναι τόσο ισχυρό που μπορεί να πείσει τους ίδιους τους αθλητές να μπουν στην κρεατομηχανή της βιομηχανίας του αθλητικού θεάματος. Ενα δημιούργημα που τελικά απαξιώνει την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη... Το ίδιο δημιούργημα είναι που χρησιμοποιεί τον αθλητισμό για να εκφράζονται μέσα από αυτόν ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις, όπως στην περίπτωση των αγώνων των Εθνικών ομάδων Ελλάδας- Αλβανίας.

Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Μόνο που το ...«μυστικό» δεν κρύβεται στους αυστηρότερους και ξαφνικούς ελέγχους αντιντόπινγκ ή στα ευχολόγια περί ...ενίσχυσης του ερασιτεχνικού αθλητισμού, που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ. Στην πραγματικότητα, πρέπει να μπει μπροστά η ανάπτυξη του αθλητισμού με επίκεντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο και την ικανοποίηση των αναγκών άθλησης και ισορροπημένης σωματικής και ψυχικής ανάπτυξής του. Σε τελευταία ανάλυση, είναι συστατικό μέρος της υγείας του ανθρώπου. Ο αθλητισμός μπορεί να απαλλαγεί από το ντόπινγκ και, γενικότερα, από τα όποια εκφυλιστικά φαινόμενα, μόνο όταν απεμπλακεί από τα γρανάζια της εμπορευματοποίησης και των εταιριών και προκύπτει ως αποτέλεσμα της μαζικής άθλησης της νεολαίας και του λαού. Μόνο που αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν ο λαός καταργήσει τα μονοπώλια και οικοδομήσει τη δική του κοινωνία.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ