Σάββατο 9 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Διαπλοκή και σκιαμαχίες

Η πιο ταλαιπωρημένη λέξη των ημερών μας είναι η λέξη «διαπλοκή». Δηλαδή, η σύνθεση, η σύμπλεξη, η σύμφυση πολιτικής και κεφαλαίου σε όλα τα επίπεδα. Ο όρος έρχεται και επανέρχεται, ενώ τελευταία βρίσκεται στο προσκήνιο με αφορμή την υπόθεση του «βασικού μετόχου». Στην όλη ιστορία η υποκρισία περισσεύει.

Ο ισχυρισμός ότι με νομοθετικές ρυθμίσεις θα σπάσει η διαπλοκή, ισοδυναμεί με τον άτοπο ισχυρισμό ότι δια νόμου και χωρίς να υπάρχει ανάλογη πολιτική βούληση και συσχετισμοί, θα μπορούσε να καταργηθεί δια νόμου το αστικό κράτος, η κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου και η διείσδυσή του σε όλους τους θεσμούς και λειτουργίες της κοινωνίας. Αυτοί που οικοδόμησαν, επεκτείνουν και συντηρούν, το κράτος της εκμετάλλευσης, της χωρίς όρια κερδοσκοπίας του κεφαλαίου, το κράτος υπηρέτη της πλουτοκρατίας και των ταξικών διακρίσεων, αυτοί που καθημερινά τροφοδοτούν την διαπλοκή κράτους και μεγάλου κεφαλαίου, είναι οι ίδιοι που δήθεν καταδικάζουν τη διαπλοκή και λένε ότι δια νόμου θα την πατάξουν.

Βέβαια ούτε αφελείς είναι ούτε δεν ξέρουν τι λένε. Κάπου στοχεύουν. Η εσωτερική αναδιανομή, στα πλαίσια των διαφόρων κέντρων της πλουτοκρατίας τροφοδοτεί σε μεγάλο αυτό την κινητικότητα και υπαγορεύει ρυθμίσεις που εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνονται ότι κινούνται στον αέρα. Ενα άλλος σημαντικός λόγος είναι η αξιοποίηση του κλίματος για παράπλευρα οφέλη στο πολιτικό επικοδόμημα, όπως είναι η εξασφάλιση ευρύτερης λαϊκής συνέναισης και πιστοποιητικών αξιοκρατίας στο όνομα της δήθεν διαφάνειας και ανεξαρτησίας του κράτους.

Οταν, όμως, οι βασικές λειτουργίες του κράτους υπηρετούν την κυριαρχία του κεφαλαίου πάνω στην κοινωνία, τότε θα ήταν τελείως παράλογο και υποκριτικό να ισχυριστεί κάποιος ότι θα αλλάξει αυτή τη σχέση υπέρ της διάρρηξης αυτών των δεσμών. Εξάλλου, κρατικομονοπωλιακό καπιταλισμό έχουμε συστατικά στοιχεία του οποίου είναι όλα τα παραπάνω.

Από την άλλη το ίδιο το κράτους με τους μηχανισμούς του, για λογαριασμό της πλουτοκρατίας απορροφά την όποια ρύθμιση και εξισορροπεί τα πράγματα. Ετσι, τη θέση του ενός «βασικού μετόχου» θα την πάρει ο άλλος «βασικός μέτοχος», που δεν είναι βέβαια ο λαός αλλά άνθρωποι της ίδιας τάξης με τον αρχικό «βασικό μέτοχο». Χρειάστηκαν μόνο λίγες μέρες και πριν καν τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος περί «βασικού μετόχου» για να διευθετηθούν οι όποιες αναταράξεις. Αλλαξαν, εικονικά, χέρια κάποιες επιχειρήσεις που λόγω κολύμματος δεν μπορούσαν να πάρουν το «πιστοποιητικό διαφάνειας». Αυτό ήταν όλο.

Η ουσία, όμως, είναι ότι δεν θέλουν ούτε τη διαπλοκή να πατάξουν, ούτε τον ομφάλιο λώρο του κράτους με το κεφάλαιο να κόψουν. Εξάλλου και οι τρεις βασικές εξουσίας, η δικαστική, η νομοθετική και η εκτελεστική (κυβέρνηση) αποφασίζουν και ασκούν τις αρμοδιότητές τους πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην βασική εξουσία που πηγάζει από το μεγάλο κεφάλαιο. Ολες οι αποφάσεις τους έχουν στοιχεία διαπλοκής. Να θυμίσουμε τις αποφάσεις δικαστηρίων για τις «παράνομες και καταχρηστικές» απεργίες, τους νόμους υπέρ του κεφαλαίου ή την πολιτική που ασκούν με την ίδια συνέπεια οι κυβερνήσεις σήμερα της ΝΔ και μέχρι πριν ένα χρόνο του ΠΑΣΟΚ.

Ολα αυτά επιβεβαίωνουν τη βασική αλήθεια: Η διαπλοκή έχει ταξικό χαρακτήρα και μόνο ως τέτοια μπορεί να αντιμετωπιστεί. Τα υπόλοιπα είναι σκιαμαχίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ