Τρίτη 5 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Οι ΝΑΤΟικοί και η «ελευθερία» τους

Αν δεν ήταν τόσο σοβαρή η κατάσταση, θα μπορούσε να είναι ένα καλό ανέκδοτο. Ο Τζορτζ Μπους (τζούνιορ) και η Κοντολίζα Ράις δηλώνουν ότι τίθενται επικεφαλής παγκόσμιας «σταυροφορίας» για την αποκατάσταση της ελευθερίας και την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας σ' όλο τον κόσμο..!

Προειδοποιούν, μάλιστα, ότι οι χώρες και οι λαοί που επιμένουν να έχουν άλλη άποψη θα «απελευθερωθούν» και θα «εκδημοκρατιστούν» με το στανιό.

Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που η δημοκρατία και η ελευθερία γίνονται άλλοθι για επεμβάσεις και κατοχές. Ούτε είναι πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλαμβάνουν να «ελευθερώσουν» τον κόσμο, με τις γνωστές συνέπειες. Και δεν είναι μόνες τους αφού στην ίδια γραμμή συντάσσεται και η ΕΕ, ενώ τη συνδρομή της θα δώσει και η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Στη φιλολογία της εξαγώγιμης «δημοκρατίας» ήρθε να προστεθεί τις τελευταίες μέρες και η συντονισμένη επιχείρηση της «αγιοποίησης» του πάπα Ιωάννη - Παύλου του Β΄. Τον οποίο παρουσιάζουν ως υπέρμαχο της ελευθερίας και ανυποχώρητο αντίπαλο της κοινωνικής αδικίας.

Θα χρειάζονταν πολλοί τόμοι για να απαριθμήσει κανείς τα επιτεύγματα της «ιμπεριαλιστικής ελευθερίας» και της «ιμπεριαλιστικής δημοκρατίας» τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όσο και στο εξωτερικό.

Αλήθεια, ποια «ελευθερία» θα εξαγάγουν οι Μπους και Ράις αλλά και οι ευρωενωσιακοί ιμπεριαλιστές; Την «ελευθερία» του Γκουαντανάμο και των φυλακών του Αμπού Γράιμπ; Τη «δημοκρατία» που απολαμβάνουν τα 36 εκατομμύρια των φτωχών, μέσα στις ΗΠΑ; Μήπως τη «δημοκρατία» που απολαμβάνουν οι μαύροι και οι ισπανόφωνοι στις ΗΠΑ, οι οποίοι αν και μειοψηφία στον πληθυσμό έχουν το «προνόμιο» του 50% της φτώχειας; `Η μήπως τη δημοκρατία των όπλων που επέβαλαν στα Βαλκάνια και επιβάλλουν σήμερα στο Ιράκ;

Οσο για τον πάπα Ιωάννη - Παύλο τον Β΄, είναι χαρακτηριστική η προσπάθεια να προβληθεί ως συμβολή του στην υπεράσπιση της «δημοκρατίας» και της «ελευθερίας» η αντικομμουνιστική του σταυροφορία και η στράτευσή του κατά του σοσιαλισμού και στην επιχείρηση ανατροπής των σοσιαλιστικών καθεστώτων. Την ίδια στιγμή, οι «αγιογράφοι» θέλουν να σβήσουν από το βιογραφικό του πάπα το γεγονός ότι ο ίδιος καταδίκασε με τον πιο απερίφραστο τρόπο τη δράση κάποιων καθολικών κληρικών στις χώρες της Λατινικής Αμερικής κατά των δικτατορικών αμερικανόπνευστων καθεστώτων και υπέρ των απελευθερωτικών κινημάτων...

Είναι προφανές ότι οι σύγχρονοι «σταυροφόροι» όταν μιλούν για ελευθερία και δημοκρατία, εννοούν την «ελευθερία» της κίνησης των κεφαλαίων, την «ελευθερία» της ανασφάλιστης εργασίας, της φτώχειας, της ανεργίας, των «τρομονόμων», των στρατιωτικών επεμβάσεων, την «ελευθερία» των κερδών του κεφαλαίου. Εννοούν τη «δημοκρατία» μιας εκατοντάδας μεγιστάνων να συγκεντρώνουν στα χέρια τους πλούτο ίσο με το συνολικό πλούτο της Αφρικής και της Ανατολικής Ασίας.

Και όταν οι λαοί ακούν τον Μπους και την Ράις να υπόσχονται ελευθερία και δημοκρατία δικαιολογημένα μπορούν να αναρωτιούνται: Πώς θα απελευθερωθούμε από τους «απελευθερωτές»;


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ