Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών ακολουθεί και η κυβέρνηση της ΝΔ απέναντι στους φορολογούμενους, καθώς εμμένει στη διατήρηση και εντείνει παραπέρα τη φιλοσοφία του ισχύοντος αντιλαϊκού φορολογικού συστήματος. Συστατικό στοιχείο του συστήματος αυτού είναι ότι φορολογεί τους πλούσιους σαν φτωχούς και τους φτωχούς σαν πλούσιους! Η προσήλωση της κυβέρνησης στη συνέχιση της αντιλαϊκής φορολογικής πολιτικής τεκμηριώνεται και από το φορολογικό νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή.

Από την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου γίνεται σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύει απλόχερα το μεγάλο κεφάλαιο. Ετσι, παρά το γεγονός ότι τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων αυξάνονται τα τελευταία χρόνια με διψήφιο αριθμό και παρά το γεγονός ότι πολλοί μεγαλοεπιχειρηματίες φυγαδεύουν κέρδη τους στο εξωτερικό ή ακόμη και κλείνουν τα εργοστάσιά τους στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει - στο όνομα υποτίθεται των επενδύσεων - πιο ...συμβολική τη φορολογία τους. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας κερδών κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (μέχρι το 2007) και η διεύρυνση των φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν μέχρι σήμερα (είχαν θεσπιστεί από τις κυβερνήσεις το ΠΑΣΟΚ) και η μείωση της φορολογίας του τζόγου στο χρηματιστήριο κλπ.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αντί για φοροαπαλλαγές προς τους οικονομικά ασθενέστερους, που λέει στα λόγια ότι καθιερώνει, καταργεί ακόμα και την έκπτωση για τις οικογενειακές δαπάνες, με αποτέλεσμα να είναι δώρον άδωρο ακόμα και η μικρή αύξηση του αφορολόγητου ορίου. Παράλληλα, οι προβαλλόμενες ψευτοελαφρύνσεις για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (μικρή αύξηση της έκπτωσης για το νοίκι ή για τα στεγαστικά δάνεια) αποδεικνύονται κοροϊδία, αφού στην ουσία αναιρούνται από μια σειρά άλλες ρυθμίσεις.

Βέβαια, οι παροχές προς το μεγάλο κεφάλαιο και τα μέτρα που οδηγούν στην υποβάθμιση της αγοραστικής δύναμης των πλατιών λαϊκών στρωμάτων δε σταματούν εδώ. Θα έχουν και συνέχεια, στο αμέσως επόμενο διάστημα, όπως προανήγγειλε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας. Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ (που προσπαθούσε να κρυφτεί πίσω από τα δάκτυλό του), ο Γ. Αλογοσκούφης ομολόγησε πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα διευρύνει τα κάθε είδους προνόμια (φορολογικά και άλλα στις μεγάλες επιχειρήσεις). Οπως είπε, «η νέα αναπτυξιακή πορεία για τη χώρα θα βασιστεί κυρίως στις ιδιωτικές επενδύσεις και στην επιχειρηματικότητα του Ελληνα»! Ετσι, εκτός από το φορολογικό, η κυβέρνηση θα ενισχύει παραπέρα τα προνόμια στις μεγάλες επιχειρήσεις με το νέο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει αυξημένες κρατικές ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο.

Οσο για την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, με την οποία φορολογούνται τα λαϊκά εισοδήματα και προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, αυτή κάπου «ξεχάστηκε» προφανώς, ώστε να διευκολυνθεί η αύξηση των φορολογικών εσόδων του κράτους από τους πρόσθετους φόρους που θα εισπράξει η εφορία παίρνοντας πίσω ένα μεγάλο μέρος από την ισχνή ονομαστική αύξηση των μισθών και συντάξεων. Οπως επίσης «ξεχάστηκε» η προεκλογική δέσμευση της ΝΔ να προχωρήσει και στη μείωση του συντελεστή φορολογίας των προσωπικών εισοδημάτων. Το «επιχείρημα» είναι γνωστό: «Δεν αντέχει η οικονομία»...


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ