Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Δεν ξεγελάνε κανέναν!

Τα λαμπερά φώτα και τα πυροτεχνήματα που θα ανάψουν στα στάδια για την Παραολυμπιάδα της Αθήνας, που αρχίζει σήμερα, οι εικόνες των «κοινωνικά ευαίσθητων» κυβερνώντων και εκπροσώπων του κεφαλαίου που θα κατακλύσουν τις οθόνες μας, δε φτάνουν για να καλύψουν τη βάρβαρη πραγματικότητα που βιώνουν στο πετσί τους καθημερινά οι ανάπηροι της χώρας και οι οικογένειές τους, το «μαύρο» της πολιτικής αυτών που προσπαθούν να ξεγελάσουν με φιέστες και επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Ελάχιστα μέτρα από τα «προσβάσιμα» στάδια της Παραολυμπιάδας, σε κάθε γειτονιά, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, με τύφλωση, με νοητική υστέρηση, εγκαταλειμμένοι από την κρατική μέριμνα, δίνουν καθημερινούς αγώνες ζωής για να βγουν από το σπίτι τους στο πεζοδρόμιο, για να περπατήσουν στο δρόμο. Περισσότεροι από 186.000 παιδιά και νέοι βρίσκονται κλεισμένοι στους τέσσερις τοίχους των σπιτιών τους, εκτός εκπαίδευσης, γιατί τα ελάχιστα ειδικά σχολεία της χώρας φυτοζωούν, υποβαθμίζονται και οδηγούνται συστηματικά στο κλείσιμο. Χιλιάδες ανάπηροι, που μπορούν και θέλουν να δουλέψουν, ψάχνουν αγωνιωδώς και δε βρίσκουν δουλιά, γιατί δεν είναι όσο «ευέλικτοι» τους θέλει η αγορά εργασίας.

Ακόμα και η άθληση, που είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους με αναπηρίες (ΑμεΑ), σ' αυτές τις συνθήκες, γίνεται Γολγοθάς. Οι περισσότεροι Ελληνες αθλητές που παίρνουν μέρος στην Παραολυμπιάδα προπονήθηκαν με δικά τους μέσα ξεπερνώντας με προσπάθεια που συγκινεί τεράστια εμπόδια. Από τον πακτωλό των χρημάτων που διακινήθηκαν για την Ολυμπιάδα και την Παραολυμπιάδα δεν «περίσσεψαν» για τους αθλητικούς συλλόγους των αναπήρων που για πάνω από τέσσερα χρόνια δεν έχουν πάρει τις τακτικές επιχορηγήσεις, με αποτέλεσμα προπονητές, γυμναστές, συνοδοί, για χρόνια να μένουν απλήρωτοι.

Οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους, ξέρουν πολύ καλά ότι η βάρβαρη πραγματικότητα που ζουν, θα εξακολουθήσει και μετά το... «ευχάριστο διάλειμμα» των 12 ημερών της Παραολυμπιάδας. Αφού τίποτα ουσιαστικό δεν έγινε για την Παραολυμπιάδα, που θα μείνει για την ικανοποίηση των αναγκών τους. Το ξέρουν πολύ καλά και εκείνοι που εμφανίζονται ευαίσθητοι και αρωγοί του αγώνα των αναπήρων μπροστά στα φώτα, αλλά σταθεροί στην πορεία τους ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις, ιδιωτικοποιούν την Κοινωνική Ασφάλιση, την Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία και την Ειδική Αγωγή, παραδίδουν τους αθλητικούς χώρους για εκμετάλλευση στους ιδιώτες.

Οι ανάπηροι και οικογένειές τους δεν ξεγελιούνται. Ούτε απ' τα ιδεολογήματα ότι η Παραολυμπιάδα θα σπάσει τα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας και τα ρατσιστικά φαινόμενα. Γνωρίζουν ότι οι όποιες ρατσιστικές αντιλήψεις οικοδομούνται στην πολιτική που καρατομεί τα δικαιώματα των ΑμεΑ, που βάζει τους ανάπηρους στο περιθώριο, που αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως εμπορεύσιμο προϊόν και εξάρτημα της μηχανής που δουλεύει για τη μεγαλύτερη κερδοφορία της πλουτοκρατίας. Γι' αυτό και επιβάλλεται να συνταχθούν με το λαϊκό κίνημα στον αγώνα για ζωή ανθρώπινη και με δικαιώματα, για πολιτική που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, για το σοσιαλισμό και τη λαϊκή εξουσία.


Νατάσα ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ