Τρίτη 10 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

«Οχι» στη διεύρυνση της εκμετάλλευσης

Επικυρώνεται αύριο στη Βουλή η συμφωνία για την ένταξη των δέκα νέων κρατών-μελών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόκειται για χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, την Κύπρο και τη Μάλτα. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να επενδύσει και προεκλογικά στη σημερινή διαδικασία για να υπενθυμίσει ότι η «διεύρυνση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι και έργο της δικής της προεδρίας, αλλά και για να ισχυριστεί ότι η ένταξη της Κύπρου αποτελεί συμβολή καίριας σημασίας για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

Οσον αφορά στην ένταξη της Κύπρου θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες συνιστά αναγνώριση των τετελεσμένων του 1974, της εισβολής και κατοχής, συνιστά τη λεγόμενη ευρωδιχοτόμηση. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί και το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφεύγει συστηματικά να χαρακτηρίσει το κυπριακό πρόβλημα, πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Απ' την άποψη αυτή δεν μπορεί μια τέτοια εξέλιξη να πανηγυρίζεται ως «σημαντικότατο βήμα» για την επίλυση του Κυπριακού. Πολύ περισσότερο όταν είναι εν εξελίξει το σχέδιο για την επανέναρξη των συνομιλιών για μια καθαρά αμερικανική λύση.

Γενικότερα η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την ένταξη των δέκα νέων κρατών-μελών μπορεί να ικανοποιεί τους σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου για την ανακατανομή των αγορών, μπορεί να ικανοποιεί τα σχέδια των μεγάλων δυνάμεων της ΕΕ για την επέκταση της ηγεμονίας τους.

Το βέβαιο, όμως, είναι ότι η διεύρυνση στοίχισε και συνεχίζει να στοιχίζει ακριβά στους λαούς αυτών των χωρών. Αν πάρουμε υπόψη ότι το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα στη «ζώνη του ευρώ» είναι 26.445 ευρώ, μπορούμε να καταλάβουμε τι έγινε στις χώρες αυτές αφού: Στην Πολωνία το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 5.100 ευρώ, στην Ουγγαρία 5.700, στην Τσεχία 6.200, στη Σλοβακία 4.200, στη Λιθουανία 3.800, στη Λετονία 3.600, στην Εσθονία 4.500, στη Σλοβενία 10.500.

Το ΚΚΕ, ξεκάθαρο και συνεπές με τις θέσεις του για το χαρακτήρα και τη φύση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στάθηκε και στέκεται ενάντια στην πολιτική της διεύρυνσης της εκμετάλλευσης αυτών των χωρών και των λαών τους. Η ένταξή τους στην ΕΕ των πολυεθνικών, των τραπεζιτών, του πολέμου και της καταστολής θα προσθέσει νέα δεσμά και θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αντιδραστικοποίηση. Τα συμφέροντα των λαών βρίσκονται στην τελείως διαφορετική κατεύθυνση. Σε μια Ευρώπη της ισότιμης συνεργασίας, της αλληλεγγύης των λαών, της ειρήνης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής προόδου.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ