Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ενάντια στο ευρω-φρούριο

Η μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε περιοχή - φρούριο, με κλειστά σύνορα για όποιον η άρχουσα τάξη κρίνει «ανεπιθύμητο», προωθείται γοργά. Τούτες τις μέρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητείται πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για θεσμοθέτηση «Αξιωματικών - Συνδέσμων Μετανάστευσης» (ΑΣΜ), μέτρο συμπληρωματικό σε όσα αντιπροσφυγικά μέτρα εφαρμόζονται ήδη ή αναμένεται να εφαρμοστούν. Αποσκοπεί στην «καταπολέμηση» της λεγόμενης λαθρομετανάστευσης και στην επαναπροώθηση των συλληφθέντων. Οι ΑΣΜ «ανταλλάσσουν πληροφορίες και πρακτικές εμπειρίες». Συμβάλλουν «στην πρόληψη της λαθρομετανάστευσης και καταπολέμησή της». Βοηθούν «για την επιστροφή των λαθρομεταναστών». Στο ίδιο πλαίσιο, η ιταλική Προεδρία της ΕΕ έχει προτείνει τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης σε Μάλτα και Κύπρο. Παράλληλα, τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση το 2002 χορήγησε προσφυγικό ή ανθρωπιστικό καθεστώς μόνο στο 1,1% των αιτούντων. Ο μέσος όρος χορήγησης σε 12 άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ ήταν μεν ψηλότερος, αλλά και πάλι μικρός (μόλις 21,1%).

Εξάλλου, οι Βρυξέλλες αποφάσισαν από το 2005 τα ταξιδιωτικά έγγραφα των υπηκόων τρίτων χωρών (βίζες και άδειες παραμονής) να εκδίδονται με δύο (σε πρώτη φάση) βιομετρικά δεδομένα: Τα δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου και την ψηφιακή φωτογραφία του. Θα ακολουθήσουν η ίριδα του ματιού, η ομάδα αίματος, ακόμη και το DNA του κατόχου. Πρόκειται για το διαβόητο ηλεκτρονικό φακέλωμα, καθώς οι προαναφερόμενες πληροφορίες θα αποθηκεύονται σε μικροτσίπ επικολλημένο στη βίζα και θα διασταυρώνονται με όσες άλλες έχουν αποθηκευμένες οι αρχές σε βάσεις δεδομένων. Οι έλεγχοι θα γίνονται στα σημεία εισόδου στην ΕΕ και σε μπλόκα στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. Επιπλέον, οι κρατούντες αποφάσισαν να υιοθετήσουν κοινό κατάλογο «ασφαλών χωρών καταγωγής». Στους πρόσφυγες από τις εκτός καταλόγου χώρες θα συμπεριφέρονται αναλόγως...

Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Οι ιμπεριαλιστές εκμεταλλεύονται μέχρις εξαντλήσεως τους λαούς χωρών με αδύνατη οικονομική ανάπτυξη. Επεμβαίνουν και στρατιωτικά, προκειμένου να βάλουν στο «χέρι» τους φυσικούς τους πόρους. Δημιουργούν στρατιές εξαθλιωμένων, που σε συνθήκες πολέμου ή έστω «ειρηνικής» άγριας λαφυραγώγησης του τόπου τους, δε βρίσκουν ούτε ένα κομμάτι ψωμί για το παιδί τους. Τους εξαναγκάζουν έτσι στη μετανάστευση, όπου αναζητούν αυτό ακριβώς το ξεροκόμματο. Ερχόμενοι στην Ευρωζώνη, η άρχουσα τάξη τους «αξιολογεί». Τους χρειάζεται για να ρίξει κι άλλο τα μεροκάματα; Τους χρειάζεται για να της δουλέψουν (π.χ. στα εργοτάξια των Ολυμπιακών έργων); Κάνει τα «στραβά μάτια», τους δίνει ακόμα και «πράσινη» κάρτα για περιορισμένο χρονικό διάστημα (όσο τους χρειάζεται). Δεν τους χρειάζεται ή δεν τους χρειάζεται όλους; Τους «μαρκάρει» με μικροτσίπ, τους μαντρώνει σε στρατόπεδα, επικαλείται «πληγωμένο» αίσθημα ασφάλειας και τους ξαναστέλνει στον όλεθρο. Είναι τα σύγχρονα μέσα καταστολής των εξαθλιωμένων προσφύγων και μεταναστών.

Απέναντι στην κυβέρνηση, στην ΕΕ και τις δυνάμεις που στηρίζουν αυτό το βάρβαρο μόρφωμα, όλοι όσοι διαπνέονται από δημοκρατικό - προοδευτικό αίσθημα, οφείλουν επίμονα και αταλάντευτα να διεκδικούν: Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Ισα δικαιώματα στο μεροκάματο, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία και τη μόρφωση. Να μην καταργηθεί το πολιτικό άσυλο, ιδιαίτερα για όσους προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές. Ισα δικαιώματα με τους Ελληνες εργαζόμενους.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ