Παρασκευή 22 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Οι υπεύθυνοι...

Δύσκολο ακόμα και να υποθέσει κανείς τους εκτελεστές της επίθεσης στα γραφεία του ΟΗΕ στη Βαγδάτη.

Πρώτα από όλα, την ώρα που κυρίαρχη δύναμη κατοχής στο Ιράκ είναι οι ΗΠΑ, που μόλις πριν λίγο ο υφυπουργός άμυνάς της υμνούσε τα οφέλη τα οποία είχαν από την 11η Σεπτέμβρη, αυτομάτως μπαίνει πολύ ψηλά στον κατάλογο των υπόπτων... Πολύ περισσότερο μάλιστα, που η ιμπεριαλιστική δύναμη, τα έχει βρει μπαστούνια στη διαχείριση της κατοχής και αγωνίζεται, να βρει συνενόχους. Πολλά διαρρέονται για προσπάθειες προώθησης καινούριων ψηφισμάτων στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ώστε να μοιραστούν περισσότεροι ιμπεριαλιστές τα βάρη της κατοχής και το κέρδος.

Ψηλά στον κατάλογο των υπόπτων θα ήταν, έτσι και αλλιώς, οι κατοχικές δυνάμεις, τώρα που οι ηγεσίες τους βρίσκονται σε ιδιαίτερες δυσκολίες μετά τις απανωτές αποκαλύψεις για τις απατεωνιές και τα συνειδητά ψέματα, προκειμένου να πείσουν για τα υποτιθέμενα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ. «Οπλα», που μάλλον ούτε εκ των υστέρων δε θα μπορέσουν να στήσουν, αφού η όλη υπόθεση έχει εκθέσει τις μυστικές υπηρεσίες τόσο των ΗΠΑ όσο και της Βρετανίας και πλέον μοιάζουν με το μαθητή, που καρφώνει «όχι εγώ κύριε, αυτός με έβαλε...».

Μπορεί όλες αυτές οι υποθέσεις να είναι υπερβολικές, ή να ισχύουν μόνο εν μέρει. Πάντως, το μυαλό έχει δικαίωμα να σκέπτεται, υπολογίζοντας κίνητρα και όποια γεγονότα μαθαίνει. Μπορεί, τελικά, οι εκτελεστές της επίθεσης, να προέρχονται πραγματικά από κάποια μερίδα της ιρακινής αντίστασης. Σε αυτές τις συνθήκες, ούτε όλοι θα είναι ίδιοι, ούτε την ίδια εφ' όλης της ύλης ευστοχία, θα διαθέτουν...

Αυτά τα αναγκαστικά ασαφή και υποθετικά για τους εκτελεστές. Γιατί οι πραγματικοί υπεύθυνοι για ό,τι έγινε και θα γίνει στο Ιράκ είναι πολύ γνωστοί. Είναι αυτοί, που εδώ και καιρό έπιασαν τη μυρωδιά του πετρελαίου και επίσης θέλησαν, να βάλουν στο χέρι τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Γι' αυτούς τους λόγους έκαναν στρατιωτική δολοφονική επέμβαση με άγνωστο ακόμα αριθμό αθώων θυμάτων και υλικών ζημιών. Γι' αυτούς τους λόγους έστησαν απάνθρωπη στρατιωτική κατοχή σε μια ανεξάρτητη χώρα και αγωνίζονται τώρα, να βάλουν «τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι» στο λαό της. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να βρίσκονται εκεί και πολύ περισσότερο «να ζητούν και τα ρέστα...».

Είναι λάθος, αν όχι πονηρή, ακόμα και η συζήτηση, που γίνεται διεθνώς για την ευθύνη της «ασφάλειας» στην περιοχή. Αλλο πράγμα είναι, ότι αντανακλά πράγματι τις διάφορες αντιθέσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών και τα παιχνίδια εξουσίας μεταξύ τους. Δε θα υπήρχε κανένα ζήτημα καμιάς «ασφάλειας», αν δεν είχαν πάει εκεί οι κατακτητές και οι συνοδοιπόροι τους. Η μόνη εγγύηση ασφάλειας γι' αυτήν την περιοχή, αλλά και όπου αλλού βρίσκονται με το έτσι θέλω οι κατακτητές - ιμπεριαλιστές, ή όπου αλλού ανακατεύονται ή επιχειρούν να ανακατεύονται, είναι, να ξεκουμπιστούν το ταχύτερο. Μόνοι τους δε θα το κάνουν. Απομένει στους λαούς να τους ...ξεκουμπίσουν!


Παύλος Αλέπης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ