Σάββατο 5 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Το πρόβλημα των σκουπιδιών

Πραγματικά χρήσιμη αποδείχτηκε η προχτεσινή ημερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΕ με θέμα «Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων». Οπως απερίφραστα τονίστηκε στην εισήγηση της Οργανωτικής Επιτροπής, τα σοβαρότατα αδιέξοδα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων τα δημιούργησαν οι επί σειρά ετών καθυστερήσεις, κωλυσιεργίες και υπαναχωρήσεις των διαφόρων κυβερνήσεων. Κωλυσιεργίες στη διαμόρφωση του θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου και στη διαμόρφωση του εθνικού και των τοπικών σχεδιασμών, αναβλητικότητα στη χωροθέτηση εγκαταστάσεων τελικής διάθεσης και επεξεργασίας, καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση των απαιτούμενων έργων.

Αποκαλυπτική ήταν και η εισήγηση και σε δύο άλλα ζητήματα.

Πρώτον: Κατέδειξε με επιστημονικά κριτήρια ότι τα όποια πλεονεκτήματα της περιβόητης καύσης, έναντι της υγειονομικής ταφής των σύμμεικτων απορριμμάτων, υποσκελίζονται από πολλά και βασικά μειονεκτήματα, όπως το υψηλό κόστος της επένδυσης, τα σοβαρά προβλήματα ρύπανσης που μπορεί να δημιουργήσει μια αστοχία στη λειτουργία της, ιδιαίτερα σε περιοχές σαν την Αθήνα, με πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το ότι απαιτεί και χώρο εναπόθεσης επικίνδυνων αποβλήτων που παράγει, ότι επηρεάζεται έντονα από την εποχιακή διακύμανση της ποσότητας και σύνθεσης των απορριμμάτων, ότι προϋποθέτει πλήρη τεχνική εξάρτηση από την εταιρία κατασκευής κ.ά.

Δεύτερον: Επισήμανε απερίφραστα ότι τα αδιέξοδα στο πρόβλημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων δεν μπορούν να αρθούν ούτε με την πρόσφατη τροπολογία, που ψήφισε η κυβέρνηση με την ανοχή της ΝΔ, και γιατί οι προθεσμίες πλέον για τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων είναι ασφυκτικές και γιατί οι διαδικασίες που προωθεί είναι ευάλωτες σε προσφυγές και γιατί διαιωνίζει την άνιση χωροταξική κατανομή των στερεών αποβλήτων σε βάρος της Δυτικής Αττικής, προβλέποντας το 75% από αυτά να κατευθύνονται πάλι στις ίδιες υποβαθμισμένες περιοχές, και γιατί απαγορεύει την αναζήτηση λύσης και εκτός Αττικής σε συνεργασία με τους όμορους νομούς. Επιπλέον, η ίδια τροπολογία - σύμφωνα πάντα και με το ΤΕΕ - ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για επικίνδυνες λύσεις προβλέποντας την πολυδιάσπαση των φορέων διαχείρισης, ανάλογα με τις πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες επικρατήσουν ανά πάσα στιγμή.

Ολα αυτά είναι ικανά να καταδείξουν όχι μόνον την ανεύθυνη στάση της κυβέρνησης - η οποία σνομπάρισε τη συγκεκριμένη ημερίδα - αλλά και των κομμάτων της ΝΔ και του ΣΥΝ, τα οποία έχουν σημαντικό μέρος της ευθύνης για το αδιέξοδο, κάτι που αποδεικνύεται από τη στάση που κρατούν οι εκπρόσωποί τους στα αρμόδια όργανα της ΚΕΔΚΕ και της ΤΕΔΚΝΑ. Επιπλέον, η κυβέρνηση και τα δύο αυτά κόμματα - όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων τους στην ίδια ημερίδα - επιμένουν και στην ιδιωτικοποίηση του τομέα καθαριότητας, με αποτέλεσμα να πληρώνουν οι δημότες μεγαλύτερα ανταποδοτικά χαράτσια και σε αντιπεριβαλλοντικές τεχνολογικές λύσεις, όπως η κάθε είδους καύση. Και αυτό δε νομίζουμε ότι θα το ξεχάσουν οι πολίτες ενόψει των εκλογών. Οπως δε θα πρέπει να ξεχάσουν ότι το ΚΚΕ ήταν και είναι το μόνο κόμμα που έχει κάνει ουσιαστικές προτάσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με οικολογικές, αλλά και μη φορομπηχτικές λύσεις...


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ