Σάββατο 17 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Προεκλογικό παζάρι και στην Παιδεία

Πλειστηριασμός υποσχέσεων και η γνωστή δικομματική κοκορομαχία, που έχει προεκλογικά κίνητρα, συνόδευσαν την προχτεσινή παρουσίαση από τη Νέα Δημοκρατία του προγράμματος Παιδείας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παίρνοντας την «πάσα» από την εταίρο της, προσπαθεί να εμφανίσει φιλολαϊκό προσωπείο και δήθεν ευαισθησία για τα παιδιά που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν από τη Δευτέρα τον εξεταστικό μαραθώνιο. Και οι δύο, και στο θέμα της Παιδείας, είναι στην ίδια όχθη του ποταμού.

Συναγωνίζονται ποιος καλύτερα θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, για πλήρη προσαρμογή της εκπαίδευσης στις ανάγκες του. Εκπαίδευση κατακερματισμένη, συστήματα εξεταστικά, που με τη μία ή την άλλη εκδοχή συνδέουν το σχολείο είτε με ληξιπρόθεσμες «επαγγελματικές» καταρτίσεις είτε με τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το διπλό σχολικό δίκτυο Ενιαίο Λύκειο και ΤΕΕ (ΠΑΣΟΚ) ή Επαγγελματικό Λύκειο (ΝΔ) δείχνει και την κατεύθυνση της κοινής τους πολιτικής. Ταξική επιλογή και σχεδιασμός για διαχωρισμό των μαθητών. Φροντίδα για αναπαραγωγή του κοινωνικοπολιτικού συστήματος. Ολα τα άλλα είναι περικοκλάδες για δήθεν διαφοροποιήσεις στο βαθμό εμπορευματοποίησης της Παιδείας, αλλά στην ουσία ίδια πολιτική.

Στην ανώτατη εκπαίδευση, η ΝΔ έρχεται να υπερθεματίσει στην ήδη εφαρμοζόμενη αντιδραστική αναδιάρθρωση που εφαρμόζει η κυβέρνηση, στα πλαίσια της λογικής που θέλει το Πανεπιστήμιο προσαρμοσμένο στους νόμους της αγοράς. Με κύκλους σπουδών και κατηγοριοποίηση των πτυχίων, ώστε να εξασφαλίζεται η μάζα του φτηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού και η επιστημονική ελίτ. Η πραγματικότητα της υποχρηματοδότησης, της ανεπαρκούς φοιτητικής μέριμνας και της εισβολής των επιχειρήσεων στις σχολές είναι δεδομένα και για την κυβέρνηση και για τη ΝΔ. Η κατάσταση των δυσκολιών που βιώνουν τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων που σπουδάζουν δεν αντιμετωπίζεται με προτάσεις που απλά διαχειρίζονται το σημερινό μοντέλο της εκπαίδευσης.

Τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να περιμένουν τίποτε καλύτερο και στον τομέα της Παιδείας από τη ΝΔ. Οι ανάγκες τους για σχολείο που θα μορφώνει, που θα είναι πραγματικά δημόσιο και δωρεάν, κοινό για όλους και προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε μετέπειτα επαγγελματική εξέλιξη, δεν μπορούν να καλυφθούν από τα προγράμματα των εταίρων του δικομματισμού. Απαιτούν σχολείο που θα διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες, καθιέρωση ενιαίου δημόσιου δωρεάν 12χρονου σχολείου, αναβάθμιση δηλαδή της βασικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης, σύστημα δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης μετά τη βασική και ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, που θα δίνει πραγματικούς επιστήμονες που θα προσφέρουν στην κοινωνία. Αυτές οι αναγκαίες ριζικές αλλαγές προϋποθέτουν ότι οι λαϊκές δυνάμεις πιο ενεργητικά θα βγουν στο προσκήνιο της λαϊκής πάλης στην προοπτική της διεκδίκησης της δικής τους εξουσίας. Γι' αυτό σ' αυτό το προεκλογικό παζάρι ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, που ξεκίνησε για την Παιδεία, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία δεν πρέπει να «τσιμπήσουν»...


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ