Παρασκευή 3 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Από πενταετία σε εικοσιπενταετία

Ο θάνατος των τριών γυναικών από ναρκωτικά στις Φυλακές Κορυδαλλού την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, έφερε και πάλι στο προσκήνιο και με τον πιο δραματικό τρόπο, τις εκρηκτικές διαστάσεις, και μάλιστα στις νέες ηλικίες, της χρήσης ουσιών.

Εξόχως κοινωνικές οι αιτίες της χρήσης στις συνθήκες κρίσης του συστήματος. Αλλά η τραγωδία του Κορυδαλλού - πέραν των άλλων - αποκαλύπτει τις εγκληματικές παραλείψεις των κυβερνήσεων της τελευταίας εικοσιπενταετίας, που δεν προχώρησαν σε μέτρα διαχωρισμού των χρηστών απ' τους υπόλοιπους κρατούμενους, ώστε να παρακινηθούν για την εθελοντική ένταξη σε προγράμματα απεξάρτησης. «Τα πλέον αποτελεσματικά προγράμματα για φυλακισμένους χρήστες ουσιών είναι συνήθως διάρκειας 6-9 μηνών, υλοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, δε χορηγούν υποκατάστατα (μεθαδόνη) και συνδέονται με άλλα θεραπευτικά προγράμματα που βρίσκονται εκτός φυλακής», τόνιζε ο διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) Χ. Πουλόπουλος το 1998 σε άρθρο του στο περιοδικό «Ποινική Δικαιοσύνη».

Αυτό τον ειδικό χώρο ώστε να διαμορφωθεί σε θεραπευτική κοινότητα και να λειτουργεί απρόσκοπτα ζήτησαν, οι φυλακισμένες που παρακολουθούν το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ στις Φυλακές, μια βδομάδα πριν την τραγωδία, όταν τις επισκέφτηκε η υφυπουργός Υγείας Ελπ. Τσουρή (23.12.2002). Στα προκαταρκτικά στάδια αυτού του προγράμματος βρισκόταν και η μικρότερη απ' τις τρεις γυναίκες της τραγικής ιστορίας.

Η υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι χώροι και η υλικοτεχνική υποστήριξη.

Μέχρι χτες το υπουργείο Υγείας σιωπούσε. Αλλά η σιωπή του υπερκαλύφτηκε απ' τον λαλίστατο υπουργό Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικο. Με καρμπόν ανακοινώσεις και δηλώσεις αραδιάζει τα «μέτρα ασφάλειας των καταστημάτων κράτησης» - λες και η αντιμετώπιση των ναρκωτικών είναι μόνο ζήτημα αστυνόμευσης. Φαίνεται να δείχνει και ικανοποιημένος καθώς, όπως υποστηρίζει, μειώθηκε η χρήση των ναρκωτικών στις φυλακές, ενώ για την ταμπακέρα - τον πλήρη δηλαδή διαχωρισμό - ψελλίζει ότι μελετάται ακόμα.

Αλίμονο πια. Αυτή η καραμέλα της μελέτης κρατάει πάνω από 25 χρόνια.

Το 1987 όταν το ΠΑΣΟΚ ψήφισε τον πρώτο νόμο για τα ναρκωτικά (1279/87) μια ομάδα επιστημόνων υπέβαλαν στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης - και μακαρίτη πια - Μένιο Κουτσόγιωργα, ένα σχέδιο για τη δημιουργία πέντε δικτύων κέντρων σωματικής απεξάρτησης και ψυχολογικής απεξάρτησης στις αντίστοιχες φυλακές των πέντε μεγάλων αστικών κέντρων. Εφτά χρόνια μετά (16.12.1994) η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι πήρε δάνειο από το Συμβούλιο της Ευρώπης για να οικοδομήσει μέσα στην επόμενη πενταετία τα κέντρα απεξάρτησης για τους φυλακισμένους.

Και τελικά το πρώτο κέντρο και μάλιστα με το ένα όγδοο της δύναμής του, εγκαινιάστηκε στις 9.10.2002!

Επιτέλους λοιπόν, πόσες μελέτες χρειάζονται ακόμα για να μην υπογράψουν κι άλλοι νέοι με το θάνατό τους τις χαμένες πενταετίες - και εικοσιπενταετίες - πια;


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ