Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Το «πλυντήριο» του ΠΑΣΟΚ

Η μια εφημερίδα («Καθημερινή») παραδίδει στο ΣΥΝ «μέχρι και την αντιπροεδρία» της κυβέρνησης. Η άλλη εφημερίδα («Βήμα») αναμεταδίδει κουβέντες κυβερνητικών αξιωματούχων ότι «ο κ. Κωνσταντόπουλος δε θα ήταν κακός υπουργός». Οσο για το ΠΑΣΟΚ, από τον τελευταίο κλητήρα της Χαριλάου Τρικούπη, μέχρι τα ανώτερα πατώματα του Μαξίμου, αμέσως μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, προβάρει το «γαμπριάτικο κοστούμι» του και, με γλυκύτητα κεραυνοβόλα ερωτευμένου, στρέφει το βλέμμα στην Κουμουνδούρου και αναφωνεί: «Ζητώ την χείραν σας»...

***

Το «κεντροαριστερό» σενάριο το έχουμε ξαναδεί, βέβαια. Ας θυμηθούμε την πρώτη κιόλας συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά τις εκλογές του 2000, όπου ο πρωθυπουργός έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητα για το κόμμα του τη συγκρότηση της «κεντροαριστερής πλειοψηφίας». Επαναλαμβάνουμε: Αμέσως μετά τη νίκη τους στις εκλογές! Βλέπετε, εκείνες οι μόλις 70.000 ψήφοι που έδωσαν την κυβέρνηση στο ΠΑΣΟΚ το 2000, ήταν πολύ λίγες (και αυτό αποδείχτηκε περίτρανα στις δημοτικές εκλογές) για να συντηρήσουν επί μακρόν την ελπίδα για «νέες νίκες». Συνεπώς, για το ΠΑΣΟΚ, το «κεντροαριστερό» σωσίβιο αποτελεί - περισσότερο από κάθε άλλη φορά - μια εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση, αν θέλουν να συνεχίσουν να νέμονται και να διαχειρίζονται την κυβερνητική εξουσία.

***

Αν αυτά ισχύουν για το ΠΑΣΟΚ (και ισχύουν), το ερώτημα είναι τι γίνεται με το ΣΥΝ. Είναι πρόθυμος να δώσει το «φιλί της ζωής» στο ΠΑΣΟΚ; Το ερώτημα στην προκειμένη φάση αφορά το λαό, και ειδικά τους αριστερούς γιατί:

Το ΠΑΣΟΚ που βομβάρδισε τη Γιουγκοσλαβία, που έστειλε φαντάρους στο Αφγανιστάν, που μόλις προχτές υπέγραψε τη ρίψη των αγροτών στην ευρω-χωματερή, που επιστρατεύει ναυτεργάτες, που διορίζει τους βιομηχάνους επικεφαλής κρατικών επιχειρήσεων όπως ο ΟΤΕ και που δίνει τόσες «αυξήσεις» στα μεροκάματα, ώστε το 22% των Ελλήνων να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, αυτό το ΠΑΣΟΚ καλεί το ΣΥΝ να γίνει το «αριστερό του πλυντήριο»... Αλήθεια, αν κάποιος ήταν αριστερός, δε θα θιγόταν, όταν το ΠΑΣΟΚ (αυτό το ΠΑΣΟΚ) τον χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι είναι και λίγο «αριστερό»;.. Ενας πραγματικός αριστερός θα επέτρεπε ποτέ στο ΠΑΣΟΚ (σε αυτό το ΠΑΣΟΚ) να δημιουργεί αυταπάτες στο λαό, ότι θα μπορούσε, δήθεν, να ακολουθήσει φιλολαϊκή πολιτική;..

***

Ο ΣΥΝ, όχι μόνο δε φαίνεται να θίγεται, αλλά συντηρεί και συμμετέχει, με το συνήθη τρόπο του, σ' αυτήν την επιχείρηση εγκλωβισμού του λαού. Αλλωστε, γνωρίζει ότι αν για το ΠΑΣΟΚ το «κεντροαριστερό» αλισβερίσι είναι όρος κυβερνητικής επιβίωσης, για τον ίδιο είναι όρος κοινοβουλευτικής επιβίωσης. Και ως μέσο για την επιβίωσή τους έχουν επιλέξει στο ΣΥΝ το ρόλο του «αριστερού» αβανταδόρου του ΠΑΣΟΚ. Για τόσο «αριστερό» πολιτικό σχηματισμό πρόκειται...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ