Τρίτη 11 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Κι άλλο κράτος του τρόμου

Την εικόνα την «πωλούν», κυρίως, τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ: Φόβος και ανασφάλεια... Δηλώσεις εκπροσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «χώρα - ξέφραγο αμπέλι» και ανάγκη έντασης της αστυνόμευσης και της καταστολής. Ανακοινώσεις της κυβέρνησης ότι «πρέπει να αμυνθούμε, γιατί έχουμε την ευθύνη να ανταποκρινόμαστε στο αίσθημα ασφάλειας που ζητάει ο ελληνικός λαός». Από κοντά και κάποιοι μεγαλοδημοσιογράφοι, που συνέχεια «πιπιλάνε» την ατάκα του καλύτερα «φυλασσόμενου κέντρου της Αθήνας».

Ολα αυτά βγήκαν στον αφρό της δημοσιότητας με το περιστατικό του περασμένου Σαββάτου, όπου ο 38χρονος τοξικομανής Δ. Αϊβατζίδης αναστάτωνε με πυροβολισμούς το κέντρο της Αθήνας. Ετσι ξανακούστηκαν κραυγές για ασφάλεια. Περισσότερη ασφάλεια... Τόση, που ο απλός άνθρωπος του μόχθου να πειστεί ότι μόνον υπό το κράτος του νόμου της καταστολής μπορεί να ζει «ήσυχος» και «ασφαλής».

Μήπως, όμως, η ασφάλεια αυτή θα του εξασφαλίσει μια θέση εργασίας, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, καλύτερες παροχές στον τομέα της Υγείας, Παιδεία που θα του παρέχει ένα καλύτερο αύριο; Δηλαδή, όλα αυτά, που θα τον κάνουν να αισθάνεται σίγουρος και ασφαλής;

Οχι. Θα του δώσει περισσότερη αστυνόμευση και καταστολή. Για να αντιμετωπιστεί - δήθεν - η εγκληματικότητα. Η τελευταία δημιουργείται μέσα στο «θερμοκήπιο» της ασύδοτης κυριαρχίας των νόμων της αγοράς, της παραοικονομίας, του «ξεπλύματος» βρώμικου χρήματος από μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά και από την υποβάθμιση των συνθηκών ζωής των πολιτών, μέσα από οικονομικές πολιτικές, που οξύνουν την ανεργία, υποβαθμίζουν το περιβάλλον, περιθωριοποιούν μεγάλα τμήματα της νεολαίας που στρέφονται στον ψεύτικο κόσμο των ναρκωτικών. Για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, οι κρατούντες, όχι μόνο δεν κάνουν τίποτα, αλλά πράττουν ακριβώς τα αντίθετα. Και μετά μιλούν για την ανάγκη περισσότερης αστυνομοκρατίας.

Μόνο που ο λαός από την πείρα του, όταν ακούει για μεγαλύτερη «ασφάλεια», για αυξημένη δοσολογία νόμου και τάξης, καταλαβαίνει ότι κάτι του ετοιμάζουν. Και αυτό είναι βεβαίως ενάντιά του. Γιατί σημαίνει ακόμη πιο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο και μηχανισμούς εφαρμογής του, ενάντια στη δράση όσων αγωνίζονται κόντρα στην πολιτική που δημιουργεί - πραγματικά - φόβο και ανασφάλεια στους πολίτες.

Πόσες αστυνομικές δυνάμεις διατίθενται για την αστυνόμευση και καταστολή των κινητοποιήσεων; Πόσες κάμερες - ρουφιάνοι θα εγκατασταθούν στην Αθήνα, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004; Αυτοί που κραυγάζουν για «καλύτερα φυλασσόμενη πόλη» μήπως φαντάζονται μιαν Αθήνα που να μοιάζει στη Ν. Υόρκη της «μηδενικής ανοχής»; Οπου δεν υπάρχει δρόμος, που να μην παρακολουθείται από κάμερες, ραντάρ και αστυνομικούς, επιδιώκοντας την υποταγή στην κρατική τρομοκρατία; Αυτό επιδιώκουν οι εκπρόσωποι της εξουσίας, για την ασφάλεια της δικής τους εξουσίας, προκειμένου να συνεχίζεται η άκρατη εκμετάλλευση.

Για όλα αυτά χρειάζεται συλλογική κοινωνικοπολιτική πάλη, κόντρα στην πολιτική που γεννά και θρέφει την εγκληματικότητα. Ενάντια σε εκείνους που δημιουργούν ανασφάλεια στους πολίτες, στέλνοντάς τους στην ανεργία ή στον Καιάδα της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Ενάντια σ' αυτούς, που, αντικειμενικά, αναπαράγουν το έγκλημα για να δυναμώνουν την κρατική καταστολή ενάντια στο λαό, αφαιρώντας του τις ατομικές και συλλογικές ελευθερίες και δικαιώματα, για να χτυπήσουν τους αγώνες.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ