Πέμπτη 10 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η κυβέρνηση και ο χιονιάς των ανατιμήσεων

Το τελευταίο διάστημα, εκδηλώνονται στην αγορά διαδοχικά κύματα ανατιμήσεων σε είδη και υπηρεσίες πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, που πλήττουν ανεπανόρθωτα τα λαϊκά εισοδήματα. Για παράδειγμα, αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοι καλούνται - από εκείνους που έχουν το πάνω χέρι στη διαμόρφωση των τιμών - να πληρώσουν και μάλιστα «με καπέλο» τα σπασμένα της κακοκαιρίας, με τις τσουχτερές ανατιμήσεις στα φρουτολαχανικά (ντόπια ή εισαγόμενα), τις αντιολισθητικές αλυσίδες κλπ. Λίγο πριν την κακοκαιρία και το χιονιά ανατιμήσεων, οι εργαζόμενοι πλήρωσαν - και συνεχίζουν να πληρώνουν - τα σπασμένα από τις κερδοσκοπικές ανατιμήσεις, σε μια σειρά είδη και υπηρεσίες που επιβλήθηκαν με αφορμή την κατάργηση της δραχμής και την κυκλοφορία του ευρώ σε φυσική μορφή.

Οι αφορμές, τα προσχήματα και οι δικαιολογίες για την επιβολή κερδοσκοπικών ανατιμήσεων, από το κράτος και τους μεγαλοεπιχειρηματίες - που έχουν το πάνω χέρι στη διαμόρφωση των τιμών - δεν έχουν τελειωμό. Να θυμίσουμε τις τσουχτερές αυξήσεις τιμών στα υγρά καύσιμα και άλλα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, τις οποίες είχαν επιβάλει τα κρατικά και ιδιωτικά διυλιστήρια με πρόσχημα τις αυξήσεις των διεθνών τιμών πετρελαίου; `Η μήπως μια σειρά αυξήσεις σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης που είχαν επιβάλει κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις με πρόσχημα την υποτίμηση του ευρώ (και φυσικά της προσδεμένης σ' αυτό δραχμής) απέναντι στο δολάριο; Απλά, στην Ελλάδα ισχύει αυτό που είχε ομολογήσει δημόσια υπουργός κυβέρνησης της ΝΔ - υπέρμαχος της απελευθέρωσης των τιμών και της αγοράς - λέγοντας πως «στην Ελλάδα ό,τι ανεβαίνει, δεν κατεβαίνει».

Ηταν τόσο έντονο το φαινόμενο της αισχροκέρδειας μετά την Πρωτοχρονιά, που στελέχη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και οι αρμόδιοι για θέματα αγοράς υπουργοί, έκαναν λόγο για... μαυραγοριτισμό και απείλησαν να τιμωρήσουν αυστηρά τους κερδοσκόπους - μαυραγορίτες! Παρόμοιες δηλώσεις, που εμφανίζουν τους κυβερνώντες σαν σύγχρονους «Ρομπέν των δασών» κατά των κερδοσκόπων και «προστάτες» των καταναλωτών, είναι εκ του πονηρού και αποτελούν στάχτη για τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Στην πράξη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και η ΝΔ πριν, υπηρετώντας το θεσμικό πλαίσιο της πολιτικής απελευθέρωσης των τιμών και της αγοράς, ευλογεί τις αυθαίρετες και κερδοσκοπικές ανατιμήσεις που επιβάλλουν οι κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Οι κυβερνώντες ξέρουν πως η ρίζα του κακού βρίσκεται στην «απελευθέρωση των αγορών» που είναι ταυτόσημη με την απελευθέρωση της κερδοσκοπικής ασυδοσίας του κεφαλαίου. Αρνούνται όμως να πάρουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των λαϊκών εισοδημάτων απλά γιατί δεν έχουν την πολιτική βούληση να έρθουν σε ρήξη με το μεγάλο κεφάλαιο και την πολιτική του διευθυντηρίου της ΕΕ. Το ομολόγησε χτες ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης, δηλώνοντας... αδυναμία (διάβαζε απροθυμία) να αποτρέψει τις κερδοσκοπικές ανατιμήσεις με το αφοπλιστικό -αλλά ειλικρινές - επιχείρημα ότι «η αγορά είναι απελευθερωμένη»(!) Η όλη στάση της κυβέρνησης επιβεβαιώνει τη λαϊκή παροιμία πως «όταν δε θέλει η νύφη να ζυμώσει όλη τη μέρα κοσκινίζει»...


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ