Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ποιον βλάπτει ο αντιαμερικανισμός;

Οι «διαμορφωτές της κοινής γνώμης» αμέσως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ έπιασαν δουλιά και ξεκινώντας από τη βαρύγδουπη διαπίστωση ότι μετά την περασμένη Τρίτη «ο κόσμος αλλάζει, μπήκε σε μια νέα εποχή», προσδιορίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά της, στο εξής ένα: Ανευ όρων υποταγή στις επιθυμίες της Ουάσιγκτον. Φυσικά, αυτό εξειδικεύεται. Θέλουν οι ΗΠΑ «αντιπυραυλική ασπίδα»; Ασφαλώς και πρέπει να την υποστηρίξουν αναντίρρητα οι «Ευρωπαίοι εταίροι» και ο κόσμος όλος. Επιθυμεί το «μεγάλο αφεντικό» της «νέας τάξης» να οδηγήσει τη «σταυροφορία κατά της τρομοκρατίας»; Και, βέβαια, πρέπει να στοιχηθούν χωρίς φασαρία πίσω τους άπαντες, αφήνοντας στην άκρη «ενδοιασμούς» περί «δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων», «ελευθεριών» και άλλες τέτοιες λεπτομέρειες... Θέλουν να κτυπήσουν στο ...Αφγανιστάν ή οπουδήποτε αλλού τον «αόρατο εχθρό» και τους «τρομοκράτες»; Και, βέβαια, η ΝΑΤΟική μηχανή του πολέμου είναι στη διάθεσή τους.

Μέσα σε αυτό το καλλιεργούμενο κλίμα εμβάθυνσης της υποτέλειας και του ραγιαδισμού, ανάμεικτο με τις μικροϊμπεριαλιστικές αυταπάτες, τα οποία, βέβαια, συνοδεύονται από έμπρακτες αποδείξεις ηγετών και κυβερνήσεων της ΕΕ, αλλά και άλλων κρατών, είναι αναπόφευκτο να μπει στο στόχαστρο και να επιχειρηθεί να εξοβελιστεί στο πυρ τον εξώτερον ο «αποδεδειγμένος» αντιαμερικανισμός του ελληνικού λαού. Με απλά λόγια, τίθεται σε διωγμό το δικαίωμά του να αμφισβητεί και να αντιστέκεται στις αμερικανοΝΑΤΟικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ματοκυλούν τους λαούς. Ανομολόγητος στόχος είναι να υπονομευτεί και κτυπηθεί το αγωνιστικό και ελεύθερο φρόνημά του ενάντια στους κυρίαρχους της «νέας τάξης». Εκμεταλλευόμενοι το κλίμα φόβου και ανασφάλειας, που έντεχνα υποδαυλίζεται μετά το τρομοκρατικό χτύπημα σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον, οι εγχώριοι υποτακτικοί της «νέας τάξης» επιχειρούν να ενσταλάξουν στη συνείδηση του ελληνικού λαού την ιδέα ότι «θα πρέπει να λουφάξει», προκειμένου να μην προκαλέσει «τη δίκαιη οργή των Αμερικανών»! Δε βλέπετε - λένε ορισμένοι από αυτούς - ποιο είναι το νέο αμερικανικό δόγμα, που παρουσιάζουν γερουσιαστές και αναλυτές στο CNN: «Οποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας»; Αρα, συνεχίζουν ακάθεκτοι, δεν πρέπει να δίνουμε πατήματα και να προκαλούμε, γιατί μπορεί να γίνουμε στόχος των αντιποίνων!

Δε σταματούν εδώ. Επιστρατεύουν το βαρύ πυροβολικό: «Ο αντιαμερικανισμός βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα»! Πρόκειται για το ίδιο επιχείρημα, που εκτόξευαν και κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, όταν επιχειρούσαν να δικαιολογήσουν τη συμμετοχή τους στις δολοφονικές επιθέσεις κατά του γιουγκοσλαβικού λαού. Το «εθνικό συμφέρον», εξάλλου, υπηρετείται με τη συμμετοχή στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα κατοχής στα Σκόπια, στο Κόσσοβο, κ.α. Καμία έκπληξη, λοιπόν. Η εγχώρια άρχουσα τάξη και τα φερέφωνά τους πάντα έβαζαν τα συμφέροντα της «συμμαχίας» πάνω από τα εθνικά συμφέροντα. Η εφευρετικότητά τους, όμως, είναι ανεξάντλητη. Ο αντιαμερικανισμός, λένε, κάνει ζημιά, γιατί στη «νέα εποχή» η θέση της Τουρκίας αναβαθμίζεται ως ανάχωμα του ισλαμισμού. Δεν είναι, λοιπόν, φρόνιμο να δημιουργούμε προβλήματα στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, γιατί αυτό δίνει πλεονεκτήματα στην Αγκυρα. Το λένε αυτό, όταν την ίδια στιγμή έχουν γίνει «ένα σώμα» με το καθεστώς της Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και, μάλιστα, επιδιώκουν να «επιλύσουν» από κοινού τις «διαφορές στο Αιγαίο» και το Κυπριακό...

Ο αντιαμερικανισμός του ελληνικού λαού έχει «ριζώσει» για συγκεκριμένους γνωστούς ιστορικούς λόγους και έχει συγκεκριμένο αντιιμπεριαλιστικό πατριωτικό περιεχόμενο και στόχους. Ο ελληνικός λαός θέλει ισότιμες και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με όλους τους λαούς του κόσμου και όχι σχέσεις υποτέλειας και εξάρτησης, που έχει πληρώσει πανάκριβα. Ο αντιαμερικανισμός υπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα του λαού και του τόπου.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ