Σάββατο 25 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Δεν εξωραΐζεται η λιτότητα

Η κυβέρνηση επιμένει. Επιμένει να εμπαίζει τις αγωνίες των εργαζομένων και να υπογράφει ...ακάλυπτες επιταγές παροχών. Η προπαγανδιστική μηχανή της έχει μπει μπροστά εδώ και καιρό. Με στόχο να ξεχαστεί το κύριο: Πως η εφαρμοζόμενη πολιτική είναι βαθιά αντεργατική και αντιλαϊκή, ότι αυτή η πολιτική θα συνεχίσει να εφαρμόζεται χωρίς παρεκκλίσεις, με ουσιαστική συναίνεση από τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου και χωρίς -ούτε για αστεία - πολιτική αντιπαράθεση στον πυρήνα αυτής της πολιτικής τόσο από τη ΝΔ, όσο και από τον ΣΥΝ, όλους αυτούς, δηλαδή, που επί της ουσίας συμφωνούν με την πολιτική των Συμφώνων Σταθερότητας που επιβάλλει η ΕΕ, τους ίδιους που στα διάφορα «καφενεία» εμφανίζονται να διαφωνούν για τη διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης.

Στα πλαίσια αυτά ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη με πολλά καθρεφτάκια και χάντρες στις αποσκευές του. Και την ίδια ώρα, χωρίς μέτρο, ξεχύνονται από το μέγαρο Μαξίμου οι αριθμοί και οι υποσχέσεις για παροχές, με άμεσο προορισμό τα δημοσιογραφικά γραφεία και τελικό τα μυαλά των απανταχού βασανισμένων Ελλήνων, οι οποίοι βογκούν από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Η κυβέρνηση διαλαλεί την πραμάτεια του «κοινωνικού πακέτου» της σαν επιτήδειος μικροπωλητής σε λαϊκή. «Πάρε - πάρε», «τσάμπα τα δίνουμε»! Μόνο που τσάμπα είναι οι υποσχέσεις της. Σ' ένα από τα δημοσιεύματα των ημερών είδαμε «απλωμένο» ένα μέρος αυτής της πραμάτειας. Με 300 ολόκληρα δισ. δραχμές καλύπτονται οι δημόσιοι υπάλληλοι. Με άλλα 600 δισ. δραχμές (αλλά για 2 χρόνια, ήτοι 300 δισ. δραχμές ανά έτος), θα βρουν στέγη οι άστεγοι, θα φάνε με χρυσά κουτάλια οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι, θα ενισχυθούν οι ανύπαντρες μητέρες μήπως κάνουν ακόμη ένα παιδί, θα φάνε γενικά ένα κομμάτι γλυκό ψωμί και οι φτωχοί. Είναι όμως έτσι; Ακόμα και μια απλή αριθμητική αντιπαραβολή δείχνει πως δεν είναι.

Για παράδειγμα από τα 300 δισ. δραχμές που υποτίθεται πως θα δοθούν για τους δημόσιους υπάλληλους, τα 150 δισ. από αυτά θα διατεθούν για την αύξηση των μισθών και συντάξεων και τη χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος! Είναι, δηλαδή, χρήματα που θα δίνονταν έτσι κι αλλιώς και μάλιστα λιγότερα από όσα πρέπει, καθώς η κυβέρνηση αρνείται να δώσει αναδρομικά τα κλεμμένα από το οικογενειακό επίδομα. Το οποίο παραμένει ίδιο από το 1984!!! Οσο για τα υπόλοιπα, θα δοθούν, γράφεται, για επιδόματα που τώρα δεν τα παίρνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ποιοι άραγε είναι αυτοί; Μήπως όσοι θα δουλεύουν τα απογεύματα στις δημόσιες υπηρεσίες, με ωράριο «λάστιχο», όπως προβλέπει το σχέδιο «ΠΟΛΙΤΕΙΑ»;

Αλλά και για τους συνταξιούχους, ο κυβερνητικός «μπαχτσές» έχει αύξηση του ΕΚΑΣ κατά 5.000 δραχμές το μήνα. Το ερώτημα εύλογο: Δηλαδή η όποια αύξηση είναι υπό διαπραγμάτευση; Εξαρτάται από την καλή θέληση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του; Οχι, βέβαια. Απλώς, αυτά που δικαιούμαστε μας τα κάνουν ...δώρο! Αλλά, αφού η κυβέρνηση είναι τόσο γενναιόδωρη, γιατί δεν καταργεί το ΕΚΑΣ, συνδέοντας την κατώτερη σύνταξη με τα 18 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη; Η απάντηση είναι απλή: Επειδή το ΕΚΑΣ δεν το παίρνουν όλοι και επειδή η χορήγησή του μπορεί να διακοπεί ανά πάσα στιγμή, εάν το απαιτήσει η ΟΝΕ και η «ελληνική οικονομία», δηλαδή το κεφάλαιο.

Ακόμα, όμως, κι αν τα ποσά που διαρρέουν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, επί της ουσίας, η κυβέρνηση εμφανίζεται να παρέχει, λες και τα βγάζει από την τσέπη της, αυτά που επιβάλλεται να δοθούν ως αποτέλεσμα μακροχρόνιων αγώνων και διεκδικήσεων των ίδιων των εργαζομένων. Κι αυτό πρέπει να μένει: Κανένας δε χαρίζει τίποτα στους εργαζόμενους. Καλύτερες μέρες ξημερώνουν πάντα και μόνο κάτω από την ισχυρή πίεση των ίδιων των παραγωγών του πλούτου. Οι εμφανιζόμενες «παροχές» είναι ήδη αρπαγμένη υπεραξία. Είναι «παροχές» για την παραπέρα σταθεροποίηση της εφαρμοζόμενης πολιτικής.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ