Σάββατο 4 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

«Κοινωνική πολιτική» και... παγκάρια

«

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ενσωμάτωση», ονομάζεται το νέο μεγαλεπήβολο και ψευδεπίγραφο σχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε να πείσει, και εκείνους που υποτίθεται ότι στηρίζει και ευνοεί, εκείνους δηλαδή που βρίσκονται στο περιθώριο της ζωής, της εργασίας και της αξιοπρεπούς διαβίωσης, αλλά και όλους τους υπόλοιπους, ότι ασκεί «κοινωνική πολιτική». Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει, το φιλικό Τύπο, την πολιτική δημαγωγία, το «αγνό» και ξεκάθαρο ψεύδος, την απόκρυψη στοιχείων, προκειμένου να ξεγελάσει το λαό και να δώσει μερικά επιχειρήματα στα στελέχη της, έτσι ώστε να μην εξευτελίζονται στις κοινωνικές και κοσμικές εμφανίσεις τους. Αλλο, όμως, η προσπάθεια και άλλο η επιτυχημένη προσπάθεια. Το συγκεκριμένο σχέδιο έτυχε σημαντικής προβολής, επειδή συνέπεσε, και πιθανά αυτή είναι και η αιτία ύπαρξής του, με τις μεγάλες αντιδράσεις των εργαζομένων και όλου του λαού, απέναντι στην τερατώδη «μεταρρύθμιση» του συστήματος Kοινωνικής Aσφάλισης που επιχειρεί.

Δυστυχώς για την κυβέρνηση, όσο κι αν το θέλει, δεν μπορεί να διαστρεβλώσει εντελώς την αλήθεια. Μέσα από ορισμένες φράσεις, ανάμεσα στις «γραμμές» των κειμένων της, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο φανερά, εμφανίζεται σε όλο της το μεγαλείο η κατάντια της, αποκαλύπτεται η χυδαία πολιτική δημαγωγία της. Ετσι, μια ανάγνωση του σχεδίου για την «κοινωνική ενσωμάτωση», αρκεί για να αποκαλυφθεί «γυμνός ο βασιλιάς» και να επιβεβαιωθεί ακόμη μια φορά και από μια άλλη σκοπιά, ότι το μόνο κριτήριο της κυβέρνησης είναι η εξυπηρέτηση του μεγάλου, ντόπιου και ξένου, κεφαλαίου. Παρ' όλα αυτά έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια, ώστε το κείμενο αυτό να φαίνεται ότι έχει «αγαθούς» σκοπούς. Αλλά όπως συμβαίνει πάντοτε, όσο πιο δυσβάσταχτες γίνονται οι συνέπειες της πολιτικής της, τόσο οι φραστικές «κορόνες» περί της υλοποίησης... φιλολαϊκών μέτρων πολλαπλασιάζονται.

Ενα παράδειγμα, από τα τόσα που υπάρχουν, είναι ενδεικτικό. Το γεγονός ότι το 70% των συνταξιούχων του ΙΚΑ παίρνει μονάχα την κατώτερη σύνταξη, προκαλεί οργή. Από τον «κανόνα» εξαιρούνται όμως τα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία θεωρούν ότι το γεγονός αυτό αποτελεί «μεγάλη έκταση κοινωνικής αλληλεγγύης, εφόσον το ποσοστό αναπλήρωσης είναι σημαντικά υψηλότερο»!!! Με λίγα λόγια: Η σύνταξη καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των ενσήμων. Οταν είναι μικρότερη από την κατώτερη, το ΙΚΑ συμπληρώνει τη διαφορά, ώστε όλοι οι συνταξιούχοι να παίρνουν τουλάχιστον την κατώτερη σύνταξη. Αυτό είναι το «ποσοστό αναπλήρωσης». Ομως, η κυβέρνηση «ξεχνά» μια λεπτομέρεια: Αν ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης ήταν διαφορετικός, τότε θα μπορούσε και να μη χρειάζεται αναπλήρωση, αλλά οι συνταξιούχοι να παίρνουν επειδή το δικαιούνται μια σύνταξη μεγαλύτερη και από τη σημερινή κατώτερη.

Παρ' όλα αυτά, η κυβερνητική άποψη για τις κατώτερες συντάξεις είναι «πταίσμα», σε σχέση με άλλες αναφορές στο «σχέδιό» της, αφού φτάνει στο σημείο να περιλαμβάνει μέσα σε αυτό ακόμη και τα... παγκάρια της εκκλησίας ή την έκδοση δελτίων κοινωνικού τουρισμού από την Εργατική Εστία, με χρήματα των ίδιων των εργαζομένων!


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ