Σάββατο 7 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Τηλεοπτική αποχαύνωση

Ολα τα 'χαμε, η Μαριορή χωρίς φερετζέ, μας έλειπε λοιπόν! Ο «Μεγάλος Αδερφός» έρχεται «να δέσει» με τις γκανγκστερικές πρακτικές του άλλου, πραγματικού Μεγάλου Αδερφού του ιμπεριαλισμού, των ΗΠΑ - ΕΕ. Αλλωστε, εκείθεν έλκει την καταγωγή του ως ιδέα και πράξη. Και, αν οι ιμπεριαλιστές εξολοθρεύουν λαούς βομβαρδίζοντάς τους όπως στη Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ, ο τηλεοπτικός «Μπιγκ Μπράδερ» εξολοθρεύει ψυχές και συνειδήσεις, βομβαρδίζοντάς τες με τα αποχαυνωτικά τηλεσόου. Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος...

Οι ιμπεριαλιστές, ΗΠΑ-ΕΕ και τα τσιράκια τους απαγάγουν με γκανγκστερικές μεθόδους όσους δεν υποχωρούν στις διαταγές τους να παραδώσουν τη χώρα τους. Ο τηλεοπτικός «Μπιγκ Μμπράδερ» «απαγάγει», αναξιοπαθούντες, φυσικά ή διανοητικά, εξαγοράζοντας την ανέχεια ή την αφέλειά τους, για να τους μετατρέψει σε «θέαμα» κανιβαλικό, προς κατανάλωση. Βεβαίως, όπως οι ιμπεριαλιστές δεν καταλαβαίνουν από αξιοπρέπεια και άλλες τέτοιες αξίες, οι πνευματικοί αποχαυνωτές- παράγωγα των μηχανισμών τους- δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τα διάφορα περί σεβασμού της αξιοπρέπειας, της προσωπικής - ιδιωτικής ζωής. Τα «θηράματα» τους ενδιαφέρουν.

Κοντά, λοιπόν, στα μέσα και τους άλλους μηχανισμούς χειραγώγησης των ιμπεριαλιστών και των υποτακτικών τους στον «ελεύθερο» κόσμο του καπιταλισμού, τα ιδιωτικά ΜΜΕ έρχονται να προωθήσουν, με νέα προϊόντα, την αποχαύνωση του «λαουτζίκου» με τηλεοπτικά σόου τύπου «Μπιγκ Μπράδερ». Δεν τους αρκεί ότι «ολημερίς κι ολονυχτίς» βομβαρδίζουν τους τηλεθεατές με τα άλλα «πολιτιστικά» σκουπίδια τους, με τα γνωστά σίριαλ - σαπουνόπερες, τις βαρύγδουπες εμφανίσεις λογής «καλλιτεχνών», της «πιάτσας» των γνωστών πολιτιστικών κέντρων αλά ΠΑΣΟΚ, είτε «πιασάρικων» φωτομοντέλων και άλλων παραγόντων της ναρκοκουλτούρας... Ούτε, τους αρκεί η «λάιφ στάιλ» ενημέρωση που «βρωμίζει το πιάτο» μας με κάθε λογής έγκλημα, με βάση το λατρεμένο τους σύνθημα «αίμα και σπέρμα»!

Το ξέρουν. Δε φτάνει να αποσιωπάς είτε να διαστρεβλώνεις την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα που «ζεματάει». Πρέπει, λέει η συνταγή τους, και να ταΐζεις τον κόσμο με κουτόχορτο και υποκουλτούρα, για να διαφθείρεις τα γνήσια, λαϊκά πολιτιστικά κεκτημένα του. Γιατί, διαφορετικά, αν δε διαφθείρεις τη συνείδηση του λαού, τότε, μπορεί και να διεκδικήσουν -οι... μάζες- την πραγματική ενημέρωση και πραγματικό πολιτισμό. Βέβαια, αν τα ΜΜΕ φτάνουν στον έσχατο ξεπεσμό, δε λογαριάζουν παρά στην, πιθανολογούμενη, ανοχή μας.

Και το ερώτημα, με όλα αυτά τα αποχαυνωτικά και αναξιοπρεπή που μας σερβίρουν σαν να είμαστε, απλώς, ζωντανά, είναι εμείς οι εργαζόμενοι, οι πολίτες τι κάνουμε. Θα τους κάνουμε τη χάρη; θα περιμένουμε παθητικά και θα τους αφήνουμε να ασελγούν σε βάρος μας, σε βάρος της αξιοπρέπειάς μας; `Η θα αντιδράσουμε, θα αναπτύξουμε ένα γνήσιο λαϊκό κίνημα για να τους εμποδίσουμε να σκυλεύουν τη ζωή και τα όνειρά μας, τα όνειρα των παιδιών μας; Δεν έχουμε άλλο περιθώριο, παρά να διεκδικήσουμε, προπαντός, τη δημοκρατική ενημέρωση για τα πραγματικά προβλήματα και γεγονότα, αντί της παρουσίασης εικονικής πραγματικότητας και πολιτιστικών σκουπιδιών που προσβάλλουν τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπειά μας. Δεν αξίζουμε την εξαχρείωση! Ας διεκδικήσουμε τα δημοκρατικά μας δικαιώματα. Φυσικά, ο τρόπος δεν είναι, απλώς, να στρίβουμε το κουμπί. Χρειάζεται αγώνας μαζικός, διεκδικητικός ενάντια στην αποπληροφόρηση -παραπληροφόρηση και στην τηλεοπτική αποχαύνωση.


Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ