Σάββατο 13 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

«Προσοχή» και στα «τσιράκια»!

Από τις 7 του μήνα και μέχρι αύριο βρίσκονται στη χώρα μας δεκάδες στελέχη έξι αμερικανικών ιδρυμάτων, τα λεγόμενα «θινκ τανκ». Σκοπός τους είναι να «ακτινογραφήσουν» τα πάντα γύρω από τις εξελίξεις στη χώρα μας και να καταγράψουν τις απόψεις και προθέσεις της κυβέρνησης για κρίσιμα ζητήματα. Δεν περιορίζονται όμως σε αυτή, αλλά θα συναντήσουν (αν δε συναντήθηκαν ήδη) τον Κ. Καραμανλή, τον Δ. Αβραμόπουλο, καθώς και εκπροσώπους της οικονομικής ολιγαρχίας, την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ακόμα και τη Θεσσαλονίκη θα επισκεφθούν!

Από την πλευρά των κυβερνώντων και των άλλων συνοδοιπόρων της «παγκοσμιοποιημένης» νέας τάξης η αμερικανική αποστολή θεωρείται «υπόθεση ρουτίνας». Χρόνια, δεκαετίες τώρα, έχουν συνηθίσει να ανακρίνονται και να εξομολογούνται σε οποιονδήποτε έρχεται πέραν του Ατλαντικού. Ακόμα χειρότερα, στέκονται «προσοχή» απέναντι στα «τσακάλια» και τα τσιράκια της Ουάσιγκτον, ακριβώς γιατί τρέμουν για τις «εντυπώσεις» και, βέβαια, τις εκθέσεις που θα ακολουθήσουν. Οι ακατάλυτοι δεσμοί υποτέλειας δεν τους επιτρέπουν να κρατήσουν «μυστικά». Τα υπερατλαντικά αφεντικά πρέπει να γνωρίζουν τα πάντα. Σε αυτούς εμπιστεύονται και τις πλέον μύχιες σκέψεις και «ανησυχίες» τους.

Για παράδειγμα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, (συναντήθηκε προχτές με τα στελέχη των αμερικανικών ιδρυμάτων) ζήτησε - αν πιστέψουμε τις πληροφορίες της χτεσινής «Εξουσίας» - «να μεταφέρουν στην Ουάσιγκτον την αντίθεση της Αθήνας και της ΕΕ στο ενδεχόμενο αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Κόσσοβο(!), τονίζοντας ότι η όποια απόφαση του νέου Προέδρου των ΗΠΑ θα πρέπει να ληφθεί σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους συμμάχους». (Την ίδια στιγμή ο Κ. Σημίτης και ο Α. Τσοχατζόπουλος διαβεβαιώνουν τον ελληνικό λαό ότι... «αν υπάρξει πρόβλημα» από πυρηνικές βόμβες του ΝΑΤΟ θα αποχωρήσουν τα ελληνικά στρατεύματα από το Κοσσυφοπέδιο!). Ασφαλώς ο υπουργός Εξωτερικών δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό.

Οι οργανωτές της αποστολής είχαν φροντίσει πριν την επίσκεψή τους να προσδιορίσουν με ακρίβεια τα σημαντικά για αυτούς θέματα: «Ελληνοτουρκικοί δεσμοί, σταθερότητα στα Βαλκάνια, ενίσχυση του δυτικού προσανατολισμού της Τουρκίας, Ολυμπιακοί Αγώνες, ενσωμάτωση στη ζώνη του ευρώ». Αξίωναν μάλιστα «λεπτομερή ενημέρωση».

Δε χωρά καμία αμφιβολία ότι δε θα έφυγαν με άδειες τις βαλίτσες τους ούτε από το υπουργείο Εξωτερικών, ούτε από το Αμυνας και το Δημόσιας Τάξης. Πολύ περισσότερο, που είχαν προειδοποιήσει ότι η γνώμη τους θα μετρήσει στη νέα διοίκηση της Ουάσιγκτον υπό τον Τζ. Μπους, λόγω των «στενών δεσμών» αυτών των ιδρυμάτων με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η τελευταία, «άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της», θα έχει στη διάθεσή της «χαρτί και καλαμάρι» ό,τι αφορά στην απομακρυσμένη επαρχία τους στη «Νοτιοανατολική Ευρώπη», όπως αποκαλούν τα Βαλκάνια.

Δεν περίμενε βέβαια κανείς την αποστολή των γραφειοκρατών της Ουάσιγκτον για να αποδείξει τη δουλοπρεπή και υποτελή στάση της κυβέρνησης Σημίτη απέναντι στους αφέντες της «νέας τάξης». Αποτελεί όμως έσχατο σημείο κατάντιας, υπουργοί μιας κυβέρνησης, ανεξάρτητης υποτίθεται χώρας, να περνούν πρόθυμα και αγόγγυστα από τέτοιες εξευτελιστικές δοκιμασίες και ιεροεξεταστικές διαδικασίες. Αν όμως η κυβέρνηση Σημίτη δε διαθέτει ίχνος τσίπας και αξιοπρέπειας, ο ελληνικός λαός, που δεν έχει μάθει να σκύβει το κεφάλι, θα φροντίσει να απαλλαγεί από τους κολαούζους των ΗΠΑ και της «νέας τάξης» μια ώρα αρχύτερα.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ