Παρασκευή 5 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ολη η Πάτρα να είναι εκεί

Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά 280 εργαζόμενοι πετάχτηκαν στο δρόμο από τη διοίκηση της Κλωστοϋφαντουργίας «ΚΡΗΤΙΚΟΣ» στην Πάτρα, την Πρωτοχρονιά και για την ακρίβεια βιώνουν τη «διακοπή της παραγωγικής διαδικασίας». Είναι αυτοί οι εργαζόμενοι που δούλευαν με συνέπεια για να βγει η παραγωγή στα εργοστάσια της επιχείρησης. Εκείνοι που στο πρόσφατο παρελθόν είχαν εξαναγκαστεί μα και αντισταθεί σε περικοπές μισθών, στην εντατικοποίηση και ό,τι άλλο επέβαλε η διοίκηση προκειμένου να δουλέψει καλά η επιχείρηση. Προκειμένου δηλαδή να μεγαλώσουν τα κέρδη, να διασφαλιστεί ο τζίρος, να προφυλαχτεί το υψηλό επίπεδο ζωής των αφεντικών. Γιατί για όλα τα αφεντικά η συνέχιση της λειτουργίας μιας επιχείρησης ένα σκοπό έχει: το κέρδος. Και το κέρδος μεταφράζεται για τα αφεντικά σε μεγάλα αυτοκίνητα, μεγάλα σπίτια, γεμάτα ψυγεία, ακριβά ρούχα, λαμπερές τελετές και φτηνά αμειβόμενους εργάτες. Η κλωστοϋφαντουργία «ΚΡΗΤΙΚΟΣ» έχει 140 χρόνια ζωής. Χιλιάδες εργάτες και πολλές γενιές εργατών έχουν περάσει από την επιχείρηση, έχουν δουλέψει, έχουν διατηρήσει στη ζωή το εργοστάσιο, και έχουν εξασφαλίσει με το αίμα και τον ιδρώτα τους την ευημερία των εργοδοτών τους! Και τώρα τι;

Οι εργάτες κλείστηκαν στο εργοστάσιο και κάνουν επίσχεση εργασίας. Προσπαθούν να προστατέψουν ό,τι μπορούν, αγωνίζονται για να συνεχίσει η λειτουργία της επιχείρησης, να ξαναρχίσει η παραγωγική διαδικασία. Η πρωτοχρονιά τούς βρήκε μέσα στον τόπο δουλιάς τους, στον τόπο ζωής τους ουσιαστικά. Χωρίς να το ξέρουν ίσως, δεν αγωνίζονται μόνο για τους εαυτούς τους. Αγωνίζονται για όλες τις γενιές εργατών που δούλεψαν στην επιχείρηση τα τελευταία 140 χρόνια, που ίδρωσαν, κουράστηκαν, αρρώστησαν στην επιχείρηση, για να ζήσουν τις οικογένειές τους, να αναθρέψουν τα παιδιά τους και να τα κάνουν πολλοί από αυτούς, εργάτες σ' αυτήν και σε άλλες επιχειρήσεις. Απέναντί τους έχουν πολλά εμπόδια σ' αυτό τον αγώνα. Οι εργοδότες τούς λένε ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν άλλο τη λειτουργία της επιχείρησης, ωστόσο περιμένουν, εκκαθαρίζουν, δεν έχουν πει την τελευταία λέξη ακόμη. Προβάλλουν ζητήματα νέων επιχορηγήσεων, διακανονισμού δανείων, αντιμετώπισης από τις τράπεζες, λένε ουσιαστικά «δώστε μας για να συνεχίσουμε». Φορείς της Πάτρας, η Τοπική και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, θεωρούν ότι πρέπει να συνεχιστεί η λειτουργία της επιχείρησης, κοιτούν προς την πλευρά των τραπεζών και της κυβέρνησης, και στέκονται στο πλευρό του εργοδότη, για το «αν είναι πολλοί οι εργαζόμενοι» και «παίρνουν πολλά» και αν αυτό «βοηθάει τη συνέχιση της ύπαρξης της κλωστοϋφαντουργίας»!!!

Ομως η σημερινή κατάληξη δεν είναι τυχαία. Είναι δεδομένο αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής, όπως αυτής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Η οποία έχει την πρώτη ευθύνη σε αυτή τη μικρή τραγική ιστορία των 280 εργατών, που έχει επαναληφτεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Ηταν πρόθυμη να δώσει δάνεια στον «ΚΡΗΤΙΚΟ», να μεσολαβήσει, να στηρίξει την κερδοφορία του, μέχρι που τον επιβράβευσε, όπως κάνει και για πολλές ακόμη επιχειρήσεις. Αλλά δεν είναι πρόθυμη να προστατέψει τα δικαιώματα των εργαζομένων, να αναλάβει την ευθύνη της συνέχισης της λειτουργίας της εταιρίας, να διαφυλάξει τις θέσεις εργασίας. Την Τρίτη γίνεται συλλαλητήριο στην Πάτρα για να ζητηθεί από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, για να προστατευτούν τα δικαιώματα και οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων, για να συνεχιστεί η παραγωγική διαδικασία. Ολη η Πάτρα πρέπει να είναι εκεί.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ