Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Τα «οφέλη» της επίσκεψης Μέρκελ

Τις μέρες που προηγήθηκαν της επίσκεψης Μέρκελ, τα αστικά επιτελεία οργίασαν για τα «οφέλη» που μπορεί να αποκομίσει η Ελλάδα από την παρουσία της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα. Ηθελαν να πείσουν το λαό ότι οι διαβουλεύσεις με τη συγκυβέρνηση αφορούν τα δικά του συμφέροντα, τα οποία ταυτίζουν με αυτά της πλουτοκρατίας. Του έλεγαν να κάτσει στ' αυγά του, να μη διαδηλώσει, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι η σωτηρία της λαϊκής οικογένειας εξαρτάται από το αν και πόσο γρήγορα θα αποταμιευθεί η επόμενη δόση, από το αν θα υπάρξει ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα. Μέχρι και απαγόρευση των διαδηλώσεων αποφάσισαν, μετατρέποντας την Αθήνα σε φρούριο, ενάντια στον εχθρό λαό, για το καλό του οποίου έλεγαν ότι διαπραγματεύονται!

Οι μαζικές διαδηλώσεις που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ την Τρίτη, έδωσαν αποστομωτική απάντηση στην τρομοκρατία, αλλά και στην προπαγάνδα ότι τα διαβούλια στην ΕΕ, μέρος των οποίων είναι και η επίσκεψη Μέρκελ, γίνονται για το καλό του λαού. Το ποιος κέρδισε από την επίσκεψη Μέρκελ, έγινε φανερό από τις πρώτες κιόλας δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Α. Σαμαρά. Ελληνική και γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσαν ότι για να εκταμιευθεί η δόση, θα πρέπει να ψηφιστούν οι «προαπαιτούμενες δράσεις» των μνημονίων, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την παραπέρα μείωση των μισθών σε ιδιωτικό - με απόφαση της κυβέρνησης - και δημόσιο τομέα, την αύξηση της φορολόγησης της λαϊκής οικογένειας, την απελευθέρωση επαγγελμάτων, άρα το χτύπημα μικρομεσαίων στρωμάτων σε όφελος των μονοπωλίων και άλλα παρόμοια.

Συμφώνησαν ακόμα ότι για να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα, θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά η δημοσιονομική πειθαρχία και τα μόνιμα αντεργατικά μέτρα, που σημαίνει μέριμνα για διαρκή υποτίμηση της εργατικής δύναμης, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικά τα μονοπώλια. Εδώ ήταν και το ζουμί της επίσκεψης Μέρκελ. Σε συνέχεια των συμφωνιών που είχε υπογράψει με την κυβέρνηση Παπανδρέου, η Γερμανίδα καγκελάριος ήρθε για να εξασφαλίσει μπίζνες για τα γερμανικά μονοπώλια, από τις οποίες θα βγουν ωφελημένοι και μια χούφτα επιχειρηματίες στην Ελλάδα, κύρια στους τομείς της Ενέργειας, των Μεταφορών, αλλά και της χρυσοφόρας διαχείρισης των απορριμμάτων. Αυτοί βγήκαν κερδισμένοι από την επίσκεψη Μέρκελ, η πλουτοκρατία σε Ελλάδα και Γερμανία, και όχι βέβαια ο λαός, αφού στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων του θέλουν οι αστοί να οικοδομήσουν την «ανάπτυξη».

Η κρίση είναι βαθιά και στην επόμενη στροφή, ακόμα και το τεχνητό κλίμα της ευφορίας που καλλιεργούν με αφορμή την επίσκεψη Μέρκελ μπορεί να αναστραφεί, αν οι κυρίαρχες καπιταλιστικές δυνάμεις κρίνουν ότι τα συμφέροντά τους διασφαλίζονται καλύτερα με ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδο από το ευρώ. Είναι και αυτός ένας από τους λόγους για τους οποίους δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν διαύλους επικοινωνίας με το πολιτικό σύστημα της ΕΕ, αλλά την ίδια ώρα αυτοδιαφημίζονται σαν οι ικανότεροι να διαχειριστούν από κυβερνητικές θέσεις την κρίση με άλλο μείγμα πολιτικής, προβάλλοντας την αναγκαιότητα ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων, άρα όχι φιλολαϊκή πολιτική. Κερδισμένος θα είναι ο λαός, αν απορρίψει ψευτοδιλήμματα και αυταπάτες, όπως καλεί το ΚΚΕ. Η μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και οι διεργασίες που προηγήθηκαν σε τόπους δουλειάς και γειτονιές, δείχνουν το δρόμο.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ