Σάββατο 11 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η διέξοδος για τους ανέργους

Στους 811.340 έφτασαν οι άνεργοι το Μάρτη του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, αυξημένοι κατά 232.717 από τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Σε ποσοστό η ανεργία εκτινάχθηκε στο 16,2% από 11,6% το Μάρτη του 2010. Επιπλέον, σχεδόν ένας στους δύο νέους από 15 έως 24 ετών είναι άνεργος καθώς το ποσοστό ανεργίας σε αυτή την ηλικιακή ομάδα εκτινάχθηκε στο 40,2%! Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη με δεδομένο ότι με βάση τα κριτήρια της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία υπαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ενωση, εργαζόμενος θεωρείται ακόμα και αυτός που τη βδομάδα της καταγραφής είχε δουλέψει έστω και μία ώρα. Η ανεργία έχει χτυπήσει ποσοστά «ρεκόρ» και χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες υποφέρουν. Οι νέοι άνθρωποι και οι γυναίκες - που αποτελούν και πρώτα θύματα αυτής της «αρρώστιας» - οδηγούνται σε απόγνωση καθώς βγαίνουν στην αγορά αλλά δεν μπορούν να σταυρώσουν μεροκάματο.

Επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί και δε θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα γιατί η ανεργία είναι αναπόφευκτο παράγωγο του σημερινού εκμεταλλευτικού συστήματος που αυτή πιστά υπηρετεί. Οσο μάλιστα η κρίση θα βαθαίνει τόσο οι άνεργοι θα αυξάνονται. Χιλιάδες θα οδηγούνται στην εξαθλίωση αφού η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να πάρει οποιοδήποτε μέτρο προστασίας και ανακούφισής τους. Αλλωστε, μόλις πριν δύο μέρες απέρριψε ως «μη ρεαλιστική» την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για την ουσιαστική προστασία των ανέργων. Ενάντια στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ τάχθηκαν και οι ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. Γιατί ρεαλιστικό για όλους αυτούς είναι σήμερα να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα θωρακίσουν τα κέρδη της εργοδοσίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση αξιοποιεί την ανεργία για να ρίξει και άλλο την τιμή της εργατικής δύναμης. Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και του υπουργείου - τα οποία προχτές επικαλέστηκε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας - όχι μόνο δε λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας αλλά μέσα από αυτά χτυπιούνται βάναυσα η σταθερή και πλήρης εργασία, το ωράριο, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Διευρύνονται και ενισχύονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η δουλειά για λίγους μήνες. Παράλληλα, η εργοδοσία εισπράττει εκατομμύρια ευρώ, που θα μπορούσαν να διατεθούν για τη λήψη μέτρων προστασίας και ανακούφισης των ανέργων, για να απασχολεί φθηνότερα ή ακόμα και τζάμπα εργάτες. Αυτές είναι οι επιδιώξεις του κεφαλαίου και αυτές τις επιδιώξεις σπεύδει να ικανοποιήσει η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή που μόλις το 1/3 από τους χιλιάδες ανέργους επιδοτείται με το επίδομα ανεργίας της πείνας των 454 ευρώ το μήνα. Οι υπόλοιποι χιλιάδες άνεργοι αφήνονται στο έλεος της τύχης τους.

Τώρα είναι η στιγμή που οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την τύχη στα χέρια τους. Με όπλο την πρόταση των ταξικών δυνάμεων, την επίκαιρη και ρεαλιστική πρόταση του ΚΚΕ για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, να οργανώσουν με ταξικό προσανατολισμό την πάλη τους, να δώσουν νέα ώθηση στον αγώνα τους για να προστατευθούν ουσιαστικά οι άνεργοι και οι οικογένειές τους. Ταυτόχρονα, για να μην υπάρχει ούτε μισός άνεργος, να δέσουν τον αγώνα τους με την πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για τη λαϊκή οικονομία, καθεστώς που θα εξαλείψει την ανεργία.


Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ