Πέμπτη 24 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ξανά τα περί «νομιμότητας» των αστών

Καιρό το γυροφέρνουνε, το λένε ανοιχτά, όπως χτες τα κανάλια της αστικής τάξης, μ' αφορμή την απεργία των ναυτεργατών, που ξεκίνησαν απ' τα χαράματα και πήγαν μέχρι το βράδυ μ' αυτό: Οποιος σηκώνει κεφάλι είναι παράνομος. Αλλά τι αποτέλεσμα μπορεί να βγάλει η όποια δίκη στηθεί - με πρόεδρο τον «δικαιότερο» των δικαστών - όταν είναι δεδομένο το πλαίσιο μιας νομιμότητας που αρχίζει και τελειώνει με την προστασία των συμφερόντων του καπιταλιστή; Ποιος επικαλείται τη νομιμότητα και πότε;

Ολο το νομικό πλαίσιο είναι στημένο από και για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Από την προστασία της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, άρα ό,τι τη θίγει παράνομο, ως τα πλημμελήματα για την περίφημη «ιδιωτική εντός των εργοστασίων γαλήνη». Γι αυτό και νόμιμη θεωρείται η δημοκρατία στους τόπους δουλειάς, αλλά όποιος εναντιώνεται στον εργοδότη, διεκδικεί, τρομοκρατείται με τον μπαμπούλα της ανεργίας. Νόμιμη θεωρείται η απεργία, αλλά νόμιμη και η καπιταλιστική ιδιοκτησία που επειδή εμποδίζεται από την απεργία, χάνουν κέρδη οι καπιταλιστές, εφαρμόζεται ο νόμος της κρατικής καταστολής κατά των απεργών. Κάθε συζήτηση περί νομιμότητας εναντιώνεται στο δίκιο του εργάτη, στα συμφέροντά του. Εναντιώνεται σ' αυτόν που παράγει, γιατί νόμιμη είναι η κλοπή του πλούτου που παράγει από τους εργοδότες.

Ποιος λοιπόν μιλάει για νομιμότητα; Μιλάνε λοιπόν για νομιμότητα αυτοί που όταν το συμφέρον των καπιταλιστών επιβάλλει την καταπάτηση και αυτών των αστικών νόμων τους καταπατούν, όπως καταπατούν και το Σύνταγμά τους. Κυβερνήσεις, εργοδοσία, τα φερέφωνά της στην ενημέρωση κλπ. Το Σύνταγμα κατοχυρώνει την απαγόρευση μείωσης μισθών και συντάξεων, αλλά με νόμο τώρα τα μειώνουν καταπατώντας το. Νόμος και το ίδιο το Σύνταγμα προστατεύει το δικαίωμα κάθε νησιώτη να μεταφέρεται ακτοπλοϊκά. Παράνομα οι εφοπλιστές αποφασίζουν ποιο νησί και πότε θα έχει καράβι. Με νόμο τους απαλλάσσει η κυβέρνηση από το να έχουν καράβια στα νησιά ή όχι. Η κάθε φορά δική τους κυβέρνηση. Νόμοι ορίζουν τις εργασιακές σχέσεις. Με ένα Προεδρικό Διάταγμα επιχείρησαν να καταργήσουν τους νόμους, ακόμη και έξω από το δικό τους αστικό κοινοβούλιο, καταπατώντας το Σύνταγμα, με νόμο επιχειρούν να καταργήσουν δικαιώματα που έγιναν νόμος μέσα από ποταμούς αίματος. Παράνομο με τους δικούς τους νόμους είναι να μην πληρώνεις φόρους και νόμιμα οι εφοπλιστές δεν πληρώνουν φόρους. Ναι, οι εφοπλιστές με νόμο δεν πληρώνουν φόρους! Παράνομο με τους δικούς τους νόμους να μην πληρώνεις ασφαλιστικές εισφορές. Νόμιμα οι εφοπλιστές έχουν βουλιάξει το ΝΑΤ μη πληρώνοντας εισφορές με νόμιμες απαλλακτικές υπουργικές αποφάσεις.

Χτες απεργούσαν στα πλοία τα πληρώματα της μηχανής για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Χωρίς αυτούς προπέλα δε γυρνά. Νόμιμο το δικαίωμά τους να απεργήσουν. Νόμιμη η απόφαση των σωματείων τους. Για το δικαστήριο, όμως, υπέρτερο είναι το νομικό πλαίσιο που διασφαλίζει τα συμφέροντα του εφοπλιστή. Πρόκειται για δίκιο ενάντια σε δίκιο. Η έκβαση της μάχης κρίνεται πάντα από τους συσχετισμούς. Από την ταξική πάλη, ως την τελική της έκβαση.


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ