Σάββατο 15 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ευρωμέτωπο υποτέλειας

Καμία έκπληξη δεν προκάλεσε βέβαια το μεγάλο και κοινό «ναι» των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για τη στάση της χώρας ενόψει της Διακυβερνητικής. Οι βουλευτές ακολούθησαν αναντίρρητα τη γραμμή που έχουν χαράξει οι ηγεσίες των κομμάτων τους, οι οποίες πριν ακόμα τεθεί καλά καλά το ζήτημα και τοποθετηθούν οι κυβερνήσεις των άλλων κρατών -μελών της ΕΕ, έσπευσαν να πλειοδοτήσουν - απευθείας - υπέρ της ομοσπονδιοποίησης (!), ευθυγραμμιζόμενες με τους πιο επιθετικούς και ιμπεριαλιστικούς κύκλους της ΕΕ. Και αυτό, όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι μια τέτοια προοπτική και επιλογή θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και βέβαια στη δυνατότητα παρέμβασης των λαών - και του ελληνικού - στις αποφάσεις για το μέλλον τους.

Αυτό που έδειξε καθαρά όμως η χωρίς προσχήματα σύμπλευση των τριών αυτών κομμάτων στη Βουλή, είναι η απροκάλυπτη απόφασή τους να ενώσουν τις δυνάμεις και τις προσπάθειές τους ώστε να διευκολύνουν και επιβάλουν - εκτός από την πολιτική - την κοινωνική συναίνεση σε αυτή την πορεία που τίποτα θετικό δεν επιφυλάσσει για τα συμφέροντα της χώρας και της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού. Θέλουν από την αρχή, με επιθετική προπαγάνδα και πλύση εγκεφάλου, να ξορκίσουν και εξουδετερώσουν το διάχυτο «ευρωσκεπτικισμό» που υπάρχει στις λαϊκές μάζες και να παρουσιάσουν τον κυρίαρχο πολιτικό και ιδεολογικό λόγο τους ως αναγκαιότητα και νομοτέλεια.

Γνωρίζουν βέβαια πολύ καλά ότι μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού, που έχουν πληρώσει ακριβά τη μέχρι τώρα πορεία μέσα στην ΕΕ, όχι μόνο στέκονται επιφυλακτικά αλλά και αντιδρούν στην παραπέρα ενίσχυση της κυριαρχίας των πολυεθνικών μέσα από την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Δεν υποτιμούν επίσης το γεγονός ότι οι υψηλές προσδοκίες που είχαν καλλιεργήσει προκειμένου να εγκλωβίσουν τις λαϊκές μάζες στο «ευρωπαϊκό όραμα» έχουν ξεφτίσει επικίνδυνα λόγω της σκληρής «τριβής» με την πραγματικότητα και πλέον αποκαλύπτεται το αποκρουστικό και βαθιά αντιλαϊκό πρόσωπο της ΕΕ. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα όχι μόνο δεν είδαν «Θεού πρόσωπο» τόσα χρόνια μέσα στην ΕΕ, αλλά καθημερινά διαπιστώνουν ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στρέφεται αποκλειστικά κατά των δικών τους συμφερόντων, ενώ αποτελεί βασικό πυλώνα του ιμπεριαλισμού και ορμητήριο πολέμου κατά των λαών. Επειδή λοιπόν γνωρίζουν πολύ καλά δεν μπορεί να κοροϊδεύουν πολλούς για πολύ, επιχειρούν να ανανεώσουν και ενισχύσουν το οπλοστάσιό τους. Αυτός είναι ο λόγος που ρίχνουν τώρα στην «αγορά» φρεσκαρισμένα οράματα, όπως η συμμετοχή στον «σκληρό πυρήνα» και, τάχα, στη διαμόρφωση των αποφάσεων.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο ελληνικός λαός βρίσκει απέναντί του ένα μπλοκ δυνάμεων της ευρωυποτέλειας, το οποίο να επιχειρεί να του φράξει το δρόμο προς το μέλλον, που του βάζει μυριάδες εμπόδια προκειμένου να μην πάρει τις τύχες στα χέρια του. Και βέβαια, σε καμία περίπτωση η σύμπηξη αυτού του πολιτικού ευρωμετώπου από τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, δε σημαίνει ότι θα γίνει το «θέλημά» τους. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχουν οι δυνατότητες για να δυναμώσει ένα παλλαϊκό κίνημα - μέτωπο ενάντια στην απόλυτη υποταγή της χώρας στις πολυεθνικές και τον ιμπεριαλισμό. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει βέβαια να οργανώνει τη λαϊκή πάλη και στην εντός ΟΝΕ εποχή και έχει ήδη προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό ότι η ομοσπονδιοποίηση μόνο δεινά μπορεί να φέρει.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ