Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Φοβούνται την ενιαία πάλη

Στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ απείλησε ότι θα αποκλείσει από το επικείμενο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο τα σωματεία εκείνα που επέτρεψαν να συμμετέχουν και συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων. Αφορμή γι' αυτή την απειλή στάθηκε η απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Ηλιούπολης να εγγράψει στη δύναμή του και να δώσει στους συμβασιούχους το αυτονόητο δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές. Μια απόφαση που γκρεμίζει τα πλαστά τείχη τα οποία προσπαθούν να υψώσουν εργοδότες, δήμοι και κυβέρνηση ανάμεσα στους εργαζόμενους, με τον κατακερματισμό των εργασιακών σχέσεων. Ανάλογες αποφάσεις έχουν πάρει πολλά ακόμα Σωματεία Εργαζομένων στους ΟΤΑ, όπου πλειοψηφούν οι ταξικές δυνάμεις, προωθώντας στην πράξη την ενότητα της εργατικής τάξης, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας.

Η τακτική της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) στην ΠΟΕ ΟΤΑ, που στηρίζεται επί της ουσίας από την παράταξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στον κλάδο, φανερώνει την αντίληψή τους για το συνδικαλιστικό κίνημα, τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργατοϋπαλλήλων. Επιβεβαιώνει την επικίνδυνη, για την εργατική τάξη και τα πραγματικά της συμφέροντα, στρατηγική τους. Αυτοί που κόπτονται δήθεν για την ενότητα της εργατικής τάξης και με θράσος κατηγορούν το ΠΑΜΕ για «διάσπαση» του εργατικού κινήματος, αποκλείουν συνειδητά χιλιάδες εργαζόμενους από τα σωματεία. Τους αφήνουν συνδικαλιστικά απροστάτευτους, στο όνομα του να διατηρήσουν τις καρέκλες τους, να διατηρήσουν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις δεμένες στο άρμα της εργοδοσίας και της εκάστοτε κυβέρνησης. Ο πραγματικός τους στόχος είναι να διαιρέσουν τους εργαζόμενους. Να αποτρέψουν την ενιαία πάλη, να διαιωνίσουν σχέσεις εργασίας που καταδικάζουν τους εργαζόμενους σε άθλιες συνθήκες και πολιτική ομηρία.

Ανάλογη είναι η τακτική τους και σε άλλους χώρους. Για παράδειγμα, αυτοί που στήνουν ψηφοθηρικό χορό γύρω από το κορμί της μετανάστριας Κ. Κούνεβα, κλίνοντας σε όλες τις πτώσεις τα δικαιώματα των εργαζομένων στις εργολαβίες, αρνούνται στον Ευαγγελισμό να στηρίξουν την απόφαση της πλειοψηφίας του Σωματείου να εγγράψει στη δύναμή του το σύνολο των υπαλλήλων του νοσοκομείου, ανεξάρτητα από ειδικότητα και σχέση εργασίας. Είναι οι ίδιοι που στα κάτεργα της ΔΕΗ δε γράφουν στα σωματεία τους εργολαβικούς εργάτες. Οπως και στις τράπεζες, όπου από τα επιχειρησιακά σωματεία αποκλείονται ειδικότητες και σχέσεις εργασίας πέραν των αορίστου χρόνου και των «μόνιμων» υπαλλήλων.

Το ΠΑΜΕ δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Είναι στρατηγική επιλογή του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος να ενώσει όλους τους εργάτες, ανεξάρτητα από ειδικότητα και σχέση εργασίας. Να δημιουργήσει ένα ενιαίο πανεργατικό μέτωπο, με αυξημένο το αίσθημα της αλληλεγγύης ανάμεσα στους διάφορους κλάδους και τόπους δουλειάς, μακριά από πλαστούς και επικίνδυνους διαχωρισμούς. Μόνο ένα τέτοιο κίνημα μπορεί να αντιπαρατεθεί με αποτελεσματικότητα με την εργοδοσία και την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντά της και αυτό είναι που θέλει να αποτρέψει ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός. Η απάντηση είναι μία: Ενταση της δουλειάς για τη συγκρότηση νέων κλαδικών συνδικάτων σε επίπεδο νομού, μαζικές εγγραφές στα Συνδικάτα όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ