Σάββατο 31 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Με αφορμή μια ανακοίνωση

Δεν υπάρχει χειρότερο σαράκι στο συνδικαλιστικό κίνημα από τις δυνάμεις που προσπαθούν να δηλητηριάσουν τους εργατικούς αγώνες με το φαρμάκι του συμβιβασμού, καλλιεργώντας την ηττοπάθεια και τον «κοινωνικοεταιρισμό», προσπαθώντας να πείσουν τους εργάτες ότι έχουν κοινά συμφέροντα με τους εργοδότες. Σ' αυτή την άθλια και διαχρονική επιχείρηση, οι οπορτουνιστές του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούν ολοένα και πιο αναβαθμισμένο ρόλο. Συμβάλλουν, έτσι, στο βαθμό που τους αναλογεί, στη δημιουργία αναχωμάτων ενάντια στη ριζοσπαστικοποίηση των εργαζομένων, ιδιαίτερα σε συνθήκες και περιόδους όξυνσης της ταξικής πάλης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας. Εκεί όπου οι δυνάμεις της συναίνεσης, με πρωτομάστορες τους συνδικαλιστές του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, έχουν βαλθεί να μετατρέψουν τους - απλήρωτους για μήνες - εργαζόμενους της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας» σε όχημα για την επαναχρηματοδότηση του Λαναρά. Αποκαλυπτικό της συνείδησης που θέλουν να καλλιεργήσουν στους εργάτες είναι το περιεχόμενο της προκήρυξης που συνέταξαν οι πλειοψηφίες της συναίνεσης και μοιράστηκε στους διερχόμενους οδηγούς κατά την πρόσφατη κινητοποίηση των κλωστοϋφαντουργών της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας», στα διόδια των Μαλγάρων στη Θεσσαλονίκη. Ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

«Εμείς οι εργαζόμενοι στην "Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία" (...) σας γνωστοποιούμε την απόφασή μας να αντιδράσουμε δυναμικά στον εμπαιγμό που αντιμετωπίζουμε (...) σχετικά με τη χρηματοδότηση της εταιρείας (...) Εξαναγκαζόμαστε, να προβούμε σε ακραίες ενέργειες (σ.σ. αποκλεισμό των διοδίων). Το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονηθεί και έχει τεθεί σε λειτουργία από το 2005, διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της εταιρείας καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξή της. Το τελευταίο χρονικό διάστημα από κοινού με τη διοίκηση της εταιρείας (...) κατορθώσαμε να διασφαλίσουμε έστω και τη μερική λειτουργία των παραγωγικών μας μονάδων και να διατηρήσουμε το βασικό πελατολόγιό μας (...) Η τακτική που ακολουθούν τα υπουργεία Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας καταδικάζουν ανεξήγητα και προκλητικά την προσπάθεια εξυγίανσης που είχε υλοποιηθεί με πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα μέχρι και το 2007, οπότε και ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της».

Αυτός είναι ο εργοδοτικός συνδικαλισμός. Αντιλαμβάνεται την εργοδοσία σαν «συνέταιρο» των εργαζομένων και καταγγέλλει την κυβέρνηση επειδή δεν αναγνωρίζει τα συμφέροντα και τις καλές προθέσεις της εταιρείας. Χαιρετίζει τις προσπάθειες «εξυγίανσης» που μέχρι σήμερα έχουν οδηγήσει μόνο σε λουκέτα και σε εκατοντάδες απολύσεις, στο όνομα του να σωθούν δήθεν προσωρινά κάποιες από τις θέσεις εργασίας στον Ομιλο. Συμπαραστέκεται στις «δυσκολίες» που περνάει η εργοδοσία λόγω της «αρνητικής οικονομικής συγκυρίας» (άραγε από πού προέκυψε αυτή η «συγκυρία») και στηρίζει την παραπέρα εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης, που σύμφωνα με τις εργοδοτικές εξαγγελίες προβλέπει νέες απολύσεις, νέα λουκέτα.

Το κυριότερο; Προσπαθεί να καλλιεργήσει στους εργαζόμενους συνείδηση σύμμαχου της εργοδοσίας, σε μια φάση του αγώνα που υπάρχουν αντικειμενικά οι προϋποθέσεις για τους εργάτες και στο συγκεκριμένο Ομιλο να βγάλουν ουσιαστικά συμπεράσματα και με επιθετικά αιτήματα να κολλήσουν στον τοίχο το Λαναρά και την πολιτική που υπηρέτησε πιστά και συνεχίζει να υπηρετεί την κερδοφορία του. Αυτή είναι η συνεισφορά των δυνάμεων του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στη μεγαλοεργοδοσία. Το ότι μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, διαθέτει τις όποιες δυνάμεις του στην προσπάθεια να μην ριζοσπαστικοποιηθούν οι εργατικοί αγώνες. Σαν τέτοιους πρέπει να τους αντιμετωπίσουν συνολικά οι εργαζόμενοι. Σαν τέτοιους πρέπει να τους απαντήσουν και οι εργάτες στα εργοστάσια του Λαναρά.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ