Σάββατο 17 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η πάλη της αγροτιάς

Στους δρόμους του αγώνα ξαναβγαίνει η αγροτιά αυτήν τη Δευτέρα. Γιατί, έτσι όπως έχουν τα πράγματα, ο μόνος δρόμος που έχουν μπροστά τους οι αγρότες είναι ο αγώνας. Η ΠΑΣΥ πρωτοστατεί ξανά σε νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για την ύπαρξη και την επιβίωση της αγροτιάς. Οι μηχανές των τρακτέρ θα ξαναβάλουν μπροστά με στόχους πάλης και διεκδίκησης που να κρατούν τον αγρότη στο χωράφι. Στη Θεσσαλία, το νέο αγωνιστικό ραντεβού της αγροτιάς της περιοχής δόθηκε στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος του κόμβου της Νίκαιας. Τα τρακτέρ θα βάλουν μπρος και σε άλλες αγροτικές περιοχές.

Το 2009 βρίσκει την αγροτιά με ακόμα πιο μεγάλα προβλήματα, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των αντιαγροτικών επιταγών της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Το μέλλον φαντάζει ακόμα πιο αβέβαιο και η προοπτική δείχνει ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια, ακόμα ταχύτερο ξεκλήρισμα. Οι εξευτελιστικές τιμές στα αγροτικά προϊόντα, με την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής, οδηγούν τους μικρομεσαίους αγρότες στη χρεοκοπία και μοιραία θα τους βγάλουν εκτός αγροτικής παραγωγής, οδηγώντας τους κι αυτούς στις στρατιές των ανέργων. Γιατί, με τιμή 2 ευρώ στο λάδι, 11 λεπτά στο καλαμπόκι, 20 λεπτά στο βαμβάκι, ποιος μικρομεσαίος παραγωγός θα αντέξει; Ελπίδες για άνοδο των τιμών δεν υπάρχουν. Για παράδειγμα, στο λάδι οι εκτιμήσεις λένε ότι η τιμή σε καμία περίπτωση δε θα ξεπεράσει τα 2,10 ευρώ μέσα στο 2009.

Η αγροτιά πληρώνει πολύ ακριβά την ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Πληρώνει τα όσα έχουν συναποφασιστεί στις Βρυξέλλες από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της, που τα εφαρμόζουν απαρέγκλιτα, όποιος κι αν βρέθηκε στην κυβέρνηση, είτε ΝΔ, είτε ΠΑΣΟΚ. Η κατάσταση για τους αγρότες είναι δραματική και δε θα αλλάξει επειδή άλλαξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και προστέθηκε κι ένας ακόμα υφυπουργός. Δε θα αλλάξει, αν τη ΝΔ διαδεχτεί στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ. Δε θα αλλάξει, ακόμα κι αν ενδεχομένως προστεθούν σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα, στο επόμενο διάστημα, ο ΣΥΝ ή ο ΛΑ.Ο.Σ. Τα οξυμένα προβλήματα της αγροτιάς δε θα λυθούν, μέσα από έωλες επιτροπές αγώνα, με κινητοποιήσεις του αέρα, χωρίς αιτήματα ουσίας. Ο τυχοδιωκτισμός δε χωράει στον αγώνα. Απαιτείται αγωνιστική συνέπεια, στρατηγική, σχεδιασμός. Τα αιτήματα τα στηρίζουν τα πραγματικά συμφέροντα της αγροτιάς. Σ' αυτήν την κατεύθυνση κινείται η ΠΑΣΥ και ο αγώνας που δίνει.

Τις επόμενες μέρες, οι αγρότες θα ακούσουν ακόμα πιο πολλά για ενότητα. Αλλά κάποιοι την ενότητα την ξεστομίζουν μόνο για λόγους εντυπώσεων. Η πραγματική ενότητα είναι στη βάση των πραγματικών αιτημάτων, τα πραγματικών προβλημάτων, των πραγματικών αγώνων. Παράλληλα, η αγροτιά θα δεχτεί και επίθεση φιλίας από την κυβέρνηση, θα ακούσει και θα ξανακούσει για διάλογο. `Η για το νέο υπουργό που νοιάζεται. Ομως, κακά τα ψέματα: Την πολιτική που έχει φτάσει την αγροτιά μέχρι εδώ και θα την πάει ακόμα χειρότερα, αυτήν θα εφαρμόσει. Η αγροτιά, αν θέλει να δει χαΐρι, θα πρέπει να αντεπιτεθεί στην πολιτική φτώχειας και ξεκληρίσματος, που επιβάλλουν κυβερνώντες, νέα ΚΑΠ, ΠΟΕ, πολυεθνικές και εμποροβιομήχανοι. Καλείται με τον αγώνα της να βάλει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του και να διεκδικήσει το μέλλον της και την ύπαρξή της στον τόπο της και τα χωράφια της.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ