Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Για το δικαίωμα στη λαϊκή κατοικία

Η λειτουργία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας αποτελεί πρόκληση για τους δικαιούχους του και για το σύνολο της εργατικής τάξης. Είναι σκάνδαλο και πρόκληση το γεγονός ότι ο ΟΕΚ, έχοντας ουσιαστικά μετατραπεί σε μοχλό ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, ως αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων του δικομματισμού, στέλνει μαζικά τους δικαιούχους στα «δόντια» των τραπεζών, με αντάλλαγμα μια «ψευτοεπιδότηση» του επιτοκίου. Είναι σκάνδαλο και πρόκληση το γεγονός ότι το κατασκευαστικό του έργο είναι πλέον σχεδόν ανύπαρκτο. Είναι σκάνδαλο και πρόκληση το γεγονός ότι με τα λεφτά των εργατών, τόσο το ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, όσο και η ΝΔ σήμερα, λειτουργώντας σαν «ιδιοκτήτες» του ΟΕΚ και χωρίς να δίνουν δεκάρα τσακιστή από τον κρατικό προϋπολογισμό, αξιοποιούν το όποιο έργο του για να αντλούν ψήφους. Για να διατηρούν εγκλωβισμένες συνειδήσεις και, ταυτόχρονα, να σπρώχνουν χρήμα στα ταμεία των μεγαλοκατασκευαστών και των τραπεζών.

Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν, για ακόμα μια φορά, προχτές, όταν, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μια εφ' όλης της ύλης παρέμβαση στη διοίκηση του Οργανισμού, με κύριο αίτημα να πάψει ο ΟΕΚ να λειτουργεί σαν ατζέντης των τραπεζών και των μεγαλοκατασκευαστών. Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι για τη χρονιά που τελειώνει, ο Οργανισμός δαπάνησε το 93% του προϋπολογισμού του στα δανειοδοτικά του προγράμματα και μόλις το 7% στο κατασκευαστικό του πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται, στο όνομα της κρίσης, να σπρώξει για ακόμα μια φορά λεφτά των εργατών στις κατασκευαστικές εταιρείες. Ηδη, ήρθε πρόταση στη διοίκηση του ΟΕΚ για την αγορά έτοιμων κατοικιών και, φυσικά, σε τιμές αγοράς.

Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει, με ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και των διορισμένων διοικήσεων του Οργανισμού, το σοβαρό ζήτημα της απόδοσης από το ΙΚΑ των οφειλούμενων από τη συνείσπραξη (το ΙΚΑ εισπράττει για λογαριασμό του ΟΕΚ). Ποσό που υπολογίζεται γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ και που θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στο κατασκευαστικό πρόγραμμα του Οργανισμού για την παροχή φτηνής και ποιοτικής κατοικίας σε χιλιάδες δικαιούχους. Ανοιχτές παραμένουν και μια σειρά ακόμα υποθέσεις, για τις οποίες οι εργάτες - που είναι και οι μοναδικοί, ουσιαστικά, «οικονομικοί αιμοδότες» του Οργανισμού - πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, όχι μόνο δε διαπραγματεύεται στο ελάχιστο το αίτημα να σταματήσει ο ΟΕΚ να λειτουργεί σαν παραμάγαζο των τραπεζών, αλλά παλεύει ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά το κατασκευαστικό του έργο και ο Οργανισμός να παρέχει απευθείας δάνεια από τα κεφάλαιά του στους δικαιούχους στο ύψος της αξίας της κατοικίας. Αυτή η πάλη δένεται με το συνολικό ζήτημα της λαϊκής κατοικίας, της εξασφάλισης, δηλαδή, φτηνής και ποιοτικής κατοικίας για όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα με ευθύνη του κράτους. Απ' αυτήν τη σκοπιά, το πλαίσιο πάλης της ταξικής Ομοσπονδίας Οικοδόμων, συνολικά του ΠΑΜΕ, αποτελεί το καλύτερο όπλο που διαθέτουν σήμερα οι εργαζόμενοι για να αντιπαρατεθούν με την πολιτική που θέλει τον ΟΕΚ υποταγμένο στην κερδοφορία του κεφαλαίου.


Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ