Σάββατο 1 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

«Εναλλακτική»... εφεδρεία

Οι θέσεις του ΣΥΝ για τα «αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της χώρας», όπως τις διατύπωσε ο Αλ. Τσίπρας στη Λάρισα και τις δημοσιεύει η χτεσινή «Αυγή», είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικές. Για τις επιλογές, τους προσανατολισμούς και τις προτάσεις που κάνει το συγκεκριμένο κόμμα προς τους χειμαζόμενους φτωχούς αγρότες της χώρας.

Η «εναλλακτική λύση», που προτείνει ο πρόεδρος του ΣΥΝ, βρίσκεται: «Στην αγροτική παραγωγή με επίκεντρο τον άνθρωπο», η οποία πρέπει να προσανατολιστεί σε «ήπιες μορφές καλλιέργειας», στα «ποιοτικά προϊόντα», στη «διατροφική επάρκεια», να συμβάλλει στον «περιορισμό της διάβρωσης των εδαφών», να αξιοποιεί «εναλλακτικές μορφές ενέργειας», ενώ θα «περιορίζει την κατανάλωση και τη ρύπανση των υδάτινων πόρων». Και μαζί με όλα αυτά θα απαγορεύει βέβαια και τα μεταλλαγμένα.

Χωρίς καμιά απολύτως υπερβολή, αν ανατρέξει κάποιος στα κείμενα της ΕΕ και ιδιαίτερα σ' αυτά που αφορούν τον «έλεγχο υγείας της νέας ΚΑΠ», δε θα διαπιστώσει και μεγάλες διαφορές, ανάμεσα σε αυτά που επιβάλλει η ΕΕ και στις διατυπώσεις - στόχους του Αλ. Τσίπρα. Οπως επίσης δεν πρόκειται να διαπιστώσει μεγάλες διαφορές στις σχετικές διακηρύξεις άλλων ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών ή και φιλελεύθερων κομμάτων. Ολοι διακηρύττουν μονότονα ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατέψει τους υδάτινους πόρους από τους αγρότες, να στραφεί στην ποιοτική γεωργία, να γίνεται λελογισμένη χρήση λιπασμάτων και βεβαίως να προωθηθούν οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Στο μόνο που φαίνεται να διαφέρει - σ' αυτή τουλάχιστον τη φάση - ο πρόεδρος του ΣΥΝ, είναι το θέμα των μεταλλαγμένων, αλλά ακόμα και γι' αυτό, δεν έβγαλε τσιμουδιά για την ΕΕ και την επιμονή της να υποχρεώσει τα κράτη - μέλη να επιτρέψουν την καλλιέργεια των ήδη «εγκεκριμένων» ποικιλιών, δηλαδή των μεταλλαγμένων.

Ο ΣΥΝ, για μία ακόμη φορά, αποφεύγει να μιλήσει για το βασικό: Πρώτα και κύρια για τις ευθύνες της ΕΕ και τα αποτελέσματα που επέφεραν στην αγροτική οικονομία και τους αγρότες οι πολιτικές της. Παράλληλα, δεν είπε κουβέντα για το γεγονός ότι τα... «αδιέξοδα» δεν είναι του αγροτικού κόσμου, γενικά κι αφηρημένα, αλλά ειδικά της φτωχής αγροτιάς, η ύπαρξη της οποίας αποτελεί «βαρίδι» στην κερδοφορία των καπιταλιστών αγροτών και των πολυεθνικών τροφίμων και γι' αυτό την ξεκληρίζουν ταχύτατα. Τη φτωχομεσαία αγροτιά πλήττει η πολιτική της ΕΕ, που αρνείται να κατονομάσει ο ΣΥΝ, μια πολιτική που οδηγεί στην αύξηση του κόστους παραγωγής, στην καταβαράθρωση των τιμών, στην περικοπή των επιδοτήσεων, στις ανεξέλεγκτες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων. Κι όλα αυτά, στο πλαίσιο της «ελευθερίας» διακίνησης εμπορευμάτων, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αν του θυμίζει κάτι του προέδρου του ΣΥΝ. Οι καπιταλιστές αγρότες κανένα αδιέξοδο δεν αντιμετωπίζουν, ίσα ίσα που, ελέω παλιάς και νέας ΚΑΠ, αυξάνουν και πληθαίνουν τον κλήρο τους, όπως και τα κέρδη τους.

Για τη νέα ΚΑΠ, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα για την ολοένα και μεγαλύτερη διατροφική εξάρτηση της χώρας, και πάλι ο Αλ. Τσίπρας απέφυγε να πει οτιδήποτε. Μήπως γιατί είναι υπέρ των Κοινών Πολιτικών της ΕΕ; Ο ΣΥΝ, σύμφωνα με τις επίσημες διακηρύξεις του, είναι αντίθετος στην ιδέα κατάργησής της. Τώρα, το πόσο πραγματικά... «εναλλακτική λύση» αποτελούν οι παραπάνω θέσεις, δεν είναι καθόλου δύσκολο στον καθένα να το κρίνει. Ειδικά στους φτωχούς αγρότες!


Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ