Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Το έγκλημα των πυρκαγιών

Πέρασε ένας χρόνος απ' τις φονικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού που συγκλόνισαν όλη τη χώρα. Οι συγγενείς των νεκρών αναζητούν τους ενόχους και μιλούν για έγκλημα. Οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών, ιδιαίτερα στην Ηλεία, ακόμα μετρούν τις πληγές τους. Τονίζουν ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι ακόμα πιο δύσκολος, αφού δε θα υπάρχει η βοήθεια του κόσμου.

Η κυβέρνηση, η οποία πέρυσι μοίραζε λόγια και υποσχέσεις, συνεχίζει την κοροϊδία της «αποκατάστασης». Αγρότες και κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και τα ψίχουλα που πήραν, μέχρι τώρα, δεν είναι τίποτα άλλο από μια τσιγκούνικη ελεημοσύνη. Επί της ουσίας, οι αγρότες δέχονται ένα ακόμα χτύπημα. Η φωτιά «βόλεψε» το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, το οποίο υλοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Οσο για τα κατεστραμμένα σπίτια; Το ποσό που δίνεται είναι 750 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ οι πραγματικές τιμές φτάνουν τα 1.200 ευρώ, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να πρέπει να βάζουν χρήματα απ' την τσέπη τους (εάν έχουν) ή να δανειστούν απ' τις τράπεζες. Στο μεταξύ, μόνο ένα σπίτι έχει φτιαχτεί, ενώ υπάρχουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Τη γραφειοκρατία έχουν να αντιμετωπίσουν, κυρίως, οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι οδηγούνται, τελικά, να ξαναχτίσουν τις στάνες τους με δικά τους χρήματα ή με δάνεια.

Το ΚΚΕ τόνισε απ' την πρώτη στιγμή ότι οι περσινές πυρκαγιές ήταν ένα μεγάλο πολιτικό - οικονομικό - οικολογικό έγκλημα διαρκείας κατά του ελληνικού λαού. Ενα χρόνο μετά επιβεβαιώνεται. Οι κάτοικοι της Ηλείας είναι απελπισμένοι, η γη είναι ρημαγμένη, οι αγρότες αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα και οι καμένες εκτάσεις πολιορκούνται από επιχειρηματικούς ομίλους. Την ίδια ώρα ο Δήμος Ζαχάρως πήγε να εκμεταλλευτεί τη μαύρη επέτειο των πυρκαγιών, για να προβληθεί, αλλά συγγενείς θυμάτων και κάτοικοι τού γύρισαν την πλάτη.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση περηφανεύεται ότι έχουν, ήδη, γίνει αρκετά για τους πυρόπληκτους και καμαρώνει για την «αποκατάσταση». Η πραγματικότητα όχι μόνο τη διαψεύδει, αλλά αποδεικνύει ότι δεν άλλαξε, απολύτως, τίποτα ούτε στον τομέα της πρόληψης. Συνεχίζουν να είναι ενεργοί οι δασοκτόνοι νόμοι, οι οποίοι βολεύουν τα οικονομικά συμφέροντα, ενώ - και φέτος - οι πυρκαγιές έκαψαν στρέμματα επί στρεμμάτων. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι και πάλι είχαμε φωτιές σε περιοχές με τουριστική και οικιστική ανάπτυξη.

Εάν η κατάσταση παραμείνει έτσι, οι πυρκαγιές όχι μόνο δε θα σταματήσουν, αλλά θα συνεχίσουν να καταστρέφουν νοικοκυριά και δασικό πλούτο της χώρας. Θ' αναγκαστούν ακόμα περισσότεροι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να αφήσουν έτοιμα «φιλέτα» στα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία περιμένουν να «αξιοποιήσουν» την καμένη γη. Το να δεχτούν παθητικά την κατάσταση, ως έχει, δεν είναι λύση. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυροπλήκτων του Νομού Ηλείας δε σταμάτησε να δραστηριοποιείται. Η πάλη της δεν είχε γενικόλογες διεκδικήσεις, αλλά αιτήματα που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων. Συνεχίζει και φέτος τον αγώνα της και αποτελεί διέξοδο.


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ