Τετάρτη 3 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Ο

ΠΟΕΕΠ: Με 24ωρη απεργία αύριο, Πέμπτη 4 Ιούνη, σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου των τυποποιημένων τροφίμων και ποτών συνεχίζεται ο αγώνας για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) καλεί σε συμμετοχή στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει μπροστά στα δικαστήρια της Ευελπίδων, στην Αθήνα, στις 8 π.μ., σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους δικαζόμενους απεργούς της «Κόκα Κόλα» Θεσσαλονίκης. Λεωφορεία με τους απεργούς από τη Θεσσαλονίκη, θα ξεκινήσουν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (στις 24.00) από το Αγαλμα Βενιζέλου.

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Εκδήλωση - συζήτηση για τις εξελίξεις στο Μετρό της Θεσσαλονίκης διοργανώνουν, αύριο Πέμπτη 4 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στο εργοτάξιο του Μετρό στη συμβολή Μαρτίου και Δελφών, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης και οι Λαϊκές Επιτροπές Κεντρικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Μέσα από την εκδήλωση επιδιώκεται να αναδειχθεί πολύπλευρα το θέμα και να απαντηθούν ερωτήματα, όπως: Γιατί δεν προχωρά το μετρό; Πώς θα λυθεί το πρόβλημα απολύσεων και ανεργίας; Ποιος θα πληρώσει; Τι μεταφορές χρειαζόμαστε;

ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ: Σε απολύσεις 12 εργαζομένων στο μετροπόντικα προχώρησε η κοινοπραξία που κατασκευάζει το Μετρό στην Αθήνα. Αμεση ήταν η απάντηση του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων - εργαζομένων στις κατασκευές, που κήρυξε δίωρη στάση εργασίας για σήμερα, Τετάρτη (1 μ.μ. - 3 μ.μ. για την πρωινή βάρδια και 3 μ.μ. - 5 μ.μ. για την απογευματινή). Το Σωματείο χαρακτηρίζει τις απολύσεις «αδικαιολόγητες και προκλητικές τη στιγμή που το έργο βρίσκεται στα μισά» και απαιτεί την άμεση επαναπρόσληψη των εργαζομένων.

«ΑΚΤΩΡ»: Τις απολύσεις ενενήντα περίπου εργαζομένων της πρώτης εργολαβίας του έργου Αμβρακία - Ακτιο, από την κοινοπραξία «ΑΕΓΕΚ - ΑΚΤΩΡ», καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας. Το έργο σταμάτησε στην αρχή του χρόνου με 25 απολύσεις συνολικά σε όλες τις εργολαβίες, και τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών. Μετά από επίσχεση εργασίας, στις 27 Μάη η κοινοπραξία πλήρωσε τρία μηνιάτικα και την επομένη προχώρησε στις απολύσεις του συνόλου των εργαζομένων. Η «ΑΚΤΩΡ» δηλώνει ότι θέλει να συνεχίσει το έργο, απαλλαγμένη από τους παλιούς εργαζόμενους. Επίσης, η εργοδοσία συνεχίζει να μην πληρώνει δεδουλευμένα δεκάδων εργαζομένων από το εργοτάξιο του Δρυμού, παρά το γεγονός ότι δικαιώθηκαν δικαστικά.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Δημαρχείο στο Καναλάκι έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ Α' βαθμού των δήμων Νομού Πρέβεζας. Χτες, ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών στο διαγωνισμό για την ανάθεση σε ιδιώτες της αποκομιδής και μεταφοράς απορριμμάτων στη ΔΕ Πάργας και στις ΤΚ Αμμουδιάς, Βαλανιδοράχης, Μεσοποτάμου και Λούτσας. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Εμείς σαν εργαζόμενοι στους δήμους εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής Πάργας να παραχωρήσει τον τομέα καθαριότητας στους ιδιώτες».

ΚΩΣ: Την απόλυση εργαζόμενου συνδικαλιστή από το ξενοδοχείο «Πέλαγος» καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου. Σημειώνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο ξενοδοχείο προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες, επαληθεύοντας ότι «η ανάπτυξη στον τουρισμό τροφοδοτείται με το κάρβουνο των δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων».

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην κλινική «Αθήναιον» στο Βύρωνα διεκδικώντας δεδουλευμένα 8 μηνών. Απλήρωτοι είναι και οι συνάδελφοί τους στην κλινική «Αρωγή» στη Λάρισα, που ανήκει στον ίδιο όμιλο («Euromedica»). Το κλαδικό Σωματείο της Αθήνας καταγγέλλει την εργοδοσία που καταβάλλει «έναντι» εδώ και τρία χρόνια. Για να διασπάσει τους εργαζόμενους, η εργοδοσία έδωσε ένα μέρος των χρημάτων τη μέρα που ανακοινώθηκε η στάση εργασίας στην «Αθήναιον», ενώ στην «Αρωγή» κατέβαλε χρήματα στους εργαζόμενους που δεν έκαναν επίσχεση εργασίας. Τέλος, την προσπάθεια τρομοκράτησης εργαζομένων - συνδικαλιστών από την εργοδοσία της κλινικής «Τίμιος Σταυρός» καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία Πειραιά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ