Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΕΝΕΥΗ.-- Η δηλητηρίαση από μόλυβδο έχει πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις στην παγκόσμια υγεία από ό,τι θεωρούνταν μέχρι σήμερα και πιθανώς συμβάλλει σε περισσότερους από 5.000.000 θανάτους ετησίως, συνιστώντας παρόμοια απειλή με εκείνη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet Planetary Health. Η έρευνα εκτιμά επίσης ότι η έκθεση σε τοξικά μέταλλα προκαλεί στα μικρά παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες απώλεια κατά μέσο όρο σχεδόν 6 μονάδων IQ (δείκτης νοημοσύνης) στο καθένα.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Στην υπογραφή μιας σειράς συμφωνιών μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ινδίας προχώρησαν τη Δευτέρα οι ηγέτες των δύο χωρών, με αφορμή την επίσκεψη του Σαουδάραβα πρωθυπουργού και πρίγκιπα - διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στο Νέο Δελχί. Μετά τη συνάντησή του με τον Ινδό ομόλογό του, Ν. Μόντι, ο Μπιν Σαλμάν υπέγραψε 49 συμφωνίες που αφορούν μεταξύ άλλων επενδύσεις σε Ενέργεια, πετροχημική βιομηχανία, Ανανεώσιμες Πηγές, γεωργία και βιομηχανία, αλλά και τις πολιτιστικές σχέσεις. Προηγουμένως οι δύο ηγέτες συμμετείχαν στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ινδίας - Σαουδικής Αραβίας.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Στην κινεζική πρωτεύουσα έφτασε χθες ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ν. Μαδούρο, ο οποίος πραγματοποιεί πολυήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα από την περασμένη Παρασκευή. Ο Μαδούρο ξεκίνησε την επίσκεψή του από τη Σεντζέν, την μητρόπολη που συνορεύει με το Χονγκ Κονγκ, προτού μεταβεί στη Σανγκάη και στην επαρχία Σαντόνγκ, ενώ στο Πεκίνο αναμένεται να συναντηθεί με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-- Το κοίτασμα φυσικού αερίου Αλ Ντούρα - για το οποίο προβάλλει διεκδικήσεις και το Ιράν - ανήκει αποκλειστικά στη Σαουδική Αραβία, και μόνο αυτή και το Κουβέιτ έχουν δικαίωμα εκμετάλλευσης, ανέφεραν την περασμένη Πέμπτη σε ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του Περσικού Κόλπου, που συγκεντρώθηκαν στο Ριάντ. Απέρριψαν επίσης «οποιονδήποτε ισχυρισμό ότι οποιοδήποτε άλλο μέρος έχει δικαιώματα σε αυτό το πεδίο».

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Τουλάχιστον 46 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν την Κυριακή σε αεροπορικά πλήγματα στο Χαρτούμ. Οι επιδρομές αυτές συγκαταλέγονται στις φονικότερες που έχουν καταγραφεί στην πρωτεύουσα του Σουδάν εδώ και σχεδόν πέντε μήνες. Ο στρατός υπό τη διοίκηση του στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ Αλ Μπουρχάν είναι ο μόνος που διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη σε αυτήν την ένοπλη σύρραξη, και με τις επιθέσεις αυτές στοχεύει τις βάσεις που έχουν στήσει μέσα σε κατοικημένες περιοχές οι αντίπαλες Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ