Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Ο Γερμανός Μπένγιαμιν Λιστ και ο Αμερικανός Ντέιβιντ Μακμίλαν τιμήθηκαν με το Νόμπελ Χημείας 2021, «για την ανάπτυξη της ασύμμετρης οργανοκατάλυσης, ενός νέου επαναστατικού είδους καταλυτών», ένα «νέο και ευφυές εργαλείο για τη σύνθεση μορίων».

ΡΩΜΗ.-- Μεγάλες καταστροφές από πρωτοφανείς βροχοπτώσεις και ανεμοστρόβιλους προκλήθηκαν στη Σικελία. Οι δρόμοι στο κέντρο της Κατάνης μετατράπηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους, παρασύρθηκαν αυτοκίνητα και άλλα αντικείμενα. Κάτοικοι και οδηγοί εγκλωβίστηκαν από τα ορμητικά νερά, ενώ προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές, πλημμύρες στα ποτάμια, φράγματα έσπασαν, ενώ σημειώθηκαν και κατολισθήσεις.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Αντισημιτικά γκράφιτι ανακαλύφθηκαν σε ξύλινα παραπήγματα του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Αουσβιτς στην Πολωνία, ανακοίνωσε το μουσείο Αουσβιτς - Μπίρκεναου. Τα συνθήματα περιλαμβάνουν «δύο αναφορές στην Παλαιά Διαθήκη τις οποίες χρησιμοποιούν συχνά αντισημίτες και συνθήματα αρνητών του Ολοκαυτώματος» γραμμένα στα Αγγλικά και στα Γερμανικά.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Τα 330.000 υπολογίζεται ότι φτάνουν τα θύματα επιθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς και μοναχούς της γαλλικής καθολικής εκκλησίας, από το 1950 και μετά, αν στους ανηλίκους (που υπολογίζονται σε 216.000) προστεθούν άτομα που εργάζονταν σε θεσμούς της Εκκλησίας (π.χ. εκπαιδευτικοί). Ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε «ντροπή»...

ΧΙΟΥΣΤΟΝ.-- Τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν χτες σε γυμνάσιο της περιοχής Αρλινγκτον του Τέξας από τα πυρά ενόπλου που φέρεται πως ήταν μαθητής στο σχολείο. Ο δράστης, που κατά τις πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ είχε εμπλακεί νωρίτερα σε καβγά, διέφευγε (τουλάχιστον κατά τις πρώτες ώρες του συμβάντος) της σύλληψης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ