Σάββατο 26 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

OYΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την παραίτησή του με ημερομηνία ισχύος την 30ή Οκτώβρη υπέβαλε, χτες, αιφνιδίως, ο πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων (ρεπουμπλικανός) Τζον Μπένερ, δίχως να γνωστοποιήσει επίσημα την αιτία. Ωστόσο, συνεργάτες του ερμήνευσαν την απόφαση αυτή ως αποτέλεσμα πιέσεων και επικρίσεων που συναντούσε από άλλους βουλευτές - στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος πάνω στις τακτικές και τη στρατηγική που ακολουθούσε σε πλειάδα θεμάτων με την ιδιότητα του επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων. Πιθανότερος «διάδοχός» του θεωρείται ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι.

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Μερικές δεκάδες ακροδεξιοί, νεοναζιστές επιτέθηκαν με πέτρες, μολότοφ και φωτοβολίδες σε πούλμαν που μετέφερε περίπου 40 πρόσφυγες στην πόλη Λάχτι της Φινλανδίας. Από την επίθεση δεν τραυματίστηκε κανείς από τους πρόσφυγες, προκάλεσε ωστόσο διεθνώς αρνητικές αντιδράσεις.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τη χορήγηση 45.000.000 δολαρίων από τις ΗΠΑ σε γειτονικές με τη Νιγηρία χώρες που συμμετέχουν σε ένοπλες επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ» επιβεβαίωσαν χτες Νιγηριανοί αξιωματούχοι, σημειώνοντας ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων θα αφορά τη στρατιωτική εκπαίδευση στρατιωτών αυτών των χωρών, όπως το Μπενίν, το Καμερούν, το Τσαντ και ο Νίγηρας.

ΣΙΑΤΛ.-- Τουλάχιστον τέσσερις νεαροί σκοτώθηκαν χτες τα ξημερώματα και πάνω από 50 άλλοι τραυματίστηκαν (οι 15 σοβαρά και δύο σε κρίσιμη κατάσταση) όταν ένα πούλμαν που μετέφερε αλλοδαπούς φοιτητές συγκρούστηκε με αμφίβιο όχημα σε γέφυρα του Σιάτλ των ΗΠΑ. Η ομοσπονδιακή αρχή ελέγχου ασφάλειας των Μεταφορών έστειλε 17μελές κλιμάκιο ερευνητών για να εντοπίσει τα αίτια του τροχαίου δυστυχήματος.

ΡΙΑΝΤ.-- Καρτέρι θανάτου έστησαν χτες οπλοφόροι σε μεθοριακό φυλάκιο βόρειας επαρχίας της Σ. Αραβίας σκοτώνοντας τρεις φρουρούς. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη της επίθεσης.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν μετά από επέμβαση της ινδικής αστυνομίας κατά διαδηλωτών στην επαρχία του Κασμίρ, όπως μετέδωσε το BBC. Πρόκειται για μια περιοχή στα σύνορα με το Πακιστάν, που παραμένει πεδίο αντιπαράθεσης για τις δύο χώρες και συνεχίζουν να δρουν αυτονομιστές.

ΤΟΚΙΟ.-- Ο Ιάπωνας υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλημάτων, Επιστήμης και Τεχνολογίας, Χακουμπάν Σιμομούρα, παραιτήθηκε μετά από ακυρώσεις στα σχέδια για το στάδιο που θα κατασκευαστεί για την Ολυμπιάδα του 2020, την οποία θα φιλοξενήσει το Τόκιο.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ισχυρός σεισμός 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (τοπική ώρα) στην επαρχία Δυτική Γουινέα της Ινδονησίας. Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» έκανε λόγο για 39 τραυματίες και τουλάχιστον 260 κατεστραμμένα κτίρια.

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.-- Οι αρχές της Σιγκαπούρης κατήγγειλαν τις αρχές της Τζακάρτα εξαιτίας του μεγάλου νέφους που έχει προκληθεί από την καύση δασικών και άλλων εκτάσεων που γίνεται για γεωργικούς σκοπούς στη γειτονική Ινδονησία. Το φαινόμενο συνηθίζεται τέτοια εποχή, ωστόσο φέτος οι διαστάσεις του φαίνεται ότι είναι πρωτόγνωρες αφού οι αρχές της Σιγκαπούρης έδωσαν εντολή να μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ