Σάββατο 28 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Εκτεταμένη διακοπή ρεύματος σημειώθηκε χτες στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας, με την εταιρεία ηλεκτροδότησης TenneT να κάνει λόγο για υπερφόρτωση των γραμμών του δικτύου. Ολες οι εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις μεταφέρθηκαν από το αεροδρόμιο της πόλης Σίπχολ (το τέταρτο μεγαλύτερο της Ευρώπης) σε άλλα. Ματαιώθηκαν πολλά δρομολόγια τρένων, ενώ επηρεάστηκε και η λειτουργία των φαναριών. Το πρακτορείο ANP μετέδωσε ότι η διακοπή οφείλεται σε βλάβη σε υποσταθμό υψηλής τάσης στο προάστιο του Αμστερνταμ Ντιέμεν.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Υπό διεθνείς πιέσεις, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν χτες το απόγευμα πως σταματούν την (παράνομη) παρακράτηση δασμών και φόρων που συλλέγουν για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής και η οποία είχε προκαλέσει οικονομική ασφυξία στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, αφήνοντας απλήρωτους για μήνες τους Παλαιστίνιους δημόσιους υπαλλήλους.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Σε διαρροή φυσικού αερίου αποδίδουν οι αρχές της Νέας Υόρκης την αιτία έκρηξης και κατάρρευσης δύο πολυώροφων κτιρίων στο Ιστ Βίλατζ της Νέας Υόρκης, κοντά στο πανεπιστήμιο της πόλης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 19 άνθρωποι, εκ των οποίων οι τρεις σοβαρά.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΟΚΛΑΧΟΜΑ.-- Η Μέρι Φάλιν, κυβερνήτης της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ, κήρυξε χτες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης 25 κομητείες της πολιτείας εξαιτίας ισχυρού συστήματος σφοδρών καταιγίδων που πλήττει την περιοχή από το πρωί της Πέμπτης, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές σε δεκάδες κτίρια και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις συγκοινωνίες.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- «Κερδισμένος» φαίνεται πως βγήκε ο Βρετανός πρωθυπουργός και ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη (τύπου ντιμπέιτ) που έδωσε το βράδυ της Πέμπτης σε βρετανικούς τηλεοπτικούς σταθμούς έναντι του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ. Σε δημοσκόπηση της εφημερίδας «Guardian», το 54% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι κέρδισε τις εντυπώσεις ο Κάμερον, ενώ το 46% θεωρεί «νικητή» τον Εντ Μίλιμπαντ.

ΒΕΡΝΗ.-- Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν στην Τεχεράνη τη διατήρηση εκατοντάδων συσκευών φυγοκέντρησης στην έως πρότινος μυστική υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση του χωριού Φαρντού (της επαρχίας Κομ), με αντάλλαγμα τη θέσπιση ορίων στη λειτουργία, στην έρευνα και στην ανάπτυξη άλλων πυρηνικών εγκαταστάσεων. Αυτό υποστήριξαν χτες Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», υπό τον όρο τήρησης της ανωνυμίας τους, σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα επιτραπεί στους Ιρανούς ερευνητές η δυνατότητα εργασιών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία πυρηνικών όπλων.

ΦΡΙΤΑΟΥΝ.-- Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε εκ νέου χτες και ως τη Δευτέρα στους περίπου 6.500.000 κατοίκους της δυτικοαφρικανικής Σιέρα Λεόνε, για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες, με σκοπό να ελεγχθεί τοπική αναζωπύρωση των κρουσμάτων του αιμορραγικού ιού «Εμπολα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ