Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΡΑΤΣΙ.-- Το ναυτικό του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι απώθησε επίθεση που δέχτηκε το Σάββατο από ενόπλους σε ναυπηγείο στο Καράτσι, χωρίς να δώσει στοιχεία για την ταυτότητα των δραστών. Στη διάρκεια της συμπλοκής σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες και ένας ναύτης, ενώ επτά ακόμα ναύτες τραυματίστηκαν.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ.-- «Εμείς έχουμε κερδίσει αυτές τις εκλογές, καταμετρώντας πραγματικές και μη αμφισβητήσιμες ψήφους», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Αμπντουλά Αμπντουλά, ένας από τους δύο υποψήφιους για την προεδρία της χώρας που από καιρό σε καιρό εμφανίζονται να συμφωνούν στη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας και μετά να το μετανιώνουν. «Δε θα αποδεχθούμε μια δόλια εκλογική αναμέτρηση και δε θα αποδεχθούμε ούτε για μία μέρα μια δόλια κυβέρνηση να κυβερνήσει τη χώρα», πρόσθεσε ο ίδιος, επιβεβαιώνοντας ότι η ενδοαστική αντιπαράθεση στη χώρα μπαίνει σε νέα φάση όξυνσης.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σε εκκένωση του αεροδρομίου του Λούτον (βόρεια του Λονδίνου) προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές τη Δευτέρα το απόγευμα, μετά από τον εντοπισμό «ύποπτου αντικειμένου». Ματαιώθηκαν όλες οι πτήσεις από και προς το συγκεκριμένο αεροδρόμιο, ενώ αποκλείστηκαν και οι δρόμοι που οδηγούν σε αυτό. Τελικά, πυροτεχνουργοί κατέστρεψαν το αντικείμενο με ελεγχόμενη έκρηξη. Πάντως, η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε πως «επιβεβαιώθηκε ότι το ύποπτο αντικείμενο δεν συνιστούσε κίνδυνο». Πρόσφατα, η βρετανική κυβέρνηση αύξησε στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο την «επαγρύπνησή» της για «τρομοκρατικές απειλές», ενώ ισχυρίζεται ότι η δράση της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» αποτελεί τη σοβαρότερη απειλή που έχει καταγραφεί ποτέ για την ασφάλεια της χώρας.

ΓΙΑΟΥΝΤΕ.-- Η κυβέρνηση του Καμερούν ανακοίνωσε ότι ο στρατός της χώρας σκότωσε «πάνω από εκατό» μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» κατά τη διάρκεια απόπειρας εισβολής τους στο έδαφος του Καμερούν. Η οργάνωση εδρεύει στη Νιγηρία (στα βορειοανατολικά της οποίας πρόσφατα ανακήρυξε την ίδρυση «χαλιφάτου») και το τελευταίο διάστημα έχει κάνει αρκετές επιθέσεις στη γειτονική χώρα.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Επιθέσεις με στόχο μεταξύ άλλων τη στρατιωτική αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία (AMISOM) εξαπέλυσε η ισλαμιστική οργάνωση «Αλ Σεμπάμπ» που πριν μερικές μέρες είχε διαμηνύσει χτυπήματα ως εκδίκηση για το θάνατο του ηγέτη της Αχμεντ Αμπντι Γκοντάν από αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές την 1η Σεπτέμβρη. Στη διάρκεια επίθεσης στην πρωτεύουσα της χώρας τραυματίστηκαν 12 άτομα, ανάμεσά τους δύο στελέχη της AMISOM.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) πρότεινε με τροπολογία που κατέθεσε σχετικά με το Διαδίκτυο να επιτρέπεται στο εξής στις αρχές να αποθηκεύουν το ιστορικό περιήγησης των χρηστών σε ιστοτόπους, όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ. Ακόμα, να διευρυνθεί η δυνατότητα των αρχών να αποκλείουν την πρόσβαση σε ιστοτόπους χωρίς να έχουν λάβει σχετική δικαστική εντολή. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχή παρέμβαση στη σχετική νομοθεσία σε λιγότερο από ένα εξάμηνο που προκαλεί τις αντιδράσεις των αντιπάλων της κυβέρνησης και δίνει νέα τροφή σε όσους ασκούν κριτική περί ακαταλληλότητας της χώρας για ένταξη στην ΕΕ.

ΣΑΝΑΑ.-- Πυρ σε βάρος σιιτών διαδηλωτών που πλησίαζαν έξω από την έδρα της κυβέρνησης άνοιξε χτες ο στρατός, στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά. Σύμφωνα με τους οργανωτές της πορείας «επτά διαδηλωτές σκοτώθηκαν και δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν». Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται εδώ και βδομάδες με κύριο αίτημα την απομάκρυνση της κυβέρνησης που κατηγορείται για διαφθορά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ