Πέμπτη 8 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1798 Γεννιέται ο ποιητής Διονύσιος Σολωμός.

1896 Στην Καμάριζα του Λαυρίου πραγματοποιείται γενικευμένη εξέγερση των εργατών στα ορυχεία. Θύματα υπήρχαν τόσο απ' τους απεργούς εργάτες όσο και απ' τους φύλακες της Γαλλικής Εταιρείας του Λαυρίου. Ο εργοδότης Σερπιέρι φυγαδεύτηκε και σώθηκε, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, μεταμφιεσμένος.

1941 Από το σανατόριο Ασβεστοχωρίου δραπετεύουν 12 μέλη και στελέχη του ΚΚΕ. Ανάμεσά τους οι Σπ. Κωτσάκης, Βαγγ. Βασβανάς, κ.ά.

1945 Παραιτείται η κυβέρνηση Πλαστήρα και διορίζεται από τον Αντιβασιλέα Δαμασκηνό (τον Αρχιεπίσκοπο) η κυβέρνηση του ναυάρχου Βούλγαρη. Η παραίτηση του Πλαστήρα ήρθε έπειτα από δημοσίευση της επιστολής που είχε συντάξει κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου και με την οποία ζητούσε τη συνθηκολόγηση με τη φασιστική Ιταλία.

1954 Κυρώνεται το Ν.Δ. 2799/1954 με το οποίο ρυθμιζόταν το νομικό καθεστώς των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που έδρευαν στην Ελλάδα.

1963 Αρχίζουν οι επίσημες συνομιλίες για την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ανθρακα και Χάλυβα, πρόδρομο της ΕΟΚ και της ΕΕ.

1972 Ο Πολ Μακάρτνεϊ, μετά τη Ματωμένη Κυριακή στη Βόρεια Ιρλανδία (κατά την οποία ο βρετανικός στρατός άνοιξε πυρ κατά διαδηλωτών σκοτώνοντας 14 εξ αυτών), κυκλοφορεί το τραγούδι Give Ireland Back To The Irish (Δώστε την Ιρλανδία πίσω στους Ιρλανδούς). Το τραγούδι θα απαγορευτεί από το BBC.

1973 Πεθαίνει ο Ισπανός κομμουνιστής ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο.

1985 Η κυβέρνηση της Ινδίας καταθέτει στα αμερικανικά δικαστήρια αγωγή κατά της πολυεθνικής εταιρείας «Γιούνιον Καρμπάιτ», ζητώντας την αποζημίωση των θυμάτων της διαρροής δηλητηριωδών αερίων στην πόλη Μποπάλ το Δεκέμβρη του 1984. Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση, ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τις 3.787, ενώ άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για 8.000 νεκρούς.

1990 Πεθαίνει ο λαϊκός συνθέτης Απόστολος Καλδάρας.

2013 Πεθαίνει η Μάργκαρετ Θάτσερ, επικεφαλής του κόμματος των Συντηρητικών και πρωθυπουργός της Βρετανίας το διάστημα 1979 - 1990.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org