Τρίτη 13 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1894 Οι αδελφοί Λιμιέρ εφευρίσκουν μία συσκευή που την ονομάζουν κινηματογράφο. Λειτουργεί ως κάμερα και ως μηχανή προβολής.

1945 Ξεκινάει ο διήμερος βομβαρδισμός της Δρέσδης από τη βρετανική και αμερικανική Αεροπορία, που άφησε πίσω του πάνω από 120.000 νεκρούς. Πάνω από το 90% του ιστορικού κέντρου της πόλης καταστράφηκε, μαζί με σημαντικά πολιτιστικά μνημεία. Πρόκειται για έναν εγκληματικό βομβαρδισμό, που δεν εξυπηρετούσε απολύτως καμία στρατιωτική σκοπιμότητα.

1947 Με συνδυασμένο χτύπημα, το συγκρότημα ανταρτών της Λακωνίας απελευθερώνει 224 κρατούμενους αγωνιστές από τις φυλακές της Σπάρτης. Την ίδια μέρα, τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στο Κιλκίς και στη Νιγρίτα, ενώ βάλλουν και κατά της Φλώρινας.

1975 Με την ανακήρυξη «Τουρκικού Ομόσπονδου Κράτους της Κύπρου» ο Ντενκτάς προχωρά στην εδραίωση των τετελεσμένων του «Αττίλα».

1991 Κατά τη διάρκεια του Πολέμου στον Κόλπο, οι Αμερικανοί χτυπούν υπόγειο καταφύγιο της Βαγδάτης με δύο κατευθυνόμενες «έξυπνες βόμβες». Εκατοντάδες άμαχοι Ιρακινοί, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά, πεθαίνουν με φριχτό τρόπο.

...και σαν χτες

1809 Γεννιέται ο Κάρολος Δαρβίνος.

1930 Συλλαμβάνονται στην Αθήνα οι Γ. Σιάντος και Γ. Κολοζώφ, ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ.

1934 Ξεκινά στη Βιέννη απεργία (με την υποστήριξη του μικρού και παράνομου ΚΚ Αυστρίας) η οποία γρήγορα μετεξελίσσεται σε πραγματική εξέγερση ενάντια στη φασιστική κυβέρνηση Ντόλφους. Συνετρίβη έπειτα από μερικές μέρες ηρωικών μαχών και κάτω από την προδοτική στάση της σοσιαλδημοκρατίας.

1945 Υπογράφεται η Συμφωνία της Βάρκιζας. Πρόκειται για έναν απαράδεκτο συμβιβασμό, που δεν αντιστοιχούσε ούτε στον συσχετισμό δυνάμεων, αλλά - κυρίως - ούτε στις ανάγκες της ταξικής πάλης εκείνη την περίοδο. Εντασσόταν στην αδυναμία του ΚΚΕ να διαμορφώσει τη στρατηγική που θα οδηγούσε προς την επαναστατική επίλυση του προβλήματος της πολιτικής εξουσίας.

1962 Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν, ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα, επισκέπτεται την Αθήνα.

1973 Στο πλαίσιο της καταστολής των ολοένα και διογκούμενων φοιτητικών αντιδράσεων με αφορμή τον χουντικό Καταστατικό Χάρτη για την Παιδεία, η δικτατορία εκδίδει διάταγμα για τη διακοπή της αναβολής στράτευσης σε σπουδαστές.

1973 Οι ΗΠΑ υποτιμούν το δολάριο κατά 10%, ώστε να τερματίσουν τη νομισματική κρίση που επί δυο βδομάδες συγκλονίζει τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Πρόκειται για καπιταλιστική κρίση υπερσυσσώρευσης, που έχει ξεκινήσει από το 1972, στη συγκεκριμένη φάση εκδηλώνεται ως νομισματική και στη συνέχεια ως πετρελαϊκή.

2002 Ξεκινά στη Χάγη η δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας την περίοδο των βομβαρδισμών της από το ΝΑΤΟ το 1999.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ