Τρίτη 30 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1835 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Μαρκ Τουέιν (πραγματικό όνομα Σάμιουελ Λάνγκχορν Κλέμενς).

1874 Γεννιέται ο Βρετανός πολιτικός Ουίνστον Τσόρτσιλ, πρωθυπουργός της Βρετανίας τις περιόδους 1940 - 1945 και 1951 - 1955.

1900 Πεθαίνει ο Ιρλανδός συγγραφέας Οσκαρ Ουάιλντ.

1917 Το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού εκδίδει το διάταγμα για την εθνικοποίηση της πρώτης ιδιωτικής επιχείρησης (Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση).

1918 Στη Σοβιετική Ρωσία ιδρύεται το Συμβούλιο της Εργατοαγροτικής Αμυνας, με επικεφαλής τον Β. Ι. Λένιν, το οποίο αναλαμβάνει την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων και πόρων της χώρας για τη συντριβή της ιμπεριαλιστικής αντεπαναστατικής επέμβασης και της εσωτερικής αντεπανάστασης.

1927 Η Σοβιετική Ενωση υποβάλλει στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό, στην Κοινωνία των Εθνών, πρόταση για τον πλήρη αφοπλισμό. Η πρόταση απορρίπτεται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

1939 Ξεσπά ο σοβιετοφινλανδικός πόλεμος.

1943 Τάγματα Ασφαλείας οργανώνουν τρομοκρατικές επιδρομές στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν ανάπηροι του ελληνοϊταλικού πολέμου. Περίπου 1.700 ανάπηροι κλείστηκαν στις φυλακές Χατζηκώστα και στο 8ο στρατιωτικό νοσοκομείο, από όπου στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Χαϊδάρι. Πολλοί απ' αυτούς θα εκτελεστούν αργότερα από τις δυνάμεις κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

1944 Με απόφαση - τελεσίγραφό τους οι Παπανδρέου και Σκόμπυ απαιτούν τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ και τη διάλυση της Εθνικής Πολιτοφυλακής. Οι υπουργοί του ΚΚΕ και του ΕΑΜ παραιτούνται από την κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ μαζικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις κατά της διαταγής πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.

1964 Εκτοξεύεται το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο «Ζοντ 2», με προορισμό τον Αρη. Η αποστολή δεν ήταν επιτυχής. Ωστόσο, 7 χρόνια αργότερα, η ΕΣΣΔ θα πετύχαινε την προσεδάφιση μη επανδρωμένου σκάφους στον Αρη («Μαρς 3»), που θα ήταν και η πρώτη στην ιστορία της εξερεύνησης του Διαστήματος.

...και σαν χτες

1847 Συνέρχεται στο Λονδίνο το 2ο Συνέδριο της Ενωσης Κομμουνιστών. Το Συνέδριο εγκρίνει το Καταστατικό και παίρνει απόφαση να επεξεργαστεί το Πρόγραμμα, το οποίο δούλεψαν ο Μαρξ και ο Ενγκελς και ονομάστηκε «Κομμουνιστικό Μανιφέστο».

1899 Ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα Μπαρτσελόνα.

1924 Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης Τζιάκομο Πουτσίνι.

1933 Πρωτοφανής σε αγριότητα επιδρομή της Ασφάλειας πραγματοποιείται κατά του ταξικού Ενωτικού Εργατικού Κέντρου Αθήνας, με επικεφαλής τον ίδιο τον διοικητή της Ασφάλειας Αγγελο Εβερτ. Δεκάδες συλλαμβάνονται και παραπέμπονται σε δίκη με βάση το Ιδιώνυμο και για «αντίσταση κατά της αρχής»!

1945 Συγκροτείται η Ομοσπονδιακή Λαϊκή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

1945 Ιδρύεται η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Γυναικών (ΠΟΔΓ).

1964 Ισχυρότατη έκρηξη νάρκης - προϊόν προβοκάτσιας - σημειώνεται κατά τη διάρκεια του επίσημου εορτασμού της επετείου της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, με αποτέλεσμα τον θάνατο 13 και τον τραυματισμό 39 ατόμων.

1967 Σε συνέντευξή του στη «Μοντ», ο Κ. Καραμανλής, αρχηγός της ΕΡΕ, εξόριστος στο Παρίσι, παίρνει θέση κατά της χούντας των συνταγματαρχών. Ωστόσο ο ίδιος, λίγους μήνες πριν από το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη του 1967, εισηγούνταν τη λύση του «συνταγματικού πραξικοπήματος».

2001 Πεθαίνει ο Βρετανός μουσικός Τζορτζ Χάρισον, ένας από τους 4 του μουσικού συγκροτήματος Beatles.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ