Τρίτη 7 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1893 Γεννιέται ο Σοβιετικός ποιητής και καλλιτέχνης Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, μέλος του Κόμματος των Μπολσεβίκων από το 1908. Ο Μαγιακόφσκι καταγράφεται στη συνείδηση των ανθρώπων ως ο ποιητής που οραματίστηκε και περιέγραψε όσο λίγοι το φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας. Σίγουρα, το αστραποβόλο έργο του Μαγιακόφσκι είναι μία από τις πρόνοιες που φροντίζει να κρατά η Ιστορία για τις μεγάλες στιγμές της. Με τα σπουδαία ανθρώπινα γνωρίσματα της ποίησής του διασφαλίζεται η διαχρονικότητά της, η αθανασία της.

1908 Πεθαίνει ο λογοτέχνης Δημήτρης Βικέλας.

1941 Οι - ουδέτερες ακόμη - ΗΠΑ αποβιβάζουν στρατιωτικές δυνάμεις στην Ισλανδία, για την αποτροπή κατάληψής της από τις δυνάμεις του Αξονα και την απόκτηση στρατηγικού πλεονεκτήματος στον Ατλαντικό.

1946 Φουντώνει το τρομοκρατικό όργιο της αστικής τάξης στην Αθήνα. Παρακρατικοί χτυπούν τη συγκέντρωση που πραγματοποιείται στο Παναθηναϊκό Στάδιο για την ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, επίθεση δέχονται το θέατρο των «Ενωμένων Καλλιτεχνών», τα γραφεία του ΕΑΜ και του «Ριζοσπάστη».

1995 Καταδικάζεται σε φυλάκιση τεσσάρων χρόνων για διαφθορά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Τζιάνι ντε Μικέλις.

2005 Βομβιστική επίθεση με 52 νεκρούς και πάνω από 700 τραυματίες συγκλονίζει το Λονδίνο και γίνεται η αφορμή για περαιτέρω ένταση της «αντιτρομοκρατικής» καταστολής.

...και σαν χτες

1827 Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία υπογράφουν τη Συνθήκη του Λονδίνου, που προέβλεπε αυτονομία για τους επαναστατημένους Ελληνες και την επίδοση φόρου υποτέλειας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1854 Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικομαθηματικός Γκεόργκ Ζίμον Ομ, ο οποίος διαμόρφωσε τη θεωρία των ηλεκτρικών ρευμάτων.

1885 Ο Γάλλος χημικός Λουί Παστέρ εμβολιάζει για πρώτη φορά έναν ασθενή κατά της λύσσας. Το εμβόλιο είχε επιτυχία.

1907 Γεννιέται η Μεξικανή ζωγράφος Φρίντα Κάλο.

1923 Ψηφίζεται το πρώτο Σύνταγμα της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

1943 Υπογράφεται Σύμφωνο με το οποίο ο ΕΛΑΣ υπάγεται στρατιωτικά στο Βρετανικό Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής (ΣΜΑ).

1971 Το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας καταδικάζει με τον Α.Ν. 509 τους Στρατή Τσαμπή (μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΜ) και Κώστα Λίτσα (στέλεχος του ΚΚΕ και του ΠΑΜ) σε κάθειρξη 10 και 5 ετών αντίστοιχα.

1974 Με ανακοίνωσή του, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταδικάζει το προετοιμαζόμενο από τη χούντα πραξικόπημα στην Κύπρο και καλεί τον ελληνικό λαό και τους φαντάρους να ματαιώσουν τα σχέδια της χούντας και των ιμπεριαλιστών.

1988 Ανατινάζεται η πλατφόρμα πετρελαίου «Πάιπερ Αλφα» στον βρετανικό τομέα της Βόρειας Θάλασσας, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο 167 εργαζομένων. Ηταν το σοβαρότερο τέτοιου είδους ατύχημα στον κόσμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ