Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
Τεχνητή αμνησία

Το φάντασμα του Ντέιτον πλανάται ξανά στα Βαλκάνια, απ' όπου έτσι κι αλλιώς δεν έφυγε ποτέ. Το Κόσσοβο οπλίζει τα ίδια χέρια που έφεραν τους «ουτσεκάδες» στην πολιτική νομιμοποίηση τύπου Θάτσι με την ιμπεριαλιστική ΝΑΤΟική Δύση να καμώνεται τον προστάτη των προαποφασισμένα κατακερματισμένων κρατιδίων - προτεκτοράτων.

Για όποιον πολίτη αρκείται στην ανύπαρκτη τηλεοπτική ειδησεογραφία για τη γειτονιά μας, τα δέντρα κρύβουν δάση στα Βαλκάνια. Και μέσα σ' αυτά τα δάση κυκλοφορούν, δρουν και βράζουν πάνοπλοι δράκοι, αντάμα με νονούς του δουλεμπορίου και του ναρκεμπορίου. Αυτοί είναι εν πολλοίς οι συνδαιτυμόνες των ...προστατών, αλλά εμείς εδώ θ' ασχοληθούμε μόνον με τον τάδε ή δείνα Αλβανό μικροκακοποιό ή τις δηλώσεις του ΛΑ.Ο.Σ. περί παντός επιστητού. Ευτυχώς, ο καπετάν Γιώτης είναι θαμμένος πολύ ψηλά στα βουνά της ιστορικής συνείδησης του τόπου, ώστε η καλή σπορά να πνίγει τα ζωηρά ζιζάνια, όταν θεριεύουν οι αγροί και τα χωράφια των αγωνιστών.

Αυτή η απύθμενη, συστηματικά καλλιεργημένη άγνοια των κινδύνων για όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο, είναι που μ' εξοργίζει στα όριά μου. Λες κι ένα φίλτρο θηριωδών συμφερόντων κρατάει μακριά το λαό, αλυσοδεμένο στα βάσανα της επιβίωσης, αλλά στερημένο απ' όλες εκείνες τις εκλαϊκευμένες σημαντικές πληροφορίες, που θα του επέτρεπαν να κρίνει και ν' αποφασίζει ευκολότερα την αποτίναξη του ταξικού ζυγού.

Αναρωτιέμαι λοιπόν, ρητορικά είν' η αλήθεια, κάτω από ποια σημαία, ποιο πλαίσιο διεκδικήσεων, θα κατέβουν οι συνάδελφοί μου δημοσιογράφοι σ' απεργία αυτήν την Τετάρτη. Είναι μόνο το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό, που καίει κι όχι συνάμα και το γεγονός ότι σήμερα, εδώ και χτες και αύριο, πολλοί περνάνε μια ζωή, στερώντας από το λαό, πότε άθελα, μα συνήθως κατ' εντολήν, την είδηση που τον αφορά;

Τα νέα, βελτιωμένα, καταστροφικά σχέδια των ΕυρωΝΑΤΟικών στα Βαλκάνια, που συνεπάγονται αλλαγές συνόρων και ίσως αίμα που θα ρέει άφθονο, πνίγονται πίσω από μοντέρνες ακτιβίστικες «πρωτοβουλίες» κι αφελείς μεγαλοστομίες. Ετσι υποταγμένοι οι πολίτες θα διδάσκονται να κοιτάνε την ...πάρτη τους, καταπίνοντας καραμέλες περί παγκοσμιοποίησης ως αναλγητικό.

Σύντροφοι, ο ρώσικος στόλος βγήκε σύσσωμος στη Μεσόγειο και τη Β. Θάλασσα για πρώτη φορά στη μετασοβιετική εποχή. Το Κόσσοβο φιλοξενεί την ορατή από δορυφόρο μεγαλύτερη αμερικάνικη βάση στον πλανήτη. Το γιγάντιο πυρηνικό εργοστάσιο στη σεισμογενή Τουρκία τελειώνει, ενώ ο λαός της κατατρύχεται από συνωμοτικά σενάρια μετά το θάνατο έξι Τούρκων πυρηνικών φυσικών - ανάμεσά τους η κορυφαία καθηγήτρια Ενγκίν Αρίκ - σε αεροπορικό δυστύχημα υπό περίεργες συνθήκες στην Ισπάρτα. Κι εμείς εδώ περιμένουμε να φθάσει πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Καισαριανή χάρη στο «διάδοχο» νέου αριστερού τύπου και αναλύουμε την πρόταση των διεθνών διακοσμητών - εμπόρων για κρέμασμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου ανάποδα.

Η ειδησεογραφία των καιρών αποτεφρώνει κάθε έννοια ουσιαστικής πληροφόρησης για τις θύελλες που έρχονται να προστεθούν σ' αυτές που οι εργαζόμενοι παλεύουν καθημερινά ν' αντεπεξέλθουν. Με τον «Ριζοσπάστη» φανάρι στο σκοτάδι της ελεγχόμενης ενημέρωσης, στα πεζοδρόμια γι' αυτά που επιτρέπουμε να συμβαίνουν για να μη συμβούν. Γιατί οι λαοί κινδυνεύουν από τεχνητή αμνησία...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ