Σάββατο 10 Απρίλη 2004 - Κυριακή 11 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Πατριδογνωμόνιο
Ανάνηψη

Τις νύχτες δεν κοιμάμαι πια τον τελευταίο μετά Ανάν καιρό. Κηδεύω φόβους και κήδομαι ελπίδων. Στον ύπνο μου εμφανίζονται στοιχειά. Σύγχρονοι πολιτικοί (;) με κοστούμι και γραβάτα, νηφάλιοι και ψύχραιμοι, κοιτάνε μέσα σε υπερσύγχρονες οθόνες την Αφροδίτη ν' αναδύεται απ' τα γαλανά νερά της Πάφου κι ορέγονται γιγαντοαφίσες για εσώρουχα και μαγιό. Αλλοι ισχυρότεροι των ντόπιων μαρκάρουν περιοχές στο χάρτη της Γης και μετράνε πεθαμένους με το ρυθμό που φτύνουν τα τσόφλια απ' τους ξηρούς καρπούς που συνοδεύουν το νηφάλιο ουισκάκι τους.

Βλέπω βάρκες να ψαρεύουν στ' ανοιχτά της Λεμεσού και να τις ανατρέπει υπό τα χάχανα ναυτών, έτσι για πλάκα, η μαύρη φρεγάτα του βρετανικού στόλου στο όνομα της Αυτού Μεγαλειότητος της βασίλισσας Ελισάβετ.

Τα στοιχειωμένα όνειρα δεν παζαρεύονται με ηρεμιστικά ακριβοπουλημένα σε φυλλάδες της ρεαλιστικής πραγματικότητας, όπως την εκφράζουν οι εμετικές κλιμακτηριακές εξάρσεις του Μίμη, οι συκοφαντικές αναλύσεις κάθε αντίθετης άποψης από τους ιδιοκτήτες της δημοκρατίας, όπως ο Πρετεντέρης και τα υπνωτικά τα σερβιρισμένα με λόγο Γ. Α. Παπανδρέου.

Το ΝΑΙ είναι μια πανάρχαιη υπόθεση σ' αυτόν τον τόπο. Εστησε περιουσίες πάνω στα κόκαλα αριστερών, αντιστασιακών, ανθρώπων που κοίταζαν τον ήλιο κατάματα, χωρίς άδεια και συμμόρφωση προς τας υποδείξεις των αφεντικών. Από μια άποψη, ταξική και βαθιά πολιτική, οι ΝΑΙολογούντες αλλάζουν τον κόσμο στα μέτρα τους, μετατρέποντας - μέρες που είναι - το Γολγοθά των λαών σε χρυσή ευκαιρία! Βγαίνουν σε ρούγες και καντούνια, σε τηλεοπτικές λεωφόρους με φτηνές κι ακριβές ντουντούκες και διαλαλούν το αντίτιμο για εκούσια υποταγή στη βαρβαρότητα. Κάθε γιος ανθρώπου μπορεί ν' ανεβεί στην κορυφή να πιει ξίδι και χολή και ν' ανταμειφθεί γερά. Αποζημίωση προβλέπεται για κάθε νεκρό survivor!!! Υστερα θα έρθει η Ανάσταση. Μέγα θέαμα. Αποφέρει έσοδα σ' όσους τη διαχειριστούν. Στο Ντέιτον, στην ιρλανδέζικη Μαύρη Παρασκευή, στη Λουκέρνη. ΝΑΤΟ το θείο δράμα κι η ευρωπαϊκή δυτική του κορύφωση.

Τ' αποδημητικά της Μάλτας, γεράκια λένε οι παλαίμαχοι με τις σφαίρες ακόμα σφηνωμένες στα κόκαλα και τα βασανιστήρια στάμπα στα χάδια και τα φιλιά τους κρυφή πληγή, περνάνε πάνω από τη Λευκωσία, ξεκουράζονται και κουτσουλάνε τανκς και λιμουζίνες κι ύστερα φεύγουν να χτίσουν φωλιά σε μια σπηλιά-κρατήρα στη Ραμάλα, στον τάφο του πεντάχρονου που κομματιάστηκε στη Φαλούτζα του Ιράκ.

Αυτή η άνοιξη είναι άρρωστη. Κυριαρχείται από ξωτικά που βγήκαν και περπατάνε με τα τέσσερα, βρυχώνται και γρυλίζουν και κυνηγούν τα δίποδα της λογικής που άμα έχουν και καρδιά ενίοτε αποκαλούνται άνθρωποι. Γεμίσαμε διαχειριστές μόνιμων και προσωρινών παρεκκλίσεων από αρχές, ιδεολογίες, πίστεις και αισθήματα. Τα παζάρια της συνείδησης δίνουν και παίρνουν ζωές αγέννητων. Το μέλλον στη λοταρία των οπορτουνιστών παίζεται με πολιτικές μάρκες σε νηφάλιες λέσχες όπως αυτή του κ. Σημίτη. Χίμαιρα, έγραψε, να πιστεύουν οι λαοί ότι μπορούν ν' αντισταθούν και να μην αναλάβουν τους ρόλους που τους αναθέτουν οι μαχαιροβγάλτες της Δύσης.

Πιο σκληρό κι ελπιδοφόρο μήνυμα απ' της Ανάστασης δύσκολα βρίσκεται, σύντροφοι, έξω από το θανάτω θάνατον πατήσας. Με θάνατο ελεύθερα επιλεγμένο πατάς το θάνατο που σαν δούλοι αποδέχονται οι νηφάλιοι εμποράκοι των εθνών.

Κι ύστερα ξυπνάω κι οι εφιάλτες φεύγουν μονομιάς. Η πραγματικότητα δεν είναι πάντα αντικείμενο οδυνηρής διαπραγμάτευσης. Είναι, ευτυχώς, πολύ συχνά στην Ιστορία, το Ακατόρθωτο, το Ανυπάκουο, το καθόλου συνετό ΟΧΙ σε εφιάλτες κι Εφιάλτες. Το «σχέδιο Ανάν» είναι μοναδικό. Οντως. Προσφέρεται για Ανάνηψη. Ανάσταση. Αντίσταση. Στο όνομα της Αυτού Μεγαλειότητας των Ανθρώπων στα χωρικά ύδατα του Δικαίου τους. Καλή Λαμπρή.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ