Κυριακή 13 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
Το θέρος που θερίζει αυταπάτες

Οδυνηρές φέτος οι διακοπές, ακόμη και για όσους κατάφεραν («κάνοντας το σκατό τους παξιμάδι», που έλεγε και η γιαγιά μου η συχωρεμένη για τις αναγκαίες θυσίες της καθημερινότητας) να ξεκλέψουν απ' το χάρο-αφεντικό λίγες μέρες για ανάσα. Κι είναι οι λίγοι, οι ελάχιστοι.

Ομως, σ' άδεια μαγαζιά, έρημα ταβερνάκια, ξενοδοχεία με το ένα τρίτο της πελατείας, πρώτη φορά εδώ και χρόνια συναντάς τουρίστες, που μετράνε και το λεπτό του ευρώ, αναθεματίζοντάς το κιόλας. Ξένους εργαζόμενους που συνειδητοποιούν, σχεδόν με τύψεις και απελπισία, πως αυτός ο φυσικός ελληνικός παράδεισος γίνεται απρόσιτος πρώτα για μας κι ύστερα αμέσως και για τους ίδιους.

Η εργοδοσία δείχνει τα δόντια της φέτος το καλοκαίρι. Τα παιδιά στα ξενοδοχεία, η τσακισμένη μαγείρισσα που 'χει κόρη της παντρειάς, δέχτηκαν τον εκβιασμό: Μείωση μισθού 10-15% κι έναρξη δουλιάς μ' ένα μήνα καθυστέρηση. Η φίλη μου η Φανή, δεκαοχτώ χρόνια στο ίδιο ξενοδοχείο «πολυτελείας», δουλεύει φέτος με τόση πίεση που περιμένει να πάει σπίτι της να κατουρήσει. Αλλιώς τ' αφεντικό συνοφρυώνεται. Δεκαοχτώ χρόνια δουλιάς για 250.000 δρχ. για ένα τετράμηνο-πεντάμηνο κι ύστερα 100 χιλιάρικα επίδομα ανεργίας. Πας ν' ανοίξεις κουβέντα και το μοτίβο εξαγριώνει. «Του χρόνου να δεις πόσο χειρότερα θα είναι», σου λένε όλοι. «Και μετά την Ολυμπιάδα θα πούμε το ψωμί ψωμάκι όλοι», συμπληρώνουν.

Υψηλός βαθμός συνείδησης ευθέως ανάλογος με μια υψηλότατη, παραλυτική μοιρολατρία. Στα χώματα που πάτησε και λέρωσε τα μπατζάκια του ο ιππότης της ΕΕ, ο καβαλιέρε Μπερλουσκόνι, εδώ κοντά στη Σαλονίκη, που πάρθηκαν όλες οι βάρβαρες αποφάσεις για τα απομεινάρια των πολιτικών και εργασιακών δικαιωμάτων, άμα πας να πεις μισή κουβέντα για τον «ανασχηματισμό», το «δράμα» του Λαλιώτη και την ...«ανταρσία» του Χατζηνικολάου, σε κοιτάζουν σαν ψυχοπαθή. Θα πεταχτεί και κανένας πικρόχολος και θα πετάξει το θερινό φετινό ανέκδοτο, «θα μας σώσει ο Μπίστης, ρε παιδιά, υπομονή».

Στενάζει και σαρκάζει διαφανέστατα τούτο το καλοκαίρι η πατρίδα. Η πανσέληνος φουσκώνει με μπουρίνια βρικολακιασμένες υποσχέσεις του πολιτικού κατεστημένου που αυτοκολακεύεται ότι επιβιώνει στις παρυφές μιας παρακμιακής υπερδύναμης. Τα παιδιά ζηλεύουν και λιμπίζονται ένα παγωτό, οι γεροντότεροι ένα ιαματικό λουτρό κι ο Χρυσοχοΐδης σίγουρα τις περσινές δόξες μιας «έξυπνης» βόμβας που έσκασε την κατάλληλη στιγμή στα χέρια του Ξηρού κι αποξηράνθηκε ο ψευτοσοσιαλισμός στα φυτώρια του Μίλερ.

Φέτος, το θέρος θερίζει αυταπάτες. Και δε θα βγει εύκολα βρίζοντας και φτύνοντας από μακριά τους φονιάδες του. Λίγες δυνάμεις μόνο χρειάζεται κανείς για να ανοίξει, με την πρώτη σταγόνα της βροχής, ο ποταμός εκείνος της λαϊκής οργής, που τώρα, λόγω εποχής, μοιάζει με βολική για την εξουσία καλοκαιρινή απάθεια και ραστώνη. Το κόστος ζωής έγινε κόστος επιβίωσης, δυσβάσταχτο ακόμα και για μια φλούδα από καρπούζι...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ