Κυριακή 3 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ψυχαναγκαστικά, ουσίες καταστολής και ψυχοτρόπα

Πληθαίνουν οι καταγγελίες σε πολλές χώρες του κόσμου ότι μεταξύ των πολλών βασανιστηρίων συγκαταλέγονται και ψυχοτρόπες ουσίες.

Να θυμίσουμε ότι από τον καιρό του ναζισμού, ο περιβόητος βασανιστής γιατρός, στο στρατόπεδο εξόντωσης του Νταχάου, έκανε μαθήματα «ανατομίας» στους νεκροζώντανους του στρατοπέδου. Δοκίμαζε πόσο αντέχουν στο ζεστό και σε παγωμένο νερό, στη «διάρρηξη» του στομαχιού και των εντέρων, για να σπουδάζει τον πόνο και το θάνατο ως τα ακραία όριά τους.

Μεταχειριζόταν, επίσης, συνδυασμό ψυχοτρόπων ουσιών που επηρέαζαν άμεσα, ή έμμεσα, το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή τις εγκεφαλικές λειτουργίες, αλλά και το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Για την απόσπαση και την «υποβολή» ομολογιών.

Κάτι που σε ορισμένες περιόδους γινόταν από ορισμένους επίορκους γιατρούς που πειραματίζονταν με τον «ορό της αλήθειας», με την πεντοτάλη και άλλα... σύγχρονα.

Οτι υπάρχουν τέτοιοι συνδυασμοί ψυχοτρόπων που επενεργούν στην εγκεφαλική λειτουργία και μεταβάλλουν σε παθητικό «πράγμα» έναν άνθρωπο είναι γνωστό από τους πρωτοετείς φοιτητές της Ιατρικής, ως του θεράποντες της Θέμιδος, που εκτός των άλλων παίρνουν μια γεύση ιατρο-δικαστικής, όπου ο παλιός καθηγητής της, ο Γεωργιάδης, ήταν διεθνής προσωπικότητα.

Πολλοί που εγχειρίζονται με καθολική νάρκωση, έχουν -όπως είναι γνωστό- μετεγχειρητικά και για μερικές ώρες ή και μέρες, παραισθήσεις που συνοδεύονται και από μια οπτική διαδοχή φαντασιακών εικόνων.

Οι ψυχοτρόπες ναρκωτικές και ουσίες καταστολής και τα παραισθησιογόνα δεν ήταν άγνωστα από την αρχαιότητα έως τους Ινδιάνους. Στους τελευταίους, ανήκει το παραισθησιογόνο μανιτάρι «πεγιότλ», το φοβερό κουράριο που παραλύει τα ενδιάμεσα κεντρικά κέντρα.

Και ας θυμηθούμε την αποχαυνωμένη όψη του Οτσαλάν - ύστερα από ένεση κατά τη μεταφορά του με το αεροπλάνο της ένοχης απαγωγής.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ