Κυριακή 24 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Παγκοσμιοποίηση δεινοπαθημάτων

Τα συσσωρευμένα δεινά της αποκαλούμενης παγκοσμιοποίησης του κεφαλαίου και των αγορών, ανέπτυξε πρόσφατα, κατά τη διάρκεια ομιλίας της, η πανεπιστημιακή οικονομολόγος και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη.

Η συγγραφέας, γνωστή για πολλές εκδόσεις και για το επίκαιρο σύγγραμμά της «Συνωμοτική παγκοσμιοποίηση», αλλά και από άρθρα της στο «Ρ», αναφέρθηκε στην ομιλία της, στα προβλήματα αυτά - με βάση νέα αποκαλυπτικά στοιχεία - κατά τη διάρκεια ημερίδας που οργανώθηκε στο Πολεμικό Μουσείο, για τις σύγχρονες νοσηλευτικές προσεγγίσεις στο χώρο του Πολεμικού Ναυτικού.

Τόνισε, ιδιαίτερα, την επιδείνωση και τους αρνητικούς δείκτες, σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο (σ.σ. όπως δείχνουν και τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού λιτότητας, ενώ διατηρούνται οι υψηλές αμυντικές δαπάνες, όπως επισήμανε στην ομιλία της η Μ.Δ.).

Σε αναφορά στην καθήλωση των μισθών, συντάξεων κ.ά. η ομιλήτρια συγκέντρωσε τα χειροκροτήματα του νοσηλευτικού προσωπικού όλων των βαθμίδων.

Η Κα Δελιβάνη υπογράμμισε την κλιμακούμενη επιθετικότητα και την απειλή νέου πολέμου κατά του Ιράκ, ως μέρος των σχεδιασμών για τον έλεγχο της αγοράς των πετρελαίων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το σύγγραμμά της «Συνωμοτική παγκοσμιοποίηση» - (που θα το ακολουθήσει σύντομα ένα άλλο) - μεταφράστηκε στα ρουμανικά και παρουσιάστηκε επίσημα αυτές τις μέρες, σε ανώτατο επιστημονικό επίπεδο και πολυπληθές ακροατήριο, στο Πανεπιστήμιο του Τάργκο Βίστε και στο Οικονομικό Τμήμα της Ακαδημίας Επιστημών στο Βουκουρέστι, με ιδιαίτερη προσφώνηση από τον πρόεδρό της.

Ως το τέλος του χρόνου, η «Συνωμοτική παγκοσμιοποίηση», στη γαλλική έκδοσή της, θα παρουσιαστεί στο Πανεπιστήμιο (ΙΙ) του Παρισιού.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ