Σάββατο 21 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- Πρόσφατα στο «Σπίτι της Κύπρου» παρουσιάστηκαν οι πολύπλευρες, κυρίως πολιτιστικής θεματολογίας, κυπριακές εκδόσεις «Εν τύποις» (Αυλώνος 9Α, 1075 Λευκωσία, τηλ. 00357-22452185, 22767291, φαξ 22765438, email:entipis@telepass-prt.com.cy). Μετά τη συνοπτική αναφορά των πολιτιστικών εκδόσεων - σύγχρονης κυπριακής δημιουργίας και λογοτεχνίας για όλες τις ηλικίες - παρουσιάστηκαν δύο νέα πολιτικοϊστορικού περιεχομένου βιβλία, του διδάκτορα της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης Σάββα Κόκκινου. Πρόκειται για τα βιβλία: «Ηνωμένα έθνη και Κυπριακό (Συνοπτική κριτική τοποθέτηση)». (Μελέτη για τη δημιουργία και πορεία του ΟΗΕ, τις διατάξεις του «Χάρτη», τη λειτουργία του Συμβουλίου Ασφαλείας, με εκτενείς αναφορές στο Κυπριακό και στην αντιμετώπισή του από τον ΟΗΕ). Το δεύτερο βιβλίο τιτλοφορείται «Πρόσωπο με πρόσωπο Τουρκία - Ευρώπη (προβληματισμοί)» (μελέτη για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και την ενταξιακή προσπάθεια της πρώτης).

-- «Ικαρος»: «Ο Σεφέρης για νέους αναγνώστες» (φιλολογική επιμέλεια Ευριπίδη Γαραντούδη - Τάκη Καγιαλή. Οι επιμελητές ανθολογούν ποιήματα και κείμενα του Γιώργου Σεφέρη. Από τα νεανικά έργα: από τη «Στροφή» έως και τη «Στέρνα». Από τα προπολεμικά: από το «Μυθιστόρημα» έως το «Τετράδιο γυμνασμάτων». Από τα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: Από το «Ημερολόγιο καταστρώματος» έως την «Κίχλη». Από τα μεταπολεμικά: Από το «Ημερολόγιο καταστρώματος Γ΄» έως τα «Τρία κρυφά ποιήματα». Από τα μεταπολιτευτικά: Το «Τετράδιο γυμνασμάτων Β΄». Το βιβλίο, αποτέλεσμα ομότιτλου ερευνητικού προγράμματος του Τμήματος Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, απευθύνεται κυρίως σε αναγνώστες που δεν έχουν ξαναδιαβάσει έργα του νομπελίστα ποιητή).

-- Μουσείο Μπενάκη και «Πλατύφορος» (Γκύζη 42, 11475, 210.6456.197): Κ. Πορφύρης «Κείμενα για τον πολιτισμό, την ιστορία και την πολιτική». (Ο τόμος, με εκδοτική φροντίδα και προλόγους των Δημήτρη Δ. Αρβανιτάκη - Κωνσταντίνου Α. Παπαχρίστου περιλαμβάνει πλήθος κριτικών και θεωρητικών κειμένων του Κ. Πορφύρη για θέματα τέχνης, πολιτισμού, ιστορίας και πολιτικής, αντλημένα από το πλούσιο αρχείο του, που ανήκει στο Ιστορικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη. Ο Κ. Πορφύρης - πραγματικό όνομα Πορφύρης Κονίδης - υπήρξε αρχισυντάκτης του περίφημου αριστερού περιοδικού «Επιθεώρηση Τέχνης» και συνεργάτης της «Αυγής» μέχρι το Φλεβάρη του 1966. Το βιβλίο περιλαμβάνει εκτενή επιλογή κειμένων του Κ. Πορφύρη από την «Αυγή» και την «Επιθεώρηση Τέχνης» που αφορούν στη νεότερη ιστορία, λογοτεχνία, το θέατρο, αλλά και την πολιτική επικαιρότητα της εποχής, και μελέτες του για τα Επτάνησα - ιστορικά, φιλολογικά και πολιτιστικά προβλήματα. Ο τόμος συμπληρώνεται με κείμενα των δύο επιμελητών, καθώς και των Σπύρου Ασδραχά, Δημήτρη Ραυτόπουλου και Αιμιλίας Καραλή, η οποία έχει εκπονήσει μια εξαιρετική μελέτη για τη δημιουργία και πορεία της «Επιθεώρησης Τέχνης»).

-- Καστανιώτης: Ιβάν Γιαμπλόνκα «Ζαν Ζενέ (Οι ανομολόγητες αλήθειες)» (μετάφραση Γιάννης Στρίνγκος. Βιογραφία - δοκίμιο για τη ζωή και το έργο του «καταραμένου» Γάλλου θεατρικού συγγραφέα, βάσει του άγνωστου μέχρι τώρα φακέλου του στην Κοινωνική Πρόνοια για τις παραβατικές πράξεις του και τη συμπεριφορά του στη φυλακή). Χουάν Εσλάβα Γκαλάν «Η μούλα» (μετάφραση Μαργαρίτα Μπονάτσου, μυθιστόρημα που διαδραματίζεται κατά τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο). Τένεσι Ουίλιαμς «Λεωφορείο ο Πόθος» (μετάφραση Μάριος Πλωρίτης, θεατρικό έργο). Λένος Χρηστίδης «Μονολόγη» (μυθιστόρημα με θέμα την κατακερματισμένη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου). Κωνσταντίνος Τζούμας «Ως εκ θαύματος» (μυθιστόρημα, το πρώτο βιβλίο του γνωστού ηθοποιού). Ντίνος Οικονόμου «Το μνημόσυνο της χελώνας» (μυθιστόρημα). Γρηγόρης Διπλάρης «Ο πιλότος» (μυθιστόρημα).

-- «Ιωλκός»: Σπύρος Τζουβέλης «Ποιήματα (1959 - 2006)» (ο τόμος περιλαμβάνει ποιήματα και ποιητικές συλλογές στο διάστημα 47 χρόνων). Ισίδωρος Ιωάν. Καρδερίνης «Στα δίχτυα της μοναξιάς» (ποίηση). Δώρα Μουντράκη «Το δάκρυσμα, η Χίμαιρα, η αλήθεια» (ποίηση). Χρυσούλα Δημητρακάκη «Stone and wates (Πέτρα και νερό)» (ποίηση, δίγλωσση έκδοση) και «Τριλογία (ύπαρξη, ζωή, άνθρωπος)» (ποίηση).

-- «Αγκυρα»: Μαργαρίτα Λαζάρου «Καυτερές πιπεριές» (μυθιστόρημα). Στεφάν Φρατίκ - Στεφάν Λεντύ «Πρωταθλητές κόσμου στην ευγένεια!» και «Πρωταθλητές κόσμου στην οικολογία!» (εικονογράφηση Παρ Ζακ Αζάμ, διδακτικά βιβλία για παιδιά από οκτώ χρόνων).

-- «Μεταίχμιο»: Ρος Κόλινς «Ο καταπληκτικός μπαμπάς μου» (μετάφραση Ρένα Ρώσση - Ζαΐρη, βιβλίο για νήπια). Κάρι Γουέστον «Ενας αρκούδος στο σχολείο!» (μετάφραση Ρένα Ρώσση -Ζαΐρη, για νήπια).

-- «Μετρονόμος» (μουσικολογικό περιοδικό, τεύχος 28, με αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη).

-- «Ο Πολίτης» (μηνιαία επιθεώρηση ποικίλης ύλης, τεύχος 161, 162).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ