Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Ζήτρος: Αριστοτέλης «Ρητορική εις Αλέξανδρον και προτρεπτικές προς Θεμίσωνα (εισαγωγή: Ρητορική και φιλοσοφία στον Αριστοτέλη)» (εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια Σωτηρίας Α. Τριαντάρη, πρόλογος Βασιλείου Κάλφα. Δύο έργα του Αριστοτέλη για τη ρητορική παιδεία στην αρχαιότητα. Η «Ρητορική εις Αλέξανδρον» αφορά σε κείμενο του Αναξιμένη. Πρόκειται για «οδηγό» καλού και πειστικού λόγου. Ο «Προτρεπτικός προς Θεμίσωνα» εγκωμιάζει τη φιλοσοφία και απαντά στο λόγο του Ισοκράτη «Περί αντιδόσεως»). Ιουλιανός «Απαντα (Κατά Γαλιλαίων Α' - Επιστολές)» (εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια Θεοδώρου Γ. Μαυρόπαλου. Πρόλογος Βασίλη Κατσαρού. Πρόκειται για τον τελευταίο τόμο των έργων του αυτοκράτορα Ιουλιανού, του «παραβάτη» και «αποστάτη». Τραγική μορφή του πρώτου αιώνα του Βυζαντίου, ο Ιουλιανός επιχειρούσε να προσανατολίσει την εκχριστιανισμένη πλέον ρωμαϊκή αυτοκρατορία στο ιδεολογο-πολιτικό πρότυπο και τις αξίες της αρχαιολογικής παράδοσης. Ο τόμος περιλαμβάνει τον 14ο λόγο του κατά του χριστιανισμού και επιστολές του - «καθρέφτες» της πνευματικής και πολιτικής του αντίληψης).

- Τάσος Οικονόμου «Για ένα μικρό φτερούγισμα (Διατρέχοντας την απεραντοσύνη του τραγουδιού)» (αυτοβιογραφικό βιβλίο του στιχουργού του λαϊκού τραγουδιού, που έκανε πολλές επιτυχίες, χρυσούς δίσκους και συνεργασίες με καταξιωμένους συνθέτες και τραγουδιστές. Ο Τάσος Οικονόμου γεννημένος στα Βίλλια το 1940, από φτωχή οικογένεια, αφηγείται μνήμες του από την κατοχή, το κυνήγι του μεροκάματου από 15 χρόνων, το 9ο Νυχτερινό Γυμνάσιο Αθηνών, τη δραματική σχολή, την ενασχόλησή του με το θέατρο, το στρατό, την 25χρονη εργασία του στον «Ευαγγελισμό» και τη σαραντάχρονη ενασχόλησή του με το τραγούδι, τον συνδικαλιστικό αγώνα του στην Ενωση Μουσικοσυνθετών - Στιχουργών Ελλάδας για τα πνευματικά δικαιώματα των μελών της. Στο βιβλίο καταγράφει τους συνθέτες και ερμηνευτές των τραγουδιών του - Χατζηνάσιος, Παπαβασιλείου, Κατσαρός, Πλέσσας, Ρεπάνης, Σούκας, Μαρινέλλα, Μητσιάς, Πάριος, Στρ. Διονυσίου, Μητροπάνος, Γαβαλάς, Χ. Λαμπράκη κ.ά. Μεταξύ των επιτυχιών του είναι τα τραγούδια: «Αφιλότιμη, «Πού θα πάει πού», «Κυρά Ζωή», «Καλοκαίρια και χειμώνες». Το βιβλίο που συνοδεύεται από cd με χαρακτηριστικές επιτυχίες του, προλογίζει ο δημοσιογράφος - μελετητής του ελληνικού τραγουδιού Γιώργος Π. Τσάμπρας. Εκδόσεις «Δρόμων»: Ν. Πλαστήρα 202, Αγιοι Ανάργυροι, Τ.Κ. 135 62, τηλ. 210-2617648, 6945.272.326).

- «Βιβλιοπωλείου της «Εστίας»: Αντζελα Δημητρακάκη «Τέχνη και Παγκοσμιοποίηση (από το μεταμοντέρνο σημείο στη βιοπολιτική αρένα)» (μελέτη της καθηγήτριας της Θεωρίας της Σύγχρονης Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου για το μοντερνισμό και το μεταμοντερνισμό στις συνθήκες νέων τεχνολογιών και παγκοσμιοποίησης του καπιταλισμού, που έχει υποτάξει και την τέχνη στην εμπορευματική «λογική» και την ομοιομορφία που απαιτεί η διεθνής αγορά τέχνης). Γιάννης Μακριδάκης «Το μάτι του Θεού» (νουβέλα). «Το ρούχο της αθωότητας (ποίηση ανθρώπων με ψυχιατρική εμπειρία)» (ανθολόγηση - επιμέλεια Μαρία Φαφαλιού. Συλλογή ποιημάτων ανθρώπων που «κατέβηκαν μέχρι το βαθύτατο πυθμένα της ψυχής τους». Τα ποιήματα, ενώ μιλούν για τη φρίκη του εγκλεισμού, «αποπνέουν μια συγκλονιστική, μη "ανώτερη υγεία", όπως τονίζει η ανθολόγος). Ζαν Ματέρν «Από μέλι και γάλα» (μετάφραση Εύα Καραϊτίδη, μυθιστόρημα).

- «Κέρδος»: Ελενα Χουζούρη «Δύο φορές αθώα» (μυθιστόρημα). Νίνος Φένεκ Μικελίδης «Κάθαρση» (η πέμπτη ποιητική συλλογή του γνωστού κριτικού κινηματογράφου, μέλους της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και μεταφραστή). Εφη Πύρπασου «Πάρε με μακριά» (θεατρικό μονόπρακτο).

- Στήβεν Μπούμαν «Η Αντίσταση των Εβραίων στην κατοχική Ελλάδα» (μετάφραση Ισαάκ Μπενμαγιόρ. Ερευνα, που καταγράφει πλήθος ονομάτων Ελλήνων Εβραίων από τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, κυρίως εργατών και μελών του ΚΚΕ και άλλων προοδευτικών, που αγωνίστηκαν με το ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ. Προλογίζοντας το βιβλίο ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Ιστορίας John O. Iatrides υπογραμμίζει ότι οι Ελληνες Εβραίοι «στη συντριπτική τους πλειοψηφία που μετριέται σε εκατοντάδες, υπηρέτησαν στον ΕΛΑΣ. Μετριούνται στα δάχτυλα αυτοί που πήγαν στον αντικομμουνιστικό ΕΔΕΣ». Εκδοση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος).

- Ψυχογιός: Πίτερ Κάρεϊ «Η χημεία των δακρυγόνων» (μετάφραση Αργυρώ Μαντόγλου. μυθιστόρημα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ