Σάββατο 20 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Σύγχρονη Εποχή»: Γιάννης Ρίτσος «Συντροφικά τραγούδια» (συλλογή ποιημάτων του ποιητή της Ρωμιοσύνης, δημοσιευμένα σκόρπια σε εφημερίδες και περιοδικά από το 1933 μέχρι και το 1981, η έκδοση των οποίων το 1981 αφιερώθηκε τα 40χρονα του ΕΑΜ. Η παρούσα - 4η - έκδοση της συλλογής έγινε προς τιμή των 100 χρόνων από τη γέννηση του Γ. Ρίτσου, προκειμένου η νέα γενιά να μάθει τα ποιήματα που περιλαμβάνει ο τόμος αυτός καθώς δεν περιλαμβάνονται σε καμιά άλλη έκδοση έργων του).

- «Αγρα»: Κατερίνα Ζαχαροπούλου «Για τα πράγματα που λείπουν (18 καλλιτέχνες, διευθυντές μουσείων και επιμελητές συζητούν στην «εποχή των εικόνων» με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου)». (Συλλογή τηλεοπτικών συζητήσεων καλλιτεχνών και παραγόντων της τέχνης, σε εκπομπή της ΕΤ-1). Σαρλ Μποντλέρ «Εγκώμιο του μακιγιάζ» (μετάφραση Μαργαρίτα Καραπάνου. Μικρό δοκίμιο του μεγάλου ποιητή για την τέχνη και τη σκοπιμότητα του μακιγιάζ, ως υποκατάστατου της φυσικής ομορφιάς). Μπαρόν ντ' Ολμπαχ «Η τέχνη της κοινωνικής αναρρίχησης (δοκίμιο προς χρήσιν των αυλικών)» (μετάφραση Βάνα Χατζάκη. Σαρκαστικό κείμενο για τα αήθη και δόλια μέσα αναρρίχησης των αυλικών). Αρχηγός Σκατλ «Η νύχτα των Ινδιάνων (Ενας λόγος του 1855)» (μετάφραση Αλόη Σιδέρη). Προφητικός λόγος για την εξαφάνιση των ιθαγενών από τους Λευκούς που απηύθυνε ένας αρχηγός των Ινδιάνων, ο Σιατλ, στον κυβερνήτη Ισαάκ Στήβενς, σε συμβούλιο που κατέληξε στη συνθήκη του Πόιντ Ελιοτ, στο Ορεγκον το 1855, μεταξύ λευκών και ινδιάνων). Αντονέλλα Μοσκάτι «Μια αιωνιότητα, ή σχεδόν» (μετάφραση Παναγιώτης Τσιαμούρας. (Ενα στοχαστικό κείμενο για το χρόνο, τη νεότητα, τα γηρατειά, το θάνατο). Νάνσυ Χιούστον «Ιχνη ρήγματος» (μετάφραση Ειρήνη Τσολακέλη Μυθιστόρημα). «Βωμολοχικές σκανδαλιστικές ελληνικές παροιμίες» (επιμέλεια - ανθολόγηση Θωμάς Κοροβίνης. Συλλογή λαϊκών παροιμιών, με αλφαβητική σειρά). Ανδρέας Αποστολίδης «Είσαι ο Παπαδόπουλος;» (δώδεκα αστυνομικές ιστορίες που αρχίζουν την ημέρα εισόδου της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κοινότητα και τελειώνουν τα Χριστούγεννα του 2016).

- «Μεταίχμιο»: Ιαν Ντέιβιντσον «Τα τελευταία χρόνια του Βολταίρου» (μετάφραση Νίκη Προδρομίδου. Βιογραφία για τα τελευταία 25 χρόνια της ζωής που έζησε στην εξορία ο κορυφαίος εκπρόσωπος του Διαφωτισμού, φιλόσοφος, ποιητής, δραματουργός. Στην εξορία ο Βολταίρος ανέπτυξε τις ιδέες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα και δικαιοσύνη και έγραψε το αριστούργημά του «Καντίντ»). Σαρλ Μποντλαίρ «Τα άνθη του κακού (τα απαγορευμένα ποιήματα)» (έμμετρη μετάφραση Ερρίκος Σοφράς. Εικονογράφηση Πατ Αντρέα. Δίγλωσση έκδοση της συλλογής με τα επτά απαγορευμένα ποιήματα του μεγάλου «καταραμένου» ποιητή). Πιερ Λορί «Το βιβλίο που πετάει» (εικονογράφηση Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ. Βιβλίο για παιδιά).

- Θωμάς Σιδέρης «Το απουσιολόγιο του χρόνου (Οι άνθρωποι και τα σχολεία τους)» (εικονογραφημένη με φωτογραφίες παλιών κτιριακών «τεκμηρίων» για παλιά εγκαταλειμμένα ελληνικά σχολεία, διάσπαρτα εντός και εκτός Ελλάδας, που λειτούργησαν σε εποχές δύσκολες, κοινωνικών και απελευθερωτικών αγώνων μετά τη δημιουργία του ελληνικού κράτους μέχρι και τα μετεμφυλιακά χρόνια, το εκπαιδευτικό έργο που πρόσφεραν αλλά και για ποικίλα προβλήματα των ανθρώπων και της τοπικής κοινωνίας, όπου βρίσκονταν τα σχολεία (εκδόσεις Μ. Γκιούρδας. Ζωοδόχου Πηγής 70-74, Αθήνα 106 81, 210-3630.219).

- «Κασταλία»: (Σταδίου 33, 105 59, 210-3215.280) Ντάνιελ Γκοντλιμπ «Γράμματα στον Σαμ (Μαθήματα από έναν παππού για την αγάπη, την απώλεια και τα δώρα της ζωής)» (μετάφραση Διονύσης Γιαννάτος. Κείμενα για την αξία και δύναμη της αγάπης μεταξύ των μελών μιας οικογένειας του Αμερικανού ψυχολόγου - θεραπευτή οικογένειας).

- Γκοβόστη: Τάσος Συμεωνίδης «Αποκάλυψη» (μυθιστόρημα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ